.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Сонцето и планетите

Колку време е потребно за Земјата за да ги ротира еднаш околу Сонцето

Земјата се движи околу Сонцето, и тоа трае цела година за Земјата да се добие околу.

Како е тоа што ќе има ден и ноќ

Земјата се врти околу својата оска на сите времиња, која трае еден ден. Ова им овозможува на Сонцето удира различни делови на светот, и тоа ќе биде ден и ноќ. Кога оската на Земјата е навалена, така се менува денови и ноќи "траење, во согласност со годишните времиња.

Пролетната рамноденица: денот и ноќта во рамнотежа

Што временски зони не

А временска зона е зона на земјината топка каде што е во исто време. Земјата е поделена на 24 временски зони, бидејќи денот има 24 часа. Претпоставувајќи 0 меридијан од Гринич. Можете да се префрлите на датумот и денот од седмицата при преминувањето на датумот линија 180º од Гринич во средината на Пацификот.

Како што тоа добива различни сезони

Склоност оска на Земјата е за 23½ степени. Кога земјата се движи околу сонцето, што ќе се исполни северната или јужната хемисфера, повеќе или помалку од сончевите зраци. Ова значи дека ние исто така да времето за години и може да се подели на сезони.

Каде што живееме, имаме 4st сезони, но на половите и екваторот иако има само 2 парчиња (светло / темно на половите и сувата / дождливи на екваторот).

Како стигнавме месеци

Првично учи луѓето како да се подели на годината и да ги пратите на време со следење на Месечината од новата месечина на следната.

Продлабочување на Месечината 1

Нашите најкраткото растојание до Месечината е 356.400 километри. Дијаметарот на Месечината е 3476 километри, а тежината е 1/81 од земјата. Маса на Месечината е за 1,2% на Земјата и температурата е + 130 º ден и ноќ -180º. Месечината се нарекува Луна на латински.

Сонцето и планетите 2

Како месечината создадени и неговите фази

Месечината е голем, стена ладна и во вселената. Тоа не има свој луминозноста, но светлината кои ги гледаме е одраз на светлината на сонцето. Сончевите зраци се постигне само половина од Месечината во исто време. Кога е ноќ на едната страна на земјата и на вториот ден. Ние никогаш не го гледаме далечната страна на Месечината.

Фазите на месечината е нова месечина, половина месечина и полна месечина. Ново на месечината е за астрономите кога месечината е целосно црна. Може да се види на месечината форма, каде што тоа е за да се опијам или се смалуваат. А следниот Месечината може да се сметаат како запирка. Кога месечината е половина го нарече или "првиот квартал" или "во последната четвртина." Тие велат дека Месечината е ново цело време од нови месечината, за да полна месечина, а потоа кога се собира назад од полна месечина за млада месечина, се вели дека месечината е подолу.

Месечината и затемнување на Сонцето

Понекогаш тоа е брилијантен полна месечина помрачи. Ова се нарекува на затемнувањето на Месечината и се јавува само кога има полна месечина.

Лунарната еклипса е како длабока, блескав кафена црвено светло. Време за затемнување на Месечината може да се најде во календарот, и тоа се случува речиси секоја година во еден или повеќе наврати во Шведска.

За време на затемнувањето на Месечината на месечината и сонцето се на спротивни страни на земјата. Ако тие се во право на линија, така што на Месечината крие целосно во сенка на Земјата, ќе има вкупно затемнувањето на Месечината. Месечината нема да биде целосно црн, бидејќи секогаш постои црвеникава светлина лево.

Исто така има и сончеви затемнувања, но тие не се како заеднички, како на лунарната еклипса. За време на затемнување на Сонцето Месечината лежи на патот меѓу сонцето и Земјата. Затемнувањето на сонцето е видлив само на подрачјето на земјата каде што сенката на Месечината паѓа, и тоа се случува најмалку 2 пати. една година, со околу 6 степени. интервали.

Затемнувањето на Месечината

Затемнување на Сонцето

Што планетите во нашиот сончев систем наречен

"Но, кој го направи марципан-длабочината рече Урбан Не-Gizmos."

Ова миса може да има да се потсетиме на редоследот на планетите во нашиот сончев систем.

Нашите планети од Сонцето се: Меркур, Венера, Земја, Марс, Јупитер,

Сатурн, Уран, Нептун и Плутон.

Имаше девет планети во нашиот сончев систем, во минатото, но денес тие го нарекуваат Плутон

на џуџеста планета, бидејќи тоа не ги исполнува условите за планетата.

Ако ви застане на Земјата, може да се види пет планети, без користење на двоглед.

Јупитер и Сатурн се најголемите планети.

Планетите во нашиот сончев систем

Што е сонцето и како тоа изгледа на

Сонцето е ѕвезда меѓу милијардите на другите во просторот. Сонцето е голема огнена топка гасови. Сферата претставува 99,85% од сончевата маса.

Еден милион глобуси ќе се вклопи во внатрешноста на Сонцето.

Сонцето има јадро составено од хелиум и ова се случува на сите топлина и светлина енергија.

Сончевата површина се нарекува фотосфера и тоа изгледа солидна, но е на вриење магла. Тоа трае околу еден милион години за енергија во јадрото да се дојде до фотосфера.

На површината, постојат сонцето спотови кои личат на црни решетки. Овие полиња се поладни региони на сонцето.

Сонцето најмногу се состои од водород. На водород за гориво е сонцето. Во неколку милијарди години сонцето е водороден гас истекува и сонцето ќе умре. Според истражувачите, сонцето досега помина половина од водород снабдување.

Сонцето фотографиран со ултравиолетова светлина

Зошто планети се врти околу Сонцето

Гравитација држи Сончевиот систем планети во орбитите околу Сонцето.

Гравитација е иста како и на гравитацијата. Тоа е сила што многу наметне на едни со други и да доведе до она што го нарекуваме гравитацијата.

· Гравитацијата на Земјата држи Месечината останува во орбита околу Земјата.

· Гравитацијата на Месечината предизвикува плимата бранови на Земјата.

Поблиску планета е сонцето, толку побрзо тоа мора да се вртат за да остане во својата орбита.

Црни дупки

Црна дупка е концентрација на маса каде што гравитацијата станува толку силна што се што е во негова близина се вовлечени во, на пример, комети и планети. Ништо што доаѓа во негова близина, а не дури и светлината, може да ги надмине гравитацијата на телото, а со тоа станува црн кога ќе се погледне во него.

Не постои доказ дека навистина постои црни дупки, но тоа е теоретски решение.

Визија на уметникот на црна дупка

Продлабочување на Месечината 2

Месечината појавување

А гигант судир е теорија за потеклото на Месечината. Оваа теорија се базира на Месечината била создадена од страна на остатоци што се случи кога многу рано, полу-стопена Земјата се судри со планетата-како објект во големина март.

Судирот теорија за потеклото на Месечината

Плима -ebb и реката

Плимата и осеката се кога нивото на водата на морето се менува поради гравитацијата на Месечината. Месечината (и сонцето) гравитацијата предизвикува Flodberg на двете страни на земјината топка. Овие ponding вода се движи како Земјата ротира.

Мала плима е кога морската вода губи од брегот и нивото на водата капки на. Поплава е кога водата се зголемува. Висината на бранот е разликата помеѓу мала плима и висока плима.

Разликата помеѓу високи и ниски плима е најголема на екваторот, каде што растојанието е најголема (нормално) да Земјината оска на ротација.

Одлив и прилив во исто порта

Исак Bernharth

based on 27 ratings Сонцето и планетите, 2.9 надвор од 5 врз основа на 27 рејтингот
Стапка СОНЦЕТО и планетите


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на Сонцето и планетите или на било кој начин поврзани со Сонцето и планетите.

2 Responses to "Сонцето и планетите

  1. Никлас на 6 мај, 2010 во 07:01 #

    Читам дека аксијално поместување е околу 45 степени, сега и рициново постојано се зголемува до 2012 година е нормално 23 степени и секоја земја во северниот поларен круг ќе бидат преместени во северниот тропски или екваторот но тогаш сонцето ќе биде во зенитот на градови во Шведска 2gåner година што е јужно од поларните зона и рициново ќе биде фиксна Stald од околу 90 степени betydet во областите во близина на северниот и јужниот пол ќе живеат до сонцето во зенитот еднаш годишно, но Шведска ќе биде блиску до екваторот Натан значи ќе имаме тропска клима тогаш мислам дека мразот на половите ќе поминат, но јас не мислам дека ние ќе ја доживее катастрофа од огромни поплави над мислам дека само ќе ја доживее сите somvanligt но многу благата зима и долги лета или лето во текот на годината со две врнежливи сезони и да живеат до сонцето во зенитот двапати годишно во Шведска, ќе видиме

  2. Никлас на 26 јули, 2011 во 11:33 #

    Јас не знам зошто тие го направија дигитална телевизија транзиција Па мислам дека причината поради која тие се принудува да купат декодер за нивните гради само една кутија со вирус кој ќе го убие луѓе може да биде опасна биолошко оружје некаде властите сакаат да не убијат, така што само богатите ќе преживее и другите ќе биде погребан затоа предупредуваат дека би можеле да бидат од ист тип како што се случи со појас од пожар или шпански болни кога половина од Европа изумреле околу 1000-1700 година беше еден од оние кои сакаат да се шири и дека вид на стаорци од сега преку "дигитална телевизија", која iverklighet само кодирани што го прави да мора да имаат декодер, каде што имаше идеја каде тие utbyttja дека сме глупави за да купи coder име декодер ова е само привремена време додека ние сме надвор да го убие, бидејќи тие се потребни повеќе

Коментар на сонцето и планетите

« | »