.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Сер Хенри Мортон Стенли

Предмет: Биографии

Џон Роланд

НВ Стенли име Џон Роуландс, и е од Велс. Тој е роден во 1841 година, како син на byhora градот. Пет години подоцна, кога неговиот дедо починал, тој беше предаден на сиропиталиште за речиси ништо. Во сиропиталиштето, па тој научиле основите на читањето, пишувањето и сметањето, но тој исто така беше силувано од постарите момчиња таму. Двете сексуална експлоатација и директорката на Домот за деца беше тиранин и само половина претепан до смрт за него, беше она што го наведе да се одржи од таму. Тој дојде на неговиот дедо за помош, но тој не знае за него.

Но, тој се најде некој роднина, наместо кој бил директор на училиште, и го ангажирал Џон како учител. Но, каде што тој не работел долго, во рок од една година тој се пресели во неговиот чичко во Ливерпул каде што имало многу строги правила. По преземањето на многу чудни работи, вклучувајќи и како касап, па го зеде работа на брод, кој ќе на Њу Орлеанс. Во Њу Орлеанс, тој се сретна со еден вид бизнисмен по име Хенри Мортон Стенли кој ја прифатил Јован како нејзиниот син. Тој обучени младиот Јован, па подоцна се вработил во општа продавница во Арканзас. Набргу откако таа почина бизнисмен. Потоа Џон одлучи да ги преземе името на бизнисот. Џон Роуландс стана Хенри Мортон Стенли.

Хенри Мортон Стенли

Кога граѓанската војна избувна во првата мисла што не е на Стенли пријават но откако неговата девојка го испрати женска облека (женска облека за да го испратиме некој значи дека тоа лице е кукавица) до него, па тој кријат. Тој бил фатен и после тоа тој одлучил да ја смени страната. По околу еден месец, па тој е класифициран како кукавички и лошо поставени така што тие го испрати дома. Во 1862 година тој се врати во Ливерпул, но тогаш тој беше сиромашна и неговите алишта беа растргнати и тој беше болен. Тој би умрел, ако тоа не беше за еден вид на семејството кои се погрижи за него се погрижи за него. Но за кратко време откако бил исцелен, тој беше работи повторно. Време на неговиот престој во САД морнарица, ја пишува својата прва статија тој испрати во и тој се насмевна и доби работа во весникот Мисури демократ.

На демократот Мисури и други весници како Стенли учествувано на многу експедиции да напишете reserepotage од други земји. Во октомври 1869 беше Стенли во Мадрид, а тој доби телеграма од господинот Гордон Бенет. Во него, беше тоа што господинот Гордон Бенет Стенли сакаше да дојде во Париз.

Ливингстон

Д-р Дејвид Ливингстон Студирал теологија и медицината. Во 1840 година, кога тој го проучувале разбира, тој отиде во Африка како мисионер, туку се борел на болеста и ропство. Време на неговата прва посета на Африка, тој открил Ngamisjön и Victoria Falls,

плус тој истражени реката Замбези. Тој направи уште неколку патувања во Африка и откри повеќе работи. За време sinsista посета тој ќе се обиде да најде извори на Нил. Но, тогаш тој исчезна и ја снема за пет години.

"Доктор Ливингстон, претпоставувам"

Кога Стенли пристигна во Париз, изјави г-дин Гордон дека Стенли била овластена да најдете Ливингстон кој беше недостасува за пет години. Стенли собраа голем поход била поделена на пет помали групи. Експедицијата започна во Занзибар март 1871. Тој слушнал дека гледаат бел човек во близина Ujuji кои лежеа околу 750 англиски мил во земјата.

Експедицијата беше подложен на бројни стресови за време на нивниот 200 дена патување. Стенли доби маларија, дизентерија и страдал од глад. Секој кој бил во експедицијата беше да се доживее поплави, разни епидемии, суша и глад. На крајот од патувањето што две третини од носач на експедицијата се откажа од експедицијата и умрел.

На 10. ноември 1971 година дојде Стенли конечно стигна Ujiji. Мешаница околните пристигнување Стенли значеше дека многу народ се собраа. А многу стар и болен човек беше помогна низ толпата кон Стенли. Стенли соблече шлем, ја испружи раката и рече: "Доктор Ливингстон, претпоставувам".

Стенли и Ливингстон станале пријатели брзо. Стенли одлучи да остане со Ливингстон да се обиде да ја заврши својата мисија. Од почетокот мислеше да се врати назад во Њујорк и да ви кажам за успешна експедиција. Но, тој остана со Ливингстон за една година. Потоа се врати во Њујорк, каде што тој ја напишал книгата "Како да се најде Ливингстон". Тоа е лесно за него да се сетам на се што се случи, бидејќи тој го напишал дневник за време на целата експедиција.

По Ливингстон

1.873 починале Ливингстон. Стенли тогаш реши да продолжи со недовршени експедиција Ливингстон е. Така, една година по смртта на Ливингстон е, Стенли се собрале заедно нова експедиција. Тие добија по истиот пат што Ливингстон отишле. Неговата работа во Африка придонеле за Белгија колонизирани Конго. Последна посета Стенли отиде на египетски Судан, за ублажување на гувернерот на Equatoria.

1895 Стенли стана член на англискиот парламент. Тој подоцна беше прогласен за витез во 1899. Неговите последни години од својот живот го поминал на неговиот голем имот во близина Pirbright во Сари. Тој почина во 1904 година.

based on 8 ratings Сер Хенри Мортон Стенли, 2.4 од 5 врз основа на 8 рејтингот
Стапка сер Хенри Мортон Стенли


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Сер Хенри Мортон Стенли, кој е некако поврзана со Сер Хенри Мортон Стенли.

Коментира Сер Хенри Мортон Стенли

|