. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Дождовни шуми, како загрозена шума

Дождовната шума е една од екосистемите во светот е како широк појас околу екваторот. Дождовни шуми се наоѓаат првенствено во Централна Америка, Карибите, на северната половина на Јужна Америка, Централна Африка и Југоисточна Азија. Дождовни шуми има висок врнежи и високи температури околу 30 степени. Карактеристиките на дождовни шуми е дека тоа е крајно разновидна во смисла на растенија и животни. Околу две третини од сите животни и растенија на земјата живеат во дождовните шуми. На пример, мала земја на Панама во Централна Америка има колку фабрики низ Европа. Научниците веруваат дека постојат неколку милиони растенија, инсекти и микроорганизми се уште неоткриени.
Постојат многу причини кои шумите се намали, на пример, примитивната земјоделството, дрва терминал и плантажи. Svedje мелница сметки за околу половина од загубата на дождовни шуми и се должи на пренаселеност, сиромаштија и конкуренцијата помеѓу земјоделците. Ние сме луѓе на Европа и САД, кои ги користи повеќето од ресурсите на Земјата и консумираат најмногу од дождовните шуми средства.
Првично опфатени околу 12% од површината на земјата од дожд. Околу половина од дождовните шуми денес исчезнат. Научниците проценуваат дека таму се намали за околу 10 000 квадратни метри на дождовни шуми секоја секунда. Тоа е како голем како две фудбалски планови. Секој ден загуби површина поголема од целиот град на Њујорк. Станува секоја година 150.000 км ² на дождовната шума. Ако дождовни шуми продолжува уништени во сегашната стапка, тоа ќе биде исчезнат во рок од 100 години. Ова е сосема апсурдно. Ние мора да се направи нешто да се спаси нашата дождовни шуми.
Мислам дека секој треба да биде вклучен во спасувањето на дождовни шуми и сè уште не е доцна, дури и ако тоа ќе потрае многу долго време за да се врати дождовни шуми како што некогаш беше.
Постојат многу начини да се спаси дождовните шуми. Ние можеме да се избегне купување како на дланка нафта и големи "неоргански" банани.
Ние може да се избегне купување на производи од дрво кои се од таков Tiek или махагон. Постојат многу организации кои ги штитат дождовни шуми како "Пријатели на Земјата". Ние можеме да ја поддржуваат нивната работа преку донирање пари. Исто така, постојат можности да се купи мал дел од дождовни шуми кои на тој начин не може да се намали.
Но, најважно за дождовни шуми ќе бидат сочувани е дека земјоделците мора да живеат во хармонија со шуми Индијците имаат направено за илјадници години. Мислам дека земјоделците треба да бидат поддржани, така што тие може да прерасне во примитивната практика не е закана за regnskogen.Många луѓе веруваат дека тоа е дождовна шума која ни обезбеди со повеќето од кислород во него е всушност погрешно (за среќа). Планктонот во морето што го прави.
Голем дел од храната што ја јадеме доаѓа од почетокот на дождовната шума, како што се банани и кафе, грав и голем дел од медицината ние ги користиме потекнуваат од дождовните шуми.
Сеча е уште еден сериозен проблем кој, исто така, влијае на климата на Земјата. Обесшумувањето опфаќа околу 19% од ефектот на стаклена градина. Оваа нарушува топлина биланс на земјата и климатските промени како што тоа добива потопло.
Многу од нашите птици населиле во дождовните шуми во зима.

Сега е време за нас луѓето да изберат. Дали ние самите имаат корист од страна продолжува да се намали на дождовни шуми и да добијат евтини суровини, како банана и палмово масло. Или ние корист на животните, животната средина, економијата и себеси преку од страна на допуштајќи овој рај постојат? Ние веќе имаат корист на ретроспектива и почнаа да видиме што започна да се случи на земјата. Сега е време да се избере и за мене изборот е јасен.

based on 21 ratings Дождовните шуми, загрозен шума, 2,4 од 5 врз основа на 21 рејтингот
Стапка дождовни шуми, како загрозена шума


Поврзани училишен
Следниве се училишни проекти кои се занимаваат дождовни шуми, како загрозена шума или на било кој начин поврзани со шуми, загрозен шума.

Еден одговор на "дождот шума, закани шума"

  1. Олаф на 22 март, 2012 во 22:32 #

    Здраво Имам едно прашање. Јас сум за да се направи училиште проект за шуми и јас се прашувам, зошто расте дождовни шуми, каде што го прави тоа. Е топлината која ја загрева околната вода, која потоа испарува и се крева. Таму, се лади и го ослободува вода и почнува да врне. Сум во право. Јас навистина треба да знаете причината.

    Олаф

Коментар дождовни шуми, како загрозена шума

« | »


Предупредување: Непознат: отворен (/ var/apachefs/sessions/sess_d8cpi1eq43j21u3bkejl2l11p7, O_RDWR) не успеа: Нема повеќе простор на уредот (28) во непознатото on-line 0

Предупредување: Непознат: Не успеав да запишам сесија податоци (фајлови). Ве молиме потврдете дека сегашниот амбиент на session.save_path е точно (/ var / apachefs / сесии) во непознатото on-line 0