. Сега

Во училиштето работи и есеи од средната и средно училиште
Пребарување училиште работни места

Соларна енергија

Соларната енергија е сончева енергија, енергија доаѓа од сончева светлина.Тоа е благодарение на соларната енергија дека постои живот на земјата. Без топлина од сонцето, земјата ќе биде студено место, а постои соларна енергија, која раководи фотосинтеза. Сончевата енергија е по потекло од енергијата генерирана од биомаса, хидроенергијата, енергијата на ветерот и геотермалната енергија малку. Соларната енергија е голем дел од електрична енергија и топлина во земјата. На сончевата енергија се користат директно од страна на луѓето преку повеќе технологии за да се произведе топлина и електрична енергија.

А соларна ќелија е составена од полупроводнички уред кој функционира како диоди. Кога овие диоди светат така ќе електрична струја во обратна насока диоди е. Секоја ќелија обезбедува релативно низок напон. Вообичаено е во најголем дел поврзани паралелно соларни ќелии да го зголеми сегашниот прилив. Може да се подели на панелите во две групи, соларни панели со соларни ќелии кристален и тенките соларни ќелии.Кристални клетки се користат повеќе од тенок филм клетки со цел да извлече повеќе енергија од кристален соларни панели. Тие најчесто се користат на места каде не се постигнат со електрична мрежа, на пример. на сателити и светилниците. Други примери се мали светилки за градина светилки, соларни ќелии кои се користат за да се избегне каблирање. Соларни ќелии се исто така доста честа појава во уреди со мала моќност, како дигитрони) дека евтината соларни ќелии работи многу добро. Околу вредностите, па тоа е главно Германија која користи соларни ќелии и намалена е Литванија. Шведска се наоѓа некаде во средината.

А соларен колектор добивањето сончево зрачење и на енергијата на сонцето, сончевото зрачење во топлинска енергија. Топлината може да се движи од соларни панели, со помош на соодветен медиум. Преку соларни колектори циркулира вода загреана од сонцето. Топлината се пренесува директно на системот за греење.Она што е тешко е да се чува вишокот топлина од грејната сезона во зима, кога ќе треба топлина повеќето .. Ова е направено со чување на топла вода во резервоари, кои се изолирани под земја. Постојат различни соларни панели на пример. Рамни колектори, вакуум колектори и се концентрира сончеви колектори, од кои повеќето се рамни сончеви колектори. Исто така постојат и соларни панели за базен и Helio држава капацитети за производство на електрична енергија (сончевиот).

Фотосинтезата е процес со кој живите организми се грижат за енергијата од светлината и го користат во хемиски врски. Фотосинтеза произведува енергија богата со кислород и јаглехидрати молекули на јаглерод диоксид и вода.

Што се однесува до распределбата на енергија, но така е и обновливите извори на енергија најдобар пример. сончевата енергија, ветерот или на биогорива како тие се помалку штетни за животната средина. Нафта и јаглен (фосилните горива) не е толку добро за животната средина, има негативно влијание, бидејќи ширењето на штетни гасови од согорување кои влијаат на воздухот и водата.

Ако некој го користи, како што се соларна енергија во неговиот дом, па можете да заштедите многу tusenlallar години, може да имаат топла вода која се загрева преку цевките под сончеви колектори, сончевата топлина предизвикува цевки се топли, а водата се загрева, а не како тие се транспортираат повеќе да bulking изолирани тенкови кои можат да бидат под куќата.

Вие исто така може да се добие електрична енергија од соларните панели со помош на сонцето формирана како сегашната во колекторот и моќта донесе на "батериите" на куќата. И од страна на струја, па можете да го користите како ламба во вашиот дом или блендер.

Енергијата што ја користам дома е оној што доаѓа од изворот на енергија, а тоа ќе bulking стигне од болната водата, ветерот болки или нешто слично.

Прашање 1: ќе го искористите соларни панели на секоја куќа во иднина?

Одговор: Да тоа ќе биде цел и до 80% од сите куќи ќе имаат соларни панели на покривот во 2025 година.

Прашање 2: Дали можеме само да користи соларна енергија за таков домаќинство?

Одговор:Не, не може за соларни модули ќе ја преземе на енергија од сончевото зрачење се, и ако е облачно па нема зрачење се присутни, така што исто така мора да има предок извор на енергија.

Соларната енергија, 2,0 од 5 базирани на 8 рејтингот
Оцени соларна енергија


Поврзани училишен
Следниве се училишна работа е на сите за соларна енергија или во каков било начин поврзани со соларна енергија.

Коментирај за соларна енергија

" | »