.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Сонцето

Вовед

И сонцето е ѕвезда која е во центарот на нашиот сончев систем. Тоа ни дава топлина, енергија и сè друго што ние треба да живееме. Без него, ништо не ќе живеат на земјата да постои. Сите планети во нашиот сончев систем има свои орбита околу Сонцето. Тие се задржани од страна на гравитацијата формира кога тие циркулираат во својот пат. Земјата е единствената планета која има добра оддалеченост од сонцето за да има живот тука. На сончево зрачење кои влијаат на фотосинтеза, кој ни дава кислород. Но, сончевите зраци, исто така, може да биде опасно. Тие содржат УВ зрачење кое може да доведе до рак на кожата. Тоа исто така значи дека ние се добие изгореници.

Сонцето

И сонцето е ѕвезда меѓу милијарди други во просторот. Тоа е огнена топка која се состои од топли гасови. Тоа е околу 4,6 милијарди години, а се очекува да се живее за околу 5 милијарди години. Кога тоа време помина, па сонцето ќе се издува во црвен џин и ги проголта сите доаѓаат планети. Тогаш тоа ќе стане бела и се намалува повторно да оди целосно. Планетите кои не се изгорени до тогаш ќе биде пре-замрзнати и одлетуваат слободно во просторот, бидејќи на гравитацијата од сонцето веќе не ги поседува.
Тоа е околу 1,4 милиони километри во дијаметар (109 пати подолго од земјата). Вкупната маса на сонцето е повеќе од 333 000 пати поголема од Земјата. Тоа е единствениот 99,85 проценти од сончевата маса!
Тоа е тешко да се утврди точната големина на сонцето и тежина како и тежината се намалува цело време. Секој втор, станува околу 4 милиони тони полесно. Тоа е затоа што неговата маса се претвора во енергија и го остава заедно со зраците.
Постојат околу 150 милиони километри од Земјата и Сонцето (тоа е во просек бидејќи растојанието сите промени на времето) и тоа трае околу осум минути за сончевите зраци да патуваат дека малку. Светлината се движи потоа со брзина од 300.000 километри / s и не постои ништо што знаеме на што се движи побрзо. Во минатото, се верувало дека светлината се движеше бавно во хелиум, но сега знаеме дека брзината е насекаде иста. На површината (фотосфера), сонцето има температура од 6000 степени C. На температурата е околу 15 милиони степени. Светлината на сонцето е околу 390 мегавати kvantiljoner! (Јас немам идеја како многу нули постојат во тоа, но тоа звучи барем многу).

Фотосинтезата, енергија и växthusefekten
Сите животот доаѓа од сонцето од самиот почеток.
Во внатрешноста на Сонцето формира мали експлозии (спојување). Explotionerna претвора во енергија. Кога сончевите зраци доаѓање на земјата и да ги исполни како дрво се пренесува на сончевата енергија во листовите. Ова, за возврат ќе почне со вода и јаглерод диоксид фотосинтеза. Тоа е благодарение на фотосинтеза како што ние се кислородот кој го дишеме. Ако енергија хитови како брзаци така претвора енергија во кинетичка енергија. Ние можеме да ги искористат предностите на енергија, како на пр изградба на хидроелектрични болка. Потоа одат на енергија надвор од нашиот дом фиксни конвертира во електрична енергија. Сонцето ни дава топлина. Целата земја биле покриени со мраз и невозможно да се живее ако сонцето беше блескаше толку силна.

Växthusefekt значи во основа иста количина на енергија доаѓање на земјата studdsar повторно. Сепак, ние сме во моментов се движи кон вкупно växthusefekt што значи дека атмосфера е толку густа таа енергија не може да се studdsa повторно, само го поставите. Кога температурата ќе порасне и дека и тоа ќе биде многу природни непогоди, како што се на северниот и јужниот пол ќе се стопи.

Изгореници

Сончевите зраци, исто така, може да биде опасно за нас. Тоа е затоа што тие содржат ултравиолетово зрачење, невидлива радијација, која во големи количини може да доведе до рак на кожата. Затоа не треба да остане надвор на сонце премногу, особено не ако сте бледи. Најдобар начин да се заштитат од УВ зрачење е да се користи заштита од сонце, но дури и ако имате сончање не треба да остане премногу на сонце во периодот од 11 -16. Кога сонца, се формираат повеќе пигмент боја на кожата за да го заштити од UV зрачење. Тан е воспаление на кожата, кои ја формираа кога кожата е изложен на премногу УВ зрачење. Некои веруваат дека тоа е подобро да се користи шезлонг но efekten е иста како и зрачењето од таму е исто толку опасно како онаа на сонцето.

Плима

Привлекување на сонцето, исто така, влијае на нас овде на земјата. Тоа е затоа што на сонцето и гравитационите сили на Месечината, која имаме одлив и прилив. Привлечноста на Месечината е посилна поблиску месечината сме. Затоа, поголем атракција на страната на Земјата се Месечината, а помалку на страната кон сонцето. Привлекување на сонцето е всушност многу посилни месечина туку затоа што сонцето е толку далеку е привлекување на Месечината поголемо влијание врз нас.
Кога водата се повлекува кон Месечината станува реката. Но, кога земјата се врти кон сонцето, тоа е атракција на сонцето што презема.

Одраз

Кога јас би почнете со пишување, имав навистина тешко да се одлучи што би ме förljupa во. Еден ќе ќе го напишам она што сонцето го прави за еден, но кога почнав да мислам, немав идеја. Сонцето е нешто што е само таму, па јас никогаш не помислил на тоа порано. Никогаш не знаеш на пример, дека целиот свет ќе бидат покриени со мраз, освен ако сонце блескаше толку силна, но јас никогаш не сум размислувал за тоа што всушност е би значел. Ти мораше да се размислува многу, кога ќе почнете да пишувате.
Мислам дека тоа е толку неверојатно дека се само ролни на сите за енергија и фотосинтеза. Ние мислиме дека сме толку паметен што ја измисли сите машини, но природата работи во еден сосема поинаков начин. Таа работи со себе, без потреба да притиснете на копчињата или да ги пратите на сè е работи како што треба. Сè што е зависен. Ако само најмала работа биле различни, ние никогаш не би постоеле. Запомнете дека сончевите зраци не се вклучени енергија, тогаш нема никаква жив тука постоел. И дури и ако ние би го снајде без енергија, па не би фотосинтеза работеле, па тогаш ние не добил никакви кислород.
Мислам дека тоа е прилично страшно таа енергија останува во објектите каде што се сретна и тоа не само studdsar далеку повторно. И дека ние може да се фати на енергија и anvnvända тоа да се пр електрична енергија.
Но, јас навистина не разбирам каде што енергијата доаѓа. На енергија произведена од страна на фузија (сето тоа е исто како што јас го разбирам), но уште од самиот почеток се уште имаат енергија да дојде од некаде на друго место. Спојувањето не би работел ако сонцето беше топло, но сонцето треба енергија за да се загрее? И Биг Бенг не можеше да дојде од ништо, мора да имало енергија да explotionen треба да се случи на сите.
На сите интернет страници Јас проверив на тоа беше дека сонцето е околу 4,6 милијарди години. Но, на едната страна од Земјата, па тоа беше дека Земјата е исто така 4,6 милијарди години и мислев дека сонцето беше околу многу подолго планета. Мислам дека тоа боли малку чудно дека и сонцето и земјата беше формирана во исто време.
Сметам дека е тешко да добиете идеја за тоа колку е голема на Сонцето навистина е. Се знае дека тоа е огромен, но тоа беше само кога почнав да пишувам дека јас разбрав колку е голема. Тоа беше тоа што секоја секунда го намали околу 4 милиони тони. Некој би помислил дека ако ја губи толку многу тежина во секое време, па тоа треба да падне доста видливо секој ден. Но, тоа не е, според тоа, имаат тежина да бидат незначителни во gemförese но неговата.

Линда Lundquistbased on 15 ratings Сонцето, 2,3 од 5 врз основа на 15 рејтингот
Стапка на Сонцето


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на сонце или на било кој начин поврзани со сонцето.

Коментар Сонцето

« | »