.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Соларна енергија

Соларна енергија
Соларна енергија, сончевата енергија, енергија доаѓа од светлината на сонцето. Тоа е благодарение на сончевата енергија дека постои живот на земјата. Без топлината на сонцето, земјата ќе биде ладно место и тоа е сончевата енергија, која раководи фотосинтеза. Сончевата енергија е по потекло од енергија произведена од биомаса, хидроенергијата, енергијата на ветерот и геотермалната енергија малку. Сончевата енергија е најголем дел од електрична енергија и топлина на земјата. Соларна енергија се користи директно од страна на луѓето низ неколку техники за производство на топлина и електрична енергија.
А соларни ќелии е уред кој се состои од полупроводници функционира како диоди. Кога овие LED диоди се осветлени, станува електрична струја во насока на диоди обратна насока. Секоја индивидуална клетка произведува релативно низок напон. Вообичаено е во најголем дел паралелно поврзување на соларни ќелии да се зголеми сегашната. Еден може да се подели на соларни панели во две групи, соларни панели со кристален соларни ќелии и тенок филм соларни ќелии. Кристален клетки кои се користат повеќе од тенките ќелии за еден да се добие повеќе енергија од кристален соларни панели. Тие се претежно се користат во места не е постигнат од страна на мрежата како. на сателити и светилници. Други примери се мали светилки градина осветлување, фотоволтаични се користат за да се спречи жици. Соларни ќелии се исто така доста честа појава во уреди со мала моќност, како што се калкулатор) каде евтини соларни ќелии работат многу добро. Околу вредности кои се најмногу во Германија користење на соларни ќелии и го намалува тоа е Литванија. Шведска е некаде во средината.
Еден сончев колектор добива зраци сонцето и енергија на соларни инсолација да се загрее. Топлината може да се продолжи од сончеви колектори со користење на соодветен медиум. На сончеви колектори циркулира вода загреана од сонцето. Топлината се пренесува директно на системот за греење. Што е тешко е да се спаси вишокот топлина од топлиот дел од годината за зимата, тогаш ви е потребна топлина повеќето .. Ова е направено со складирање на топла вода во изолација резервоари кои се под земја. Постојат различни соларни панели, на пример. Рамна плоча колектори, вакуум соларни колектори и се концентрира на соларни колектори, повеќето од нив се рамна плоча колектори. Постојат, исто така, соларни панели за базен и heliostat постројки за производство на електрична енергија (соларна енергија).
Фотосинтезата е процес со кој живите организми се грижи за енергија на светлината и го користат во хемиски врски. Фотосинтезата произведува енергија богата со кислород и јаглени хидрати молекули на јаглерод диоксид и вода.
Кога станува збор за дистрибуција на извори на енергија, но тоа е извори на енергија најдобар пример за обновлива. сончевата енергија, ветерот и биогорива, бидејќи тие се помалку штетни за животната средина. Нафтата и јагленот (фосилни горива) не е толку добро за животната средина, има негативно влијание поради тоа што се шири штетни гасови при согорување кои влијаат на воздухот и водата.
Ако користите, како што се сончевата енергија во нивната куќа, па тоа може да спаси многу tusenlallar години, може да имаат топла вода која се загрева со помош на цевки наоѓа под соларни колектори, соларна енергија предизвикува цевка добива топла и водата се загрева до тогаш како тие се транспортираат понатаму Vall изолирани тенкови што може да биде во куќата.
Вие исто така може да се добие електрична енергија од соларни панели, со користење на сонцето па формирана таа моќ во соларни колектори, и овој поток е препратено и до "батерија" за куќата. И поток, па можете да го користите како светилка во вашиот дом или миксер.

Енергијата што јас го користам дома е онаа која доаѓа од струја, а тоа ќе се издува од донесувањето вода болки, болки ветер или нешто слично.
Прашање 1: Дали ќе се користи соларни панели на секоја куќа во иднина?
Одговор: Да, тоа ќе биде цел до 80% од сите куќи ќе имаат соларни панели на покривот 2025 година.
Прашање 2: Дали може да се користи само сончевата енергија за пример, целото домаќинство?
Одговор: Не, тоа не може да биде solpanelera зазема енергија од соларни зрачења, и ако е облачно тогаш не зрачење на предната, така што исто така мора да имаат извор предок енергија.
Сите информации што се tagigt од очила. Голем дел од страната на фондацијата Викимедија.
Од: Camil Raimi Fppb06 Соларната

based on 29 ratings Соларна енергија, 2,0 од 5 врз основа на 29 рејтингот
Стапка на соларна енергија


Поврзани со училишни проекти
Следниве е училишен занимаваат соларна енергија или на било кој начин поврзани со соларна енергија.

Коментар за соларна енергија

« | »