. Сега

Училишен и есеи од средните училишта
Пребарај за училишни проекти

На радио

Историја

Уште во 1864 се најде Џејмс Кларк Максвел, на електромагнетни бранови постои и може да ги формулира математички. 1888 Хајнрих Херц покажа како беше направен, и 1890 бранови може да се открие на поголеми растојанија. Guglielmo Marconi се смета за пронаоѓачот на радиото. Некои веруваат дека Александар Попов направи порано, но Маркони го направи првиот демонстрација на безжична телеграфија на поголема далечина во 1896 година.
БиБиСи почна да емитува својата 1922.
Џејмс Кларк Максвел, кои се наоѓаат на постоењето на електромагнетни бранови

Комерцијални радио во Шведска

Во 1922-1925 имаше комерцијални радио во Шведска, пред Радио служба имаше монопол на Шведското радио.
На комерцијални радио се врати во Шведска на 22 септември 1993 година. Година efterr продолжениот радио програми и услуги, како повеќе места започна емитување на PLR-аукција дозволи. Слушање бројки се зголеми и новата радио со забава и музика во прв приоритет е се повеќе и повеќе следбеници. На прво тие пуштал музика од ЦД-ата, но во 1997 година тие се промени на хард дискот во повеќето случаи. Емитување програми од ЦРС, DigRad и верност медиуми стана неопходно и се повеќе и повеќе акцент беше посветена на мастеринг овие програми стана се повеќе и повеќе софистицирани тип.
Економски, се зголеми голема компанија напред. MTG, CLT / УФА, Bonnier, слободни медиуми и NRJ беше петте најголеми играчи во доцните 1990-ти, и се повеќе и повеќе компании и станици беа купиле. На станицата се зголеми најмногу во текот на овој период, MTG / SRU на Rix ФМ, порано позната како "Радио Rix."
На утринската програма Rix MorronZoo исто така отиде Rix FM за утрото шоу П3 во 2001 година и две години подоцна стана Rix ФМ во најголемите радио Шведска мрежа. Bonnier Микс Megapol исто така беше одлично, но на почетокот на 2000-тите стана факт на катастрофа Bonnier станици. SBS тогаш купиле Bonnier Радио и нови SBS радио беше формирана. На листа на станици за SBS Радио беа пронајдени кога statiioner како Микс Megapol, радио Сити и Винил 107.
2002 година исто така купија и MTG до CLT / УФА станици Мирно омилени и WoW 105.5. Голиот Леле 105.5. На станицата имаше Модерни AC формат, со целната група 20-39 години, истата публика која MTG Радио Rix FM. Модерни AC формат беше многу сличен на Жешка Rix FM за AC формат, и затоа го стави Rix FM за ФМ 105,5 во MHz. Може да се каже дека MTG следи една од основните закони на комерцијални радио, на две места од истата продавач со истата публика, и формат не се компатибилни со заедничката, просечниот слушател.
Во 2004 година, MTG купиле акции во NRJ. Тоа го замени NRJ со смиреност Омилени во помалите градови, бидејќи младите луѓе со голем интерес во музиката и интерес во отворено живеење - целна публика NRJ - беше во големите градови. Голиот Моќ Хит Радио во Стокхолм од две станици со истата целна група на истиот оператор / компанија не работи како профитабилна финансиска кога сте во позиција да го стори радио во различен формат кој не е претставена од страна на операторот. Таа се отвори по еден период на хип хоп / RnB на фреквенцијата 106,3 MHz, заживување на Bandit Рок. А станица која ги застапуваше популација која не е претставена пред тоа.

На радио дојде во Шведска

Прв пат тие да започнат емитување на радио во Шведска е 1 јануари, 1925. Тоа беше голем белег за шведскиот народ и на курс за радио АБ услуга. Секоја вечер речиси им испратил неколку часа. Некои кои не поседуваат радио премина на страната на соседот или, одел на пријател само за да слушаат радио efrersom тоа беше нешто голем тогаш. Сега ќе мислат дека треба да биде чудно, но во минатото не имаше толку многу во вечерните часови, така што кога тие мислев дека тоа е особено убав само да се опуштите и да се дружат со другите. Но, радио беше најмногу да се користи за време на војната години, кога на радио предаде вести за сè што се случуваше ruunt во светот. И кога тие навистина избувна како што беше емитувана итни пораки до радио. Во финскиот зимски војна како Шведска почна да се емитува вести за utlanden.

Разликата

Нешто како ова може да биде радио изгледа како во 1900 година
Овде можеме да видиме дека е многу поголема и постојат многу различни функции, така што сè ќе работат

Овде можеме да видиме на радио за 2000 година
Може да се види дека тоа е многу помали и постојат неколку копчиња кои треба само да се изврши притисок за тој да функционира колку што сакате, можете да видите дека тоа се разви неверојатно

based on 3 ratings На радио, 2,7 од 5 врз основа на 3 рејтингот
Стапка Радио


Поврзани училишен
Следниве се училишни проекти кои се занимаваат со радио или на било кој начин се однесуваат на радио.

Коментар радио

" | "