.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Шиндлеровата листа

Оскар Шиндлер е од самиот почеток нема интерес да се обиде да се зачуваат некои Евреи. Тој е член на германската нацистичка партија, и единственото нешто што го интересира е да се следат законите на Хитлер, но, исто така, направи добар бизнис и направи многу пари. Тој е многу амбициозна и алчен човек, па тој ги поседува работничко движење и работи на фабриката со Itzak Стерн. Кога тој избира Евреите како што тој сака да биде работници за него, па тој не сфатат дека тој навистина им помага на оние од поинаку сурово судбината што го чека оние. Тие се случува да концентрационите логори во гасните комори и убиени со отровен цијанид Б.

Фабрика Шиндлеровата е многу добар и тој заработува повеќе пари отколку што некогаш ќе биде во можност да се користи во текот на нивните животи. Неговите работници дојде до него и другите Евреи, и вели дека е добар човек, бидејќи ако тие немаат работни места каде што би биле мртви сега. Ова може Шиндлер да почнат да размислуваат малку повеќе за она што се случува со Евреите не е во право.

Тој започнува со прскање со вода со црево за автомобили со Евреите да се донесе во концентрационен логор многу топол ден, кога тие умираат од топлотниот удар. Амон оди е еден од оние кои се смеат кога тој мисли Шиндлеровата луди кои им овозможуваат на Евреите надевам дека до последниот, но тој не се грижи за тоа.

Тој стои на една планина и го гледа гето Германците ќе го уништи. Кај сите луѓе, Евреи, па оди на една осамена девојка со црвена јакна. Шиндлер гледа како само таа се обидува да се скрие од се убиени од страна на нацистите и никој не може да им помогне на неа. Подоцна, тој го виде девојчето во црвено палто мртов на количка, кој ќе бидат изведени пред лицето на крематориум, каде што ќе бидат запалени. Тоа го прави уште повеќе да сфатат дека она што се случува не е фер и дека тој треба да се направи нешто.

Што конечно добива Оскар Шиндлер да одлучат дека по секоја цена да го спаси Евреите е кога дознава дека Itzak Стерн наскоро ќе биде поднесена во концентрационен логор. Стерн значи многу за Шиндлер, за што е тој кој дал неговата фабрика е можно за да започнете и да почне правење пари. Тие станаа добри пријатели и Шиндлер, најверојатно, ќе направи нешто за Стерн. Тој повеќе не сака Евреите да бидат изложени на судбината што го чека во гасни комори и потоа почнува со Стерн направи листа на стотици Евреи дека тој ќе се обиде да го купи Амон оди пред да биде префрлен во камповите. За оди, тој вели дека од оние на листата се сите работници сака граната фабрика за рака и да успее потоа го поткупи за продажба на Евреите. Тој дава оди сите пари кои ги заработува во неговата фабрика и Штерн сфаќа дека Шиндлер не го направите тоа за сопствен интерес да заработат пари, но да ја зачувате како многу Евреи што е можно повеќе.

Постои линија помеѓу да се биде човек и убиец, а тоа е дека ако еден ја врши должноста и неговото убиство некој, ги следат законите кои се принудени да се задржи на нивните животи и да го заштити своето семејство, па се смета повеќе како жртва од убиец. Можете да убие некого во самоодбрана, а не да се нарече убијци човек се бори за својот живот. И како што беше под власт на Хитлер и тие се обиделе да им помогне на Евреин, сепак, ќе друга убиство тие. Оттаму човек би се стави своите животи во ризик, за ако Хитлер ќе дознаете дека сте се обиделе да се спаси Евреин кога ќе знаеше дека се мртви.

Убиец, сепак, како што ладнокрвно да убие некого без добивање на налог за него, а потоа не се чувствуваат сочувство за лицето или се чувствуваат виновни потоа. Ако го убие некој кој нема директна причина, или тоа би можело да биде причина, како што се љубомората, предавството и така натаму, исто така е убиец.

Човекот е човек ако застане за она што го направи и не обвинуваат далеку од себе и сите други, а потоа, исто така треба да биде во можност да се признае дека тие се ќе пропадне. Ниту еден човек на земјата постои дека не погрешил, според тоа, сите може да се промени од убиецот на човекот, само да сфатат дека тие згрешија и дека тогаш ќе се покајат.

Тоа не е премногу доцна за да се врати од соучесниците на помошник ако само се уште може да им помогне на некои Евреи, ако само уште неколку од нив. Човек не може да дојде откако тие веќе се уништени, а се што е над и да каже тогаш, што всушност сака да им помогне на Евреите, туку за целиот еврејскиот холокауст само стоеше и гледаше, кога тие биле тепани, застрелан, и слично. Можеби само-Евреи убиени, а потоа сака да одеднаш сите да видат како херој, кој сега е премногу доцна. Затоа, верувам дека некој може да биде херој, ако се обидете да ги игнорира сето она што мора да се направи со парите и ги ризикуваат своите животи и нивните најблиски да го спаси луѓето кои биле неправедно третирани. Само има нешто лево за да се спаси и да го спаси, ќе стане херој. Тоа е, исто така, секогаш е добро да се направи добри дела, дури и ако тоа може да дојде малку доцна.

Амон оди и злото

Амон оди е човек кој сака да има власт над другите и дека никогаш не треба да се чувствуваат виновни за она што тој го прави тоа. Тој е зло човек кој убива луѓе, бидејќи тоа е забава, а не затоа што тој има да. Тој верува дека тој има моќ над другите, кога тој упатува или напади тие, кога тие го направиле нешто што не и се допаѓа. Причината тој пука луѓе, исто така, бидејќи тој знае дека тие се уште умре, па потоа не го направи тоа многу разлика дали тој ќе пука бескорисна работник кој само седи наместо да работи. Јас разбирам зошто тој може да пука луѓе на тој начин, тоа е затоа што сето тоа отиде многу брзо. Тие не се разбере дека она што се случи беше во ред и тоа беше многу тешко да се влијае ништо. Тоа беше многу сличен на хиперинфлација во Германија во 1923 година, парите падна на рекордно темпо во вредност, и тоа беше отпечатена некогаш нови банкноти. Вие не може да навистина се разбере она што се случило, туку-така. Дури и на Француската револуција беше многу брзо, но разликата е тоа што оние кои предизвика револуција беа оние кои го виде и го почувствува феудалниот систем е фер, каде што царот имал моќ над сите. Додека во Германија биле Евреи холокаустот, кој беше неверојатно брзо. Дали тоа ќе биде исто како и на Француската револуција, тоа ќе биде Евреите кои се бореа против германските нацисти, како што не беше во овој случај.

Никој, освен на Шиндлер може да има контрола над него или го натера да мислам пред тој го прави нешто глупаво. Излегува слушање на она што Оскар Шиндлер го кажува и на следниов начин како неговиот бранител. Шиндлер вели дека моќта не да го убие луѓе кои не е во ред, моќта е да имаат право да го убијат, но не и да го направи тоа, но наместо тоа, прости и нека стравот од еден наместо тоа. Така тој го прави само како што вели Шиндлер и да го помилува жена која ќе направи грешка, иако тој навистина сакаше да ја убие. Ако само го убие оној кој прави нешто погрешно, ќе го добиете ништо од тоа лице, затоа што тој е мртов, но помилување на него, тогаш има контрола врз лицето и оттаму моќ. Значи оди види Шиндлер како многу паметен човек, тоа е лесно да се преговара со тоа, тие се исто така многу добри пријатели и двете нега длабоко за двете своето мислење за сè.

Тој има добри односи со други високи воени офицери, но неговиот најблизок пријател се уште е Шиндлер, а тоа е тој кој го контролира другите групи. Тој изгледа малку расипан кога тој добива владение што според него не е куќа, но само обична куќа. Во спротивно, не постои ништо што го води во конфликт со други officierarna, сите тие се многу добри во соработка.

Што интереси оди многу пари, парите му дава истовремено моќ. Тој е многу детски со неговата љубовница и не се грижи воопшто за она што го мисли, но го прави она што го сака кога е околу неа. Но, тој, исто така, има слаба страна а тоа е еврејски домаќинот Хелен. Тој го сака својот толку многу што тој не сакаше да ги споделите Шиндлер ја купи за неа да работи за него, дури и ако тоа ќе го спаси нејзиниот живот. Тој не сака да се одвои од неа, се далеку од неа. Она што тој најмногу од сите сака да направите е да избега со неа, но тој знае дека ова е невозможно, ако тој сака да продолжи да ја имаат моќта тој сега има. Зошто го тепа и да ја удира, тој ја сака да се однесуваат добро, така што тој може да биде горд на неа. Излегува сакаат да работи за Шиндлер и направете го тоа добро, со цел да избегаат одведуваат во концентрационен логор.

Шиндлер вели дека војната се ископа од злото во луѓето, но Амон оди не е само зло, но малку болен во главата затоа што тој така ладнокрвно да снимате човек. Јас не мислам дека длабоко во себе е толку лошо како што изгледа. Тоа е моќта на Хитлер која го пере мозокот и тој повеќе не може да владее со себе, па затоа, јас ги разбирам сите негови сурово однесување премногу. Амон изгледа многу осамен, тој нема семејство, е несреќен во љубовта, па тој веројатно и самата утеши со убивање на луѓе и кои сте зли. Тој мисли дека прави нешто добро за Германија и тоа го прави да се чувствува повеќе жив и дека тој навистина значи нешто со некого. Излегува прави Хитлер голема услуга, и тој не се грижи многу за другите луѓе (Евреите), затоа што тие се како и повеќето Германци вреди помалку и мора да се искорени.

Амон оди изгледа дека е тешко да се покаже своите чувства и кога тој го прави повеќе само погрешно. Всушност, тој не е толку силна како што изгледа да биде, но сепак тој успева скоро секогаш го имаат сите на свој начин, исто како што и самиот тоа го сака. Тој никогаш не би се признае дека тој не е во ред, а другиот во право за него, што според него е во вредност од помалку од него, како што е Евреин, во секој контекст. Затоа, тој го убива Еврејка, дипломиран инженер, кој се обидува да добие други да се изгради куќа од почеток до друг начин беснее во целина заедно. Потоа следува уште наредби како што таа е веќе мртов, бидејќи тој знае дека жената е во право. Goeths модел е Хитлер, и го гледа, кога тој треба да се изврши, за последното нешто што вели дека е само "Heil Хитлер".

Шиндлер се обидува да омаловажавам Goeths злото лице Itzak Стерн, кога објаснува што оди живеат под голем притисок кога тој е во многу тешка позиција како шеф на концентрационен логор. Излегува навистина мислам дека тој има многу здодевна работа и згора на тоа тој е во љубов со жена Евреин услуга, која е забрането. Шиндлер се оди во одбрана кога тој посочува дека тоа е војна која носи од зло во човекот. Вие не може да се добие добар, но само зло, воени или слични околности. Шиндлер веројатно мислат Амон оди би биле прилично убаво лице, ако тие не се за војна. Шиндлер, исто така, вели Шиндлер е прекрасна човек кој сакаше да се живее добро и да заработат пари, и дека тој не може да уживаат во убивање луѓе.

Злото не е нешто што се родени со директно. Сите деца се невини и дека тие не би можеле да згрешија. Но, верувам дека секој има добри и лоши страни во себе и дека може да се избере еден од нив. Па оние кои се лоши сега ја одбрале злото страна и оние кои се добри се од другата страна. Јас исто така верувам дека некој може да биде повреден од социјалниот контекст и од сопствените родители. Јас мислам дека тоа е на родителите кои најчесто и најмногу може да влијае на нејзиното дете во сите контексти. Ако растат во сиромашни услови, каде што родителите се третираат нефер или само на погрешен начин, можете да го мразат почнат да излегуваат од еден. Како што се поголеми разбере можеби подобро сето она што сте го доживеале за време на детството и решава да се одмазди. Но, тие се одмазди не само на оние кои се третираат лице не е во ред, тоа турка сите нивни гневот на другите. На овој начин сите изгледа како лош човек, а потоа тоа ќе биде на тој начин ги според зло лице, иако можеби би сакале оди не е воопшто лошо. Но, дури и добар човек е зло или црна страна, која не може да биде видлива, но порано или подоцна ќе се појави.

Оскар Шиндлер и Амон влегува имаат многу сличности, така што двајца членови на германската нацистичка партија и тие сакаат да заработат пари. Тие се чини дека се добри пријатели и двете се многу алчен и амбициозни, во секој случај, на почетокот на филмот. Тие мислат само на себе во најголем дел и не се грижат толку многу за она што другите имаат да се мисли и зборува. Двете веројатно пораснале во истото, и сега живее со речиси истите околности. Дека тие се различни е тоа што Шиндлеровата повеќе како бизнисмен кој им помага на индустрии во Германија и имаат помалку значајна улога во Нацистичката партија не оди. Шиндлер мислат дека сите луѓе треба да се третираат еднакво и не се грижат за, на пример, е Евреин. Тој не прави ништо за да им помогне на Евреите убиени во гасните комори и до смрт. Тој се грижи повеќе за тоа како тој ќе добие повеќе пари, и тој ќе биде познат, сите треба да се запамети неговото име по неговата смрт. Излегува како да не работат за државата, но тој го прави тоа во секој случај. Тој има голема позиција во Нацистичката партија, каде што тој е шеф на целата концентрационен логор и ќе се обидат да се направи добар бизнис со други. Главната разлика помеѓу двете е тоа што Шиндлер подоцна "се промени страни". Шиндлер сака да им помогне на Евреите од сурово судбината што инаку не ќе биде во можност за да се избегне без него. Тој не мисли пари нема вредност на сите, ако не се направи нешто добро со нив. Кога тој беше на крајот се принудени да ги напуштат, бидејќи го предал својата земја, па тој ќе сфати дека тој би можел да се спаси барем еден живот. Само ако му ја подаде автомобил Амон оди, тој ќе се можеби десет Евреите. Но, тој не му даваат на автомобилот, како што прснува во плач, кога тој мисли дека тој го направи толку малку од него. Тој би можела да спаси повеќе од илјада Евреи го спаси, но тој не го сторил. Тој признава дека тој е проклето алчен и се разбере дека она што германскиот народ не е во ред. Амон оди сепак, никогаш не може да се признае, па дури и се разбере дека она што тој го прави не е во ред. Излегува исто така е тешко да се покаже своите чувства, кои Шиндлер не имаат проблем со. Шиндлер е многу отворен човек и вели дека она што го мисли, иако тој не секогаш мислат сосема во право.

Оскар Шиндлер и Амон оди разговара за време на моќ. Излегува велат дека моќта е кога имаш контрола над лице и ти се во контрола, кога ќе убие човек. Тој исто така верува дека луѓето се плашат кога човек има моќ да го убие.

Шиндлер не се согласуваат. Тој започнува да се објасни на некој извршува една личност, па затоа извршување на кривично дело, дека лицето направил грешка. Кога тоа се чувствува во право, па дури и подобро, ако тоа е вас, кои мора да се изврши лице. Мислите дека имате моќ, но навистина тоа е правда, што не е иста работа. Моќта е кога ќе имаат право да го убијат, но не успеваат да го стори тоа.

Односот помеѓу Шиндлер и прилично силно пријателство оди, тие се многу лојални на едни со други. Без пари дека Шиндлер има тој не можеше да ги поткупат или да се оди толку заинтересирани за правење на некои бизнис со него. Ако оди не можат да се договорат со Шиндлер, тој не добива добри работници, а потоа тој не може да се заработат пари. Нивниот однос станува силна кога зборуваат за моќта на кој тие го разбираат едни со други многу подобро. Шиндлер се разбере зошто оди убива другите, додека оди сфати колку паметни Шиндлеровата. Шиндлер е единствената личност оди може да се зборува за своите чувства, дека тој сака Евреин жена. Излегува знаеме дека тој може да му довери Шиндлер и знам дека тоа е безбедно да се зборува за нешто со Шиндлер. Шиндлер брани оди и не изгледа до него како лошиот човек.

И покрај неговата моќ пристаништа оди често во недостаток против Шиндлер кога тој се обидува да биде само како Шиндлеровата вели дека треба да биде. Излегува го следат неговиот пример за тоа со моќта и прости на жената што тој извршил кривично дело. Тој чувствува дека тој има моќ и амнестира дури и друг кој го направил грешка, туку и да го стрелаат потоа, бидејќи тој едноставно не може да успее да го стори тоа. Таму, оди инфериорни, бидејќи тој се обидува да биде нешто што не е и не може да му одолее да не убиваат луѓе. Тоа е Goeths слаба страна, и тој не може да помогне во тоа. Тој едноставно не се е кога тој не пука Евреи кои не се или направиле грешка. Покрај тоа, Шиндлер многу попаметна отколку оди и да ги убеди и изигравам другите, исто како што тој го прави со оди.

based on 14 ratings Шиндлеровата листа, 3.1 од 5 врз основа на 14 рејтингот
Листа стапка Шиндлеровата


Поврзани со училишни проекти
Следниве е училишен занимаваат Шиндлеровата листа или на било кој начин поврзани со Шиндлеровата листа.

Коментар Шиндлеровата листа

« | »