. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Социјална психологија

Вовед

Речиси сите имаат пријатели или колеги кои ви се дружат со речиси секојдневно. Тоа размена на чувства, зборови, мисли и акции цело време. Тоа не треба да биде само на позитивните вид, но често тоа е негативни работи луѓето се зборува. Можете да живеам со овие размени без да бидат погодени? Не, јас мислам дека тоа е невозможно да се избегне да биде под влијание на другите. Социјална психологија е токму влијанието на другите. Гордон Allport (1897 - 1967) ви овозможува резимираме социјална психологија во една реченица: "Ученикот на социјалната психологија се обидува да се разбере, објасни и предвиди колку мисли на една личност, чувства и дејства се под влијание од страна на нејзиниот толкувања и перцепциите на другите мисли, чувства и дејства." 1
Мислам дека ова е многу интересна тема која што во поново време се размислува многу за тоа како јас под влијание на мојот сопствен пријатели. Целта на пишување за социјална психологија е да се научи нешто повеќе за оваа тема и за тоа како и зошто ние сме под влијание толку лесно.
Јас ќе во оваа работа со некои помош од различни теоретичари пишувам за социјалната психологија и неговите принципи.

Интернет извори треба да се испита критички и Јас се обидов да се направи. Но изворот референци за колеџи, јас се чувствувам вистинска кога го опишувате социјална психологија во кратки црти и она колеџ курсеви во оваа област адреси. Имам исто така се користи два печатени литератури кои се напишани како studentlitteraturer. Овие се достапни како наставен материјал на неколку колеџи.

Прашања
Прашања кои ми се обрати се:
Што е социјална психологија?
Како и зошто сме под влијание на другите?
Зошто постои сега таква голема потреба за самоспознание?

Што е социјална психологија?

Постојат многу различни перспективи и приоди кон она социјална психологија е. Јас ќе се смести на некои од пристапите во оваа работа.

Социјална психологија е за сите според Јохан Асплунд (1983), за "науката на расцеп меѓу поединецот и општеството" 2, каде што, според Бјорн Sennbrink (2003), се фокусира на тоа како луѓето размислуваат за, влијаат и да се однесуваат на други. Оваа наука испитува и објаснува зошто ние се однесуваат различно во различни ситуации со различни дружење. "Зошто некои одат од тоа да биде добри соседи да станат силувачи и убијци". 3

Дејвис Г Маерс (2000: XV), сепак, гледа социјална психологија од поинаков агол. Тој тврди дека социјалната психологија како академска дисциплина, во која цел е да се научно учат како ние се размислува за, влијаат и да комуницираат едни со други. Разликата помеѓу овие две, тогаш, дека социјалната психологија Sennbrink повеќе личи на учење каде што истражувањето е да се одговори при Маерс го гледа како област на знаење каде научил мажите или жените се учат и студираат.

Маерс (2000: xi) тврди дека социјалниот психолошки процеси е суштината на нашите животи. Ова, тој тврди, бидејќи нашите соработници во голема начин влијаат врз нас, нашиот развој и нашата liv.4

Јас ќе се земе друг пристап кон социјалната психологија. Пристап кој е многу слична со Маерс. Нилсон (1996:71) тврди дека социјалната психологија е и повеќе за интеракцијата помеѓу заедницата / социјалните и сето тоа повлекува (структури, норми, група, култура, итн) и лица со нивниот физички, ментални и емоционални состојби. Нилсон (1996:71) тврди уште дека тоа е интеракција со другите луѓе и во општествениот контекст во кој секој поединец развива своите мисли, чувства, ставови и handlingar.5 Ова треба во теорија значи дека луѓето кои никогаш не доаѓаат во контакт со општествениот живот никогаш дури и ги развиваат своите мисли и чувства. IE. "Тоа влијае на општото кон специфични." (Смит, 1996:71). Тој треба да се стави мало момче сам на пуст остров и да се вратат 50 години подоцна, тој, сепак, ќе мислиме исто како што направи кога тој беше монтиран. Ова се претпоставува дека тој почнал да се мисли дека риби во вода дека тој може да дојде да се знае.

Оваа интеракција меѓу луѓето и нивната социјална интеракција како Нилсон поени да може да се однесуваат на Маер вели дека нашите колеги човечки суштества влијае на нас и нашите животи.

На 18 Јануари 2007 година една статија беше објавена во Expressen во која е напишано дека една девојка била пронајдена повторно по 19 години во џунглата. Според написот, таа отиде како мајмун и се однесуваше како мајмун. Кога таа беше гладен, таа се поттапка делумно magen.6 Ова ја поддржува дефинитивно теорија Нилсон е дека човекот е под влијание на социјалната интеракција мислам.

А дефиниција на социјална психологија се смета за најстариот сеопфатна, повеќето точни и корисни. Тоа е (1897 - 1967) Гордон Allport Прикажи какви што цитирав во воведот. Според него, социјалната психологија "за тоа како луѓето мисли, чувства и дејства се под влијание на вистински или измислени присуство на другите." Она што тој ќе го кажам е дека тоа е преку други луѓе кои се сретнеме на заедницата и дека се наоѓаме во andra.7

Со цел да се подготви сопствени паралели со Гордон Allport, можам да кажам од лично искуство дека тоа е многу лесно да се под влијание на животната средина. Она што јас прво мислам на е начинот на расположението во група на заразна. Ако некој е многу среќен и зборлест, па набрзо станува премногу на групата. Но оваа појава, исто така, работи во спротивна насока. И тоа е кога, мислам, дека ќе забележите дека повеќето како негативен став често позабележителни отколку позитивни. Ако некој во групата е нервозни и намќорести, тоа е многу лесно да се другите во групата може да биде иритирачка на фактот дека тој или таа е лута. Тогаш тоа автоматски, така што групата како целина станува мизерно карактер.

Како е однесувањето на поединци кога ќе имаат социјален живот?

А теоријата дека Zajonc (1965) имавме беше "Уредот теорија на социјална олеснување." Оваа теорија се занимава со социјалните добивка. Ова значи дека кога другите се присутни, да се подобри обучени и едноставни задачи, но нарушува тешко и помалку обучени uppgifterna.8

Ова е нешто што јас го забележав, особено на мојот фудбал пракса. Работи кои што се практикуваат многу за, на свој, вие би сакале да ја покажат дека сте способни. Тогаш ќе го добиете некој вид на удар што го прави тоа обично се работи добро. Но, кога станува збор за вежби кои една е малку полошо, и дека тоа не се практикува толку колку што е често генерално многу полошо. Мислам дека ова може да се направи со страв од неуспех, а потоа не успеваат да се дури и повеќе. Се осмелува не победи тоа важно осмели помине или се сними од надвор, но само се обидува да се ослободи од топката. Јас, исто така може да се види јасна разлика во мојот стил и пристап во зависност од тоа кој е во обука. Кога само нивните соиграчи што ми се допаѓа да се закачам со, па можам да играат надвор на поинаков начин и навистина да се забавуваат. Но кога соиграчи кои мислам дека помалку за и не мислам дека си доволно добар, тогаш тоа е автоматски дека не се осмелуваат да го стори истото и се плашат да ги покажат своите слабости.

Ефектот на група
На пример, во група проекти во училиште, станува збор за различни општествени влијание од социјалните подобрување. Сега тоа е за сите тенденцијата на поединци да се направи напор помалку кога работат во групи од кога се сами. Според Karau & Вилијамс, (1993), овој тренд (социјална loafing = социјални маскирање) се јавуваат кога голем број на околности произлегува. Некои од нив се кога задачата може да изгледа бесмислено, кога посветеност на поединецот е ниска, додека другите членови на групата се непознати и кога поединецот очекува другите во групата да се претстави добро.

Кога работат во група, исто така, може да се зборува за уште еден ефект наречен прстен електрично ефект. Тоа значи дека индивидуални напори се намалува како големината на групата ökar.9 Ова е ефект кој се среќава често во училиште. На поединечни остварувања се навикнати да стори сé што себе си и ги имаат сите одговорност врз себе. Но тимска работа е потребно да се подели одговорноста меѓу себе, и кога ќе потоа да стане многу во група што не се чувствуваат напор толку многу. Еден мисли, "Станува други медицинска сестра, не можам да го издржи."

Три категории на социјалното влијание

Според Cialdini (2002), постојат три различни категории на социјално влијание.
Согласност: А општествено влијание, и самите поединци ги променат нивните ставови и однесувања да се прилагодат на групата. Ова прилагодување мислам дека е многу интересно. Тие го користат во голема начин секој ден. Зборувајќи со група деца во градинка да се прилагодат на нивните изреки и знаење. Кога ќе разговарате со луѓе во сопствената средина, вие сте како нив и да го користите сосема различен јазик која е тешко за постарите луѓе да се разбере. Зошто ви се промени нејзиниот став и однесување, дури и кога тоа се свртува против постарите и зборува со "зрели" начин.
Усогласеност: Ова значи дека еден дава начин. Тоа се наведнува едноставно нечија мислење волја.
Послушност: А социјалното влијание и да ги чита некој друг наредби, на пример, владини високи (полицијата), наставник или förälder.10

Социјална психологија, исто така, вели што е тоа што ни овозможува да им помогне на другите, понекогаш сосема непозната, луѓе без размислување за нашата благосостојба. Ова се нарекува алтруизам што е спротивно на egoism.11 Овој пример може да биде кога помагање на еден стар човек надолу по скали или земам нешто што тој падна во лифтот.

Зошто постои сега таква голема потреба за самоспознание?

Да се ​​себеси знам во социјалната психолошка смисла, вели Бјорн Нилсон (предавач по социјална психологија), мислиме дека ние сме зависни од знаејќи кои сме, што ние "мора да биде другите да бидат самите себе." Човекот има од раѓањето на социјални вештини и се родени во поширок социјален контекст. Да свест и само-концепт да се развива, мора да има на другите луѓе реакции и bekräftelser.12

"Gnothi seauton," Спознај се, тоа беше храмот на Аполон во Делфи. Овој цитат ќе укажуваат на предупредување за луѓето да ги остварат своите ограничувања и не се величаме. Денес, тоа звучи различно. Денес, кога сме со користење на истиот слоган / quote не е за надворешните граници, без внатрешноста. Потрагата за самоспознание е практично неограничен и ќе продолжи во текот на животот. Ова се должи не и најмалку важно за нас во текот на животот се менува општествената положба и на тој начин да влезат во нови улоги и да добијат други форми на признание од новата средина. (Бјорн Нилсон) 13

Во минатото, луѓето кои живееле во исто место повеќе слични во однос на позадината, искуство и очекувањата и насоката во животот. Во текот на една генерација имаше социјалната средина има едвај се промени ништо. Оваа промена требаше долго време и не сте го сториле, тогаш истото самоспознание, бидејќи сè беше ист. Но, денес, овие промени се оди многу побрзо. Ние живееме на тој начин во еден несигурен свет и иднината е само како несигурни. Björn Нилсон верува дека ова ќе резултира на aimlessness во животот кои не можат да се решат што е можно побрзо. Се бара внатрешен стабилност и сила да се справи со кризи во животот и непредвидливи единици. Денес, таму е исто така многу посилен фокус на поединецот. Еден фокус беше еднаш на колективот. Нилсон продолжува да се укаже на зголемување на барањата на поединецот, семејството, образованието, забава и вработување. Тоа може да биде квалитетот на животот, среќа, но исто така и ефикасноста на работата, вештини за учење и конфликт толеранција. Затоа, поединецот има сега голема потреба да се види и чуе во овие социјални sammanhang.14

Големи и често повторување на прашањето за како да се однесуваат со цел да се најде самоспознание е тешко да се одговори. Björn Нилсон верува дека постојат многу начини да одговори на прашањето, но ако само еден начин, целосно зависи од поединецот. Но може да побара повратни информации - тоа е да прашате другите околу него што нивниот имиџ од нас. Една, исто така може да се размислува за сопствените вредности, она што човештвото не била толку.

А истакна филозоф и теоретичар - Аристотел - смета дека човекот е социјално суштество кое тој начин мора да имаат разбирање на односите помеѓу луѓето. Ова значи дека треба да имаат разбирање на она што се случува кога таа е со другите, и како двете групи и организации може да се доведе. Со други зборови: Вие треба да имаат разбирање на социјални вештини.
Во прилог на социјална компетентност исто така е потребен психолошки експертиза. Психолошки надлежност е за зрелост, самосвест и рефлексија на нивните искуства.

Уште еден т.н. патека до самоспознание, според Нилсон, може да оди преку односот помеѓу разумот и инстинктот на размислување на поединецот. Само рационално размислување на кој сте често се брзо истекува. Ти само гледаш затворени врати за поголем увид и ставови во психата лавиринти, пишува Бјорн Нилсон. Тој продолжува со инстинктивна размислување во која тој ја гледа клучевите на затворени врати. Овие копчиња може да се види, бидејќи тоа е инстинктивно размислување не е ограничена со јазик категории, но смета дека зборот "фантазија" навистина значи: "направи можно" .15

Понатаму рефлексии и престанок
Социјална психологија е да се види односот помеѓу поединецот и неговите пријатели. Ние сме постојано прима впечатоци и однесувања на нашите колеги човечки суштества и не можат да успеат да ни влијае многу од нив. Исто како и Маер еднаш рече, тоа е нашите соседи кои нас не засегаат, нашиот развој и нашите животи. Мислам дека тоа е прилично страшно. Иако Маер е теоретичар како и многу други, а вие не целосно може да му верувате на своето мислење, сфаќам дека ова навистина може да тужи. Ние сме погодени сосема поинаку врз основа на која група паѓаме внатре мислам дека сите во група. Семејството или колегите може да биде група, движел припаѓа на групата, итн.

Исто така мислам дека теоријата Allport дека се наоѓаме преку другите луѓе е многу интересно. Јас сум почнуваат да размислуваат за тоа како јас го видам нејзиниот ќе биде во можност да си ја најдат и знаат кој сум јас ако не се добие впечаток за тоа како другите ме гледаат. Иако теоријата Allport се смета за најстариот сеопфатна, тоа е сепак вреди да се укажувајќи дека ова е исто така само теорија како и секоја друга.

Прашањето се повторува за тоа како ние се засегнати, кога ние сме со другите. Заклучокот што може да нацрта по пишувањето на ова дело е дека тоа е природна реакција. Сите впечатоци ќе добиеме од нашата околина заедно и формираат во однесувањето што мислам дека би можело да биде сфатен како нашите личности.

За мене, самосвест нешто што јас се обидувам да се постигне секој ден. Знаејќи себе, мислам дека, исто така, може да се добие за да знаат другите подобро. Покрај тоа, подобри самосвест може да се чувствуваат. Ова е за состојба која се гледате себеси како позитивна суштество. Ако некој се гледа себеси како негативен ќе мора да работат повеќе за тоа да види како позитивни во неа. Аристотел смета дека важен начин за самоспознание е по тоа што имаат разбирање на едни со други како поединци. Разбирање на меѓусебните односи добиени од комуникација едни со други, а потоа се добие веднаш впечаток на тоа како другите реагираат на она што го велат, што може да доведе до зголемување на самосвест.

Натанаил Ларсон

based on 14 ratings Социјална психологија, 2,0 од 5 врз основа на 14 рејтингот
Стапка социјална психологија


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со социјална психологија или на било кој начин поврзани со социјалната психологија.

Коментирајќи социјална психологија

« | »