. Сега

Училишен и есеи од средните училишта
Пребарај за училишни проекти

Соларна енергија

Предмет: Физика

Значи произведен соларни ќелии од соларни ќелии кои директно може да се конвертира сончевата светлина во elektricetet развиен од страна на Чаплин, Фулер и Пирсон 1954 година, тренд е framåt.Tillverkningen на соларни ќелии е како што следува. Прво намали силикон прачки во хартија тенки bitar.På врвот на овој слој додава тенка слоеви на фосфор и под тенок слој на живеење. Помеѓу овие skickten надвор, на изборите tric задолжен кога сонцето сјае на соларна ќелија. За да се добие суровина да бидат подготвени lningen треба да ги споделите со силикон суровина се очистува од сите främmade елементи, оставајќи го само силициум станува kvar.Denna прочистување процес се одвива во специјално дизајнирани печки, каде што силикон е загреан за да 14000c.Kislet всушност мора да биде целосно исчистен од други супстанции. Тоа е добра причина зошто соларни ќелии се dyra.Resultatet на греење ќе биде долг црн силикон прачка, кој потоа се сече хартија тенки skivor.Priset на обичните соларни ќелии од силикон чини околу 700 по kvadratmeter.Men сега има швајцарски истражувачи разви нов тип на соларни ќелии што само трошоците за 140 по квадратен метар. Видот на соларни ќелии да работат дури и при слаба светлина.

Како соларни келии

А соларни ќелии кои имаат облик на станот, кружни диск-како што обично се црни или темно сина боја. Фотоволтаични конвертира соларната енергија во електрична енергија. На врвот на дискот ве става на тенок слој од фосфор и под еден слој на живеење. Кога сонцето сјае на соларни ќелии надвор, на електричен полнеж skickten. На електрично полнење се влегува преку моделот на никел жици. За соларни ќелии да бидат произведени се бара полупроводнички материјал силикон. А соларна централа систем се состои од три дела: голем број на соларни панели, еден задолжен контролор и акумулаторот. Во соларен панел, голем број на соларни ќелии. Секоја соларни ќелии произведува напон од 0,5 V тоа е кога сонцето ќе се појави. На тековната од соларни ќелии е зависи од големината на површината на клетката, и како силна сончева светлина. На моќта, генерирани од соларни ќелии доведе до акумулаторот. (А батеријата ackumulatorär да ги преземат енергија од соларни ќелии). Од акумулаторот се Речникот кон она што сакате да ја извршите. На батеријата резерви енергија дури и кога сонцето не е, тој товари за време на периоди на вишокот на енергија. Сончевата енергија може да се чуваат на овој начин.

Значи носи соларни ќелии надвор

Соларни ќелии се многу hållbara.Solceller има живот на најмалку десет år.Det е производител на minimumgaranti.Det два различни вида на облека за фотоволтаични: Ветер-сноси временските услови на соларни ќелии, тој предизвикува рамката соларни ќелии заштитени со паузи во времето и тоа е крај на solcellerna.Det, исто така, може да биде полупроводнички материјал, силикон, што ќе исчезне helt.Solcellerna можат да работат со години без надзор, но акумулаторот батерија, која ќе ја преземе енергија од соларни ќелии само имаат животен век од околу пет години, со добри underhåll.Man исто така може да andvända обичните автомобил батерии за напојување на растенија, но тоа е многу полошо.

По 10-20 години е рамката околу соларни ќелии да се истргнат од временските услови и поголемиот дел од полупроводнички материјал силикон е нема.

Како соларна централа работи.

Постојат неколку различни типови на електрани, со цел да добие соларна енергија. Постои систем кој се одразува сончевите зраци врз приемник високо во torn.Det се стотици или илјадници огледала одраз сончевите зраци во кулата mottagare.I приемник конвертира сончевата светлина вода во пареа, која управува со турбина која генерира електрична енергија. Таквата соларна електрана во Калифорнија, САД.

Можете да ги користите огледалата во смисла тоа што им овозможува фокусирање на зрак удри во цевка полн со нафта. На маслото се загрева до 3000 C и топлина, пак вода во пареа што го тера парна турбина.

Да го фати зраци на сонцето се користат во моментов сателитски чинии. Голем сад покриени кога повеќе огледала насочува сончевата светлина да приемник кој ги конвертира во електрична енергија.

Најчестите различни за извлекување на соларната енергија е фотонапонски. На соларни ќелии се директен одговор на соларната енергија и се конвертира во електрична енергија.

Andvändnings области со соларна енергија.

Соларната може да се промени во многу области. Повеќето andvänds да вили и станбени области каде што сончевата енергија додаток конвенционалните греење, или соларната енергија придвижува целата станбена површина или villan.Det се исто така места каде што сончевата енергија дискови целата област со болница, училиште, улично осветлување и станбени område.Ett таков систем е bl.ai Австралија. Дури и животни andvänder сонцето energikälla.Det е пеперутка треба 300c.i kroppstemeratur да flyga.För на температурен опсег на крилјата, така што тоа може да imot сонцето strålar.Sammetssnäckan е друго животно utnytjar сонцето како извор на енергија. Таа се протега надвор и фаќа сончевите зраци. Потоа се конвертира сончевата светлина во енергија. Сите растенија, исто така, живеат на соларната енергија по пат на фотосинтеза. На сол може да работи авиони. Соларен погон авиони да летаат на висина од 1000 метри. А соларен авион пренесен во Англискиот канал. Има Ochs соларни автомобили. Автомобили кои работат на соларна енергија може да се постигне висок hastigheter.Solenergin исто така се користи за системи за вентилација на возила. Соларниот панел се наоѓа на покривот. Некои мини лесно почиста, фрижидер, наводнување и светлата надвор во морето, исто така, управувано од соларна енергија. Јапонија има развиено тандем кој има соларни панели на покрив над нивните возачи. Енергијата генерирана од соларни ќелии за напојување на помошен мотор кој им помага во ридовите. Исто така се планира да се изгради вселенски летала, од кои дел ќе се управува со соларна енергија.

Иднината на чиста енергија

Во блиска иднина ќе бидеме во можност да се загрее нашите домови, користење на енергијата од вселената. Енергија се треба да се добие од energisatelliter.Dessa сателити се со големина триаголник плочи кои циркулира околу Земјата во предодредено орбита и апсорбира сончевата енергија надвор во rymden.Solens енергија се претвора во електрична енергија, кои за возврат е претворена во mikrovågor.Mikrovågorna потоа се праќаат сведува на примачот на земјата. На антената е претворена енергија од микробрановите до електрична енергија, кој се дистрибуира до потрошувачите. Градење на енергија сателит ќе биде многу скапо, но тогаш ќе биде во можност да ја извадиме енергија за до сто år.Byggandet на енергија сателит далеку ќе биде најголемиот инженеринг проект во светот досега uppleft.Satelliterna биде изградена околу synkronbanan, 36000 km над ekvartorn . Овој курс е околу време од 24 часа, а тоа значи дека сателит секогаш останува неподвижна во текот на истиот точка на jorden.En енергија сателит ќе биде многу нормално околу шест милји долга и пет километри широк. Тоа ќе биде на 500 мажи и една година да се изгради satelliten.Man почнува да се качи на алуминиумски костур, а потоа слој овој скелет со соларни ќелии.

Свој

Мислам дека соларната енергија е добра и еколошки и економски план во иднина. Затоа е потребно да се инвестира многу за истражување за понатамошна употреба. Истражувањето е веќе сега се е можно во иднина да имаат соларни ќелии во просторот, каде што тие не ги преземат сите простор. Една нова поевтини и подобри соларни ќелии, истражувачи, исто така, излезе со. Мислам дека соларната енергија ќе значи повеќе во иднина. Можеби следниот добитник на Нобеловата награда за истражување на соларната енергија.

based on 34 ratings Соларна енергија, 2,6 од 5 врз основа на 34 рејтингот
Стапка соларна енергија


Поврзани училишен
Следниве се училишни проекти кои се занимаваат со соларна енергија или на кој било начин поврзани со соларната енергија.

Коментар за соларна енергија

« | »