. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Салвадор Дали

Салвадор Дали е роден 11 мај 1904 година во мали земјоделски град Figueres, Каталонија, Шпанија. Тој ashed да се подготви и боја која беше она што го прави најчесто од нивното време.
Кога имал девет години, тој го отвори својот прв студиски во поранешната перење на покривот на неговиот дом од детството. Кога тој беше 12, тој беше предавал во графика на познатиот професор
Хуан Нуњес. Тоа беше овие студии со неверојатни målarteknik.När Хуан основање Дали е dali стана 22 се преселил во Мадрид да го продолжат своето образование на Академијата. Но по преземањето навистина долго време во училиште, тој беше протеран по налог на кралот на Шпанија поради неговата вмешаност во немири против наставниците на училиштето.
После тоа, тој се преселил во Париз и се запознав со многу од надреалист уметници.
Овој потег влијае живот dali е неверојатно. Dali е една од најпознатите во светот надреалист уметници, голем дел од ова научил да игра во Париз.

По Париз dali сакаше да го најде својот сопствен стил, тој отиде преку модерна насока, од импресионизмот да Кубизмот. Еден од уметниците dali беше инспириран од најмногу беше графички уметник и скулптор Џоан Миро. Но, конечно најде свој Дали е надреална стил.
Во врска со ова, тој се приклучи на надреалистите во Париз. Работи dali е обично одразуваат фантазии и соништа тој имаше и често немаат некоја посебна логика. Тој рече дека сè не мора да биде логично. Dali не можеше да остане со надреалистите толку долго, тој е премногу тврдоглав и не можеше да остане во рамките на нејзината рамка. Затоа тој отиде по својот пат и создаде свој личен стил, кој го нарече "параноични критични метод." Тој се состои од слободна и спонтана спомени и халуцинации, и среќна и несреќна.

Dali експериментирал многу со уметност и сликарство. Тој фрли оски, јајца полни со мастило, а се користат експлозиви. Кога тој го направи тој врежан со прибор за јадење на неговите слики.
Тој беше многу залудно и особено за својот изглед и облечени во чудни алишта.
Тој, исто така, се намали во женски фризури и може да потроши многу време за да се добие во ред, својата долга upturned мустаќи.
Дури и дека Салвадор Дали е себична и егоцентрична, тој се најде на крај љубовта.
Тој се оженил со руски Елена Diakonova, исто така, повика Гала. Таа беше желен за власт и злоупотребени dali. Таа направи цело време dali да сликам нови ремек дела така што тие би можеле да добијат пари.

Дали и Гала се пресели во Њу Јорк каде неговата слава се шири низ целиот свет.
Во 1981 година тие двајцата се пресели назад во Шпанија за добро. Следната година умрел Гала, што значи дека dali стана екстремно тажни и депресивни. По некое време, исто така, загинаа Салвадор, 85 години во неговиот роден град Figueres. Сега лежи закопан под подот на Музеј на град.

based on 11 ratings Салвадор Дали, 2.7 од 5 врз основа на 11 рејтингот
Стапка Салвадор Дали


Поврзани училишен
Следниве се училишни проекти кои се занимаваат со Салвадор Дали или на било кој начин поврзани со Салвадор Дали.

Коментар Салвадор Дали

« | »