.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Ringhals

Како што знаете, постојат различни централи, на пример, нуклеарни централи, јаглен централи, ветерници и биомаса. Разликата меѓу нив е само на гориво. Во нуклеарни централи е ураниумско гориво. На Ringhals, која е една од најголемите "централа" во Скандинавија, двата реактори; Врела вода и реактор под притисок на водата. Но тие се повеќе од само еден PWR, тие имаат три различни нето ефекти. Вкупно, на четирите реактори (R1 во 1976 Врела вода реактор, R2 во 1975 реактор под притисок на водата, Р3 1981 реактор под притисок на водата, R4, 1983 реактор под притисок на водата). Половина од нашата земја добиваат електрична енергија преку нуклеарна централа!
Но, постојат повеќе и повеќе луѓе се против нуклеарната енергија. Постојат добрите и лошите страни на нуклеарни централи.
Во: Нуклеарна е чиста и не се зголеми на јаглерод диоксид, ефект на стаклена градина, или контаминација не е толку голема како и на други начини за производство на струја.! Е повеќе еколошки од другите начини за производство на електрична енергија. Во прилог за да добиете повеќе електрична енергија од нуклеарната енергија. Нуклеарната енергија произведува електрична енергија евтини, па тоа е ниска цена! Негативни: Тоа станува многу опасно ако на реакторот е протекување, тоа може да предизвика сериозни повреди, па дури и смрт, во прилог, не исчезнуваат радиоактивност во долго време, на местото каде што нуклеарната електрана застана не може да се земјоделството. Транспорт на нуклеарно гориво е многу ризично за животната средина, особено ако се случи несреќата.
Ringhals работи енергично да се намали негативното, првенствено нуклеарно средина. Тие го прават тоа со кои работат понапорно со рециклирање, да се грижи за правилно residuum, згора на тоа, тие секогаш се трудам да се анализира и да се подобри безбедноста и еколошките перформанси. И ова покажува јавноста. Тие секогаш избираат набавувачот во заштитата на околината. Но, и покрај сето ова, сепак постојат негативни страни на нуклеарната енергија. Мали радиоактивни материи што се испуштаат во воздухот и тоа никогаш не е добар, дури и ако тие се привремени и се распаѓа побрзо. Постои ограничување за кои властите имаат поставено, на граница е од тоа колку радиоактивност може да биде меѓу луѓето и животната средина. Но радиоактивност е тешко во близина на границата, можеби околу 1% од границата. Водата завршува двете радио и не радиоактивни материи. Дури и ако на вода за ладење е исчистен ќе уште малку радиоактивен и не-радиоактивни супстанции во морето. Сепак, тоа не се најде било негативно влијание на радиоактивни празнења. На не-радиоактивни супстанции се исти. Забележано е дека водата е секогаш пуштени 10 ° C степени потопол отколку што беше на почетокот, и се менува на риба. Оние кои напредува во топла вода зголемен, додека оние кои напредува во ладна вода се намалија.
Шведска има само две различни реактори, врела вода реактор и реактор под притисок на водата (но има и други што не се користи тука, како што се тешки вода реактори и реактор со лесна вода). Еве некои добрите и лошите страни со нив!
Врела вода реактор; позитивни; Со оглед на врела вода реактор е многу честа појава, тоа е исто така лесно да се разменат знаења во шведскиот нуклеарна индустрија. Згора на тоа, тоа не е толку комплицирано како што е на парните генератори кои немаат вода под притисок реактор.
Негативни: Бројот на вработени кои работат во внатрешноста на фабриката се изложени на повеќе радијација и радиоактивноста емисии се повисоки и згора на тоа, постојат повеќе области кои треба да се контролира (на растенија). Утовар и растовар потребно многу подолго, бидејќи постојат повеќе гориво елементи. Радиоактивни материи што се испуштаат, исто така, да се печатат.

based on 2 ratings Ringhals, 5,0 од 5 врз основа на 2 рејтингот
Стапка Ringhals


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Ringhals, или на било кој начин поврзани со Ringhals.

Коментира Ringhals

|