. Сега

Училиште дела и есеи од средно училиште на
Барај училишен

Швајцарија

Швајцарија има површина од 41.285 km ² и има 7.500.000 жители (2008). Главен град е Берн со 122.000 жители (2008). Швајцарија се граничи со Германија, Австрија, Лихтенштајн, Италија и Франција. Најголемото езеро на земјата е Lac Леман. Другите поголеми градови во Швајцарија се Цирих, Женева, Базел и Лозана. Германскиот е главен јазик во Швајцарија, 64% од населението зборува германски. По германската волја; француски (20%) и Италијанците (6,5%). Во Швајцарија, повеќето католици (42%). Остатокот од населението се протестанти (35%), муслиманската (4%) и други (19%). Целото население на Швајцарија да чита и пишува. Двете најголеми партии во Швајцарија се Либералната партија и Социјал-демократите. Берн стана главен град во 1848 година. Право на глас на жените дојде во 1971 година, и 1984 година за првпат жена беше во Парламентот. Денес е 1/3 од политичарите во парламентот се жени. Швајцарската валута е швајцарски франк. Важни индустрии во Швајцарија банкарскиот и финансискиот сектор, туризмот, Машини за производство, инженеринг производи, електрични производи, часовници, чоколадо, хемикалии и лекови. 3,3% од населението на Швајцарија е невработен (2007).

САД

La Suisse на une superficie де 41 285 км ² et 7 500 000 жители (2008). La Capitale EST Берн avec 122 000 жители (2008). Limitrophes Suisse de l'Allemagne, јас Autriche, ле Лихтенштајн, L'Italie et la Франција. Ле плаќа ле плус голема Lac EST ле Lac Леман. Les autres Grandes Villes на Suisse sont Цирих, Женева, Базел et Лозана. L'allemand EST ла лангуе ла плус importante на Suisse, 64% де ла населението Parle L'allemand., Ле Français (20%) et l'Италија (6,5%). А Suisse, ла plupart des Catholiques (42%). Ле патувал де ла населението sont протестантски (35%), musulmans (4%) et autres (19%). L'ансамбл де ла населението де ла Suisse peuvent лири et écrire. Suisse les Deux плус Grands партија sont ле големо либерални et социјална Democrates. Берн EST devenu Capitale на 1848 година. Ле право на глас де фам EST venu, 1971 et 1984 ETE ла премиера fois une femme на ETE à la Комора. Aujourd'hui, тоа сум јас? 1/3 des Hommes за политички о Parlement sont де фам. Monnaie Suisse EST ле франк Suisse. Главен индустрии на Suisse sont ла Банката на et la финансии, ле Tourisme ла измислица де машини, de l'ingénierie des produits les produits на електрична енергија, des Montres, ле Чоколада, Les produits et Chimiques pharmaceutiques. L'annee 2007 година ETE де 3,3% де ла населението о chômage.

based on 46 ratings Швајцарија, 3,0 од 5 врз основа на 46 рејтингот
Стапка Швајцарија


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Швајцарија или кои на било кој начин се поврзани со Швајцарија.

Коментирајќи Швајцарија

« | »