. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Градот Ур

Предмет: Историја

Градот е околу 5000 години. Градот се наоѓа на околу 30 милиони југоисточно од Багдад, а 15 километри југозападно од Еуфрат во моментов Ирак. Градот бил откриен во 1854 година, но ископувања започна само 1922-1934. Тие беа предводени од англискиот археолог Леонард Wooley. Археолозите мораше да копаат долу 2,5 милиони потоа часовници за период преплавен со тиња. За време на ископувањата тие се резултат на кралската гробници, кои се содржани оружје, прибор и луксузни предмети. Ur отсекогаш бил религиозен центар, но тоа беше кога Akkadierna владеел со градот 2371-2230 п.н.е., градот станал центар низ Месопотамија. Градот бил заштитен од страна на Месечината Бог Nannar, и тоа беше во нејзина чест дека човекот го изградил храмот кула ziggurat.

Во само Урс големина владееше време А-на-ni-рампа-DA и МОН-на-ni-рампа-DA. Градот бил заштитен со голем ѕид со седум отвори, и покриени со површина од 33 хектари. Ѕидот е изграден од Ур-Nammu во 2100 година п.н.е. Денес Од руинирани град во јужниот дел на Ирак.

Постојат три периоди во Урс историја, која е поделена во три различни царства.

Во текот на првите царство владееја Од Mes-на-ni-рампа-DA и неговиот син А-на-ni-рампа-DA. МОН-на-ni-рампа-DA бил освојувач и храмот градители. Но тоа беше неговиот син кој го изградил храмот 8 километри североисточно од Ур на божицата Ninhursags чест.

Ние не знаеме многу за Второто царство!

Ур-Nammu беше првиот владетел на Третиот рајх, кој царуваше над двата града Сумер и Акад. Тоа беше токму тој што го освои на излезот на реката Еуфрат, и го направија Ур најбогатите градот во сите од Месопотамија. Ур-Nammu и неговиот син Shulgi изграден храмот во чест на месечината бог Nannar, како и други прекрасни храмови и во многу други градови во Месопотамија. Во 2000 година п.н.е. заробени луѓе Elemiterna крал Ibbi-Гревот и го уништил градот. Од друга страна, пак, беше изградена кратко време потоа. И Ур стана дел од Вавилонија, кој беше царството на југ од Месопотамија на Персискиот Залив.

Ziggurat

Ziggurat е квадратен храмот кула. и ziggurater беа во повеќето сумерската градови. Тие се изградени од глина тромбоцитите со глазура. Најпознатите кулата е во Вавилон. Храмови области (областа најблиску до храм) станал центар на градовите, каде што имало училишта и библиотеки. Библиотеките се најде многу на глина таблети, кои биле користени како хартија во тоа време. Повеќето се трговски договори кои биле направени, тие имаат дури и печати. Тие, исто така ни кажете за училиштето, трговија, богови, митови и урбаниот живот. Исто така, постојат панели се користи како закон книги. Повеќето глина таблети и други наоди се сега во Brittish музеј.

Семиња

Нашето културно наследство, дел 1 во нашата светската историја знаење Светската Античка историја Енкарта Интернет CD-ROM

based on 2 ratings Градот Ур, 1.8 од 5 врз основа на 2 рејтингот
Стапка градот Ур


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со градот Ур, или на било кој начин поврзани со градот Ур.

Коментира за градот од

« | »