.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Радио

Приказна

Во почетокот на нашата историја е единствениот начин да се пренесе информации и вести од разговараат со едни со други. Некои други начини имаше пример на Индијанците, кои развиле начин на комуникација едни со други со чад сигнали. Кога почнаа скротување коњи би можеле да патуваат на поголеми растојанија за помалку време и може да се пренесе веста побрзо преку курири кои го донесоа на вести и на крајот доби пошта. Брод, исто така, стана начин да патуваат и каде што информации може да се доставуваат преку патници.

Во текот на 1700-тите развиена телеграфот, кој во почетокот на 1840 година, дополнително да се развива од страна на Семјуел Морс. Тоа се случи да значи многу за иднината. Телеграфски беше во можност да и се праќаат и примаат сигнали. Тоа е нашироко се користи во војската и превозот да се комуницира.
Самуел Морс развиена телеграфски кои би можеле да се примаат и да се запишам на кодови на хартија. Кодови беа точки и цртички што кореспондира со буква. Шифрите наречен Морс азбука.

1864 произведени Џејмс Кларк Максвел формулирал теоријата дека имало електромагнетни бранови, еден вид на зрачење која ја нарече радио бранови.
Многу години подоцна се покажа Хајнрих Херц, германски физичар, дека радио брановите навистина постоела. Во 1888 година тој се покажа како може да се генерира овие бранови. Тој ги обвини од батеријата на калем, кој е поврзан со две метални топки, кои имаа мал јаз помеѓу нив. А неколку метри од калемот прицврстени жица и на секој крај на тоа имаше метал топката. Кога беше запали искра меѓу првите два куршуми беа, исто така, ја запали меѓу другите две. Тогаш херци покажа дека електромагнетните бранови таму, и тие се префрлија низ воздухот. 1890 може да биде брановите откриени на подолги растојанија.

По Херц и Максвел дојдоа Едуар Branly. Тој измислил машина, kohären кои би можеле да се детектираат, каде што имало радио брановите насекаде.

Италијанската Гиљермо Маркони почна да експериментира со Херц претходните откритија. Во 1894 година тој измислил предавател што личи kohären. Со тоа тој може да испрати сигнал до приемник, кој беше во собата веднаш до предавателот.
Подоцна, можете да го испрати сигнали достигне над 3 километри.
Додека Маркони истражуван Александар Попов во истото. Тој успеа дури и подобро и измислил првата антена. Тој сфатил дека тоа е полесно за примачот да го признае сигнали ако имало жица прикачени на него, на антената.
Попов не беше во можност да се продолжи со истражување, поради недостаток на средства. Кога се користи антена Маркони Попов до приемник.
Италијанската држава, тогаш не сакате да го финансира Маркони понатамошна работа. Англичаните беа заинтересирани за својот изум. Во 1898 година тој отпатува во Англија и доби патент за својот изум.
Никола Тесла во прашање патенти Маркони за безжичен, а по неговата смрт беше наведено, конечно, дека тоа е Никола Тесла ја измислил радиото.
Англиски компанија тестира својот изум во светилникот, тест таложат многу добар. Тогаш тие се тестираат за да се воспостават врски помеѓу станица на брегот и брод, кој, исто така, не е добро.

Карл Браун Ferdinan работеше со пронајдоци. 1898 година, тој го промени ставот на испуштање во предавателот, така што тоа може да се пренесе на различни бранови должини. Го олеснува, така што еден дел од проблемот со сите приемници доби сите сигнали кои беа исклучени.
1909 Браун и Маркони Нобеловата награда за физика.

Но, имаше многу повеќе дека може да се подобри. Тоа не е секогаш толку згоден само да биде во можност да испрати мали краткорочни сигнали до друг. Ли Де Форест изградена во 1907 година, електронска цевка која засилена радио сигнали и стана важен почетокот да биде во можност да пренесува говор и музика преку радио. Неколку години подоцна, по многу работа и носат многу истражувачите беа во можност за пренос на глас и музика преку радио.

Маркони беше уште работат со своите проекти, и открив дека има бранови должини никогаш експлоатирани претходно. Би можело да се пренесе на фрекфенција која е повисока од претходно, 100MHz, и повика УКБ (многу високи фреквенции), а помал од било кога, кој се нарекува ФМ (ултра-кратки бранова должина). Тоа не го употреби VHF многу до 1936 година, кога телевизијата стана популарен.
VHF беа многу заинтересирани, Маркони успеа најдобро во развој на неа, и испрати порака со говори од Лондон до Австралија.

1918 Едвин Армстронг измисли ресивер, кој, исто така, доби многу слаби сигнали. Осумнаесет години подоцна, тој беше оној кој излезе со фреквенција модулација, шефот на дипломатијата. Претходно, се користи само amlitudmodulerade емитува, AM. Предноста на користење на ФМ беше дека тоа не нарушувања како што се лошото време и гласно машини. ФМ беше многу корисно откритие.

1922 година почна да емитува радио во Шведска, која, сепак, не може да си дозволи повеќе да го купат. Имаше, исто така обвинуваат дека тие морале да плаќаат за да имаат радио. За оние кои не можат да си дозволат да купат радио или платат надоместокот, имаше радио клубови, каде што може да оди и да слуша. 1925 година, Радио служба во текот на било која радио пренос од Шведското радио и телеграфски услуги почна со емитување на радио.
На почетокот на Втората светска војна имаше околу 70% од вкупното население на Шведска има пристап до радио.

1947 развиена транзистор и заменети радио цевка. Транзистор е електронска компонента за користење како засилувачи во радиото.
1954 година го лансираше првиот транзистор радио. Во почетокот, транзистори не можеше да се справи со високи фреквенции со FM приемник и затоа е лесно скршен. Подоцна дојде повеќе транзистори, кој може да се справи ФМ фреквенции.

Како на радио?

Имам поделени некои факти за радио во различни точки, за да се покаже малку за тоа како функционира радио.

Радио бранови се бранови кои патуваат низ воздухот и има иста брзина како и брзината на светлината.

Радио бранови се случи кога на магнетни и електрично поле различни по стапка која зависи од типот на брановите е за сите. Два такви полиња се направи ќе добиете ако ги споделите со овие електрични импулси одат преку антена. Обично поделени во бранови должини во првите пет главни типа: LW, LW, средни бран, мегавати, кратки бранови, ССЦ, USW, VHF и микробранови. Првите четири се користат во емитувањето на радио, додека микробранови се користат во телевизиските емисии. За разлика од звучните бранови, радио бранови, ништо што ги води, тие одат преку "воздух". Радио брановите се мери во херци (по физичар), што значи дека бројот на осцилации во секунда. Радио бран испратените од предавателот повика на превозникот, со оглед на тоа што со себе носи порака на примачот. Во внатрешноста на радио бран е информациите да бидат пренесени, зачувани од страна на метод, познат како модулација. Најчестите видови на модулација е FM и AM.

FM / AM е различни фреквенции за пренос на радио бранови. Благодарение на тоа што може да го поставите на нивните радија на различни фреквенции, ќе се избегне добивањето на звук што тече до примачот.
За да го поставите на вашиот радио фреквенција постои копче, нови радија, или воланот на постари уреди кои ги користите за да го поставите на саканата фреквенција.
ФМ претставува фреквенција модулација, а јас сум за amlitudmodulering.
Разликата помеѓу FM и AM на FM се отстранува секој шум што се меша со пренос, на пример, времето, бучни машини и други аудио фреквенции. Предноста на АМ е во тоа што на сигнали стигнат многу подалеку отколку што го прават на ФМ.
Предавателот е уред кој ќе ја испрати аудио, говорот и сигнали. Со цел да се испрати глас е микрофон е поврзан со него. Сите гласот / звукот влегува микрофонот се претвора во електрични сигнали, радио бранови.
Кога радио брановите патуваат, тие имаат три различни опции за да патуваат.
Првиот е да се испрати со висока фреквенција, (како на сликата црвена линија), овозможувајќи и на радио бранови зрачеше надвор, а потоа отскокнување исклучување на јоносферата и назад.
Од друга е да се испрати по ниска фреквенција, за што брановите не се вознемирени од планините и слично како што се соочува. Тогаш ќе мора да се има за жал големи антени и звукот не е толку добар.
Третиот начин е да испрати радио бранови на сателит (види слика сината линија), кои потоа ги испраќа назад до местото каде што треба да биде. Тоа е многу добар начин, освен што сателити чини многу пари.
Приемникот е радио станица или да примаат радио бранови. За приемникот да се интервенира на радио бранови, има антена. Сега се работи на друг начин наоколу, на радио бранови се трансформира назад во електрични импулси. Бидејќи звукот е ослабен во своето "патување", секогаш постои еден засилувач на примачот, кој е во комбинација за звучник.

Транзистор заменува радиото цевка во педесеттите години. Транзистор е електронска компонента се користи како засилувач во радиото. Засилувачот е дизајниран за да ги споделите со само преку радио бранови, но без бучава.

Другите два важни елементи на предавателот и приемникот се кондензатор и намотки.
Серпентина е малку комплицирано. Околу серпентина постојат многу пресврти на бакарна жица (види слика 1.2). Ако еден поврзува извор на струја за да се формира магнетно поле околу него, станува електромагнет.
Кога ќе се отстрани изворот на енергија, исто така исчезнува магнетно поле, но во калем, таа и понатаму останува актуелна.

Кондензатор делува како батеријата кога поврзување со извор на енергија за полнење на кондензатор до (види Слика 3). Кога ќе потоа да го исклучите извор на енергија запира задолжен преостанатите во кондензатор (види слика 4).
Ако еден поврзува обвинет кондензатор и намотки напојување на електрична енергија во текот на калем. Се се одвива многу брзо, но серпентина создава магнетно поле, но тоа брзо исчезнува. Кога произведува струја во извор на серпентина моќ од кондензатор е прекината. Потокот формирана во серпентина се врати на кондензатор и кондензатор минува своето полнење со калем, и така натаму. На целата може да продолжи, мора постојано да го напојува кондензатор, бидејќи е дел од кондензатор полнење сите изгубеното време во текот на процесот. Електроенергетскиот разменети помеѓу серпентина и кондензатор се доставени до осцилирање коло.

Во ресивер, таму е исто така осцилација коло. Осцилатор мора да биде на иста фреквенција како предавател за тоа да работат. Вртење на копчето за да се промени големината на кондензатор. Од видот на кондензатор кој може да биде променета наречен променлив кондензатор.
Кога ќе се промени големината на тоа исто така ја менува фреквенцијата, и тековната тече на осцилација коло. На овој начин, на осцилација коло трае само против бранови должини на иста фреквенција како и.
Иднината на Радио

Радиото не може да се развие многу за разлика од она што е веќе таму, со што се подобри звук и се чувствувате рецепција. Сепак, на начин да се испрати радио бранови секогаш може да се подобри, и постојат многу начини за подобрување на начинот на кој се испратени. Само прашање е, како може да го направи тоа на најевтините и најдобрите начин, како да се испрати радио бранови подолго и колку луѓе треба да бидат во можност да се добие пристап до радио?
Целта е доволно за да може да ги прима сигналите од било која локација на Земјата без тоа станува практично нема пречки и да биде во можност да го направи тоа со евтини радио дека повеќето луѓе треба да можат да си дозволат да купат.

Феликс Assarsson

based on 30 ratings Радио, 2.9 од 5 врз основа на 30 рејтингот
Стапка Радио


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на радио или на било кој начин поврзани со радиото.

Коментира Радио

|