. Сега

Во училиштето работи и есеи од средната и средно училиште
Пребарување училиште работни места

е првата нуклеарна централа во Шведска

Нема многу луѓе знаат дека првата Шведска нуклеарна централа беше тука во KTH, веднаш до Q-куќа компјутерска лабораторија. Денес, на медиските технологии кои го користат стариот реактор сала. Во 1998 година, сепак, на стариот реактор сала се 'уште е голем, морничава пештерата 25 метри под земја. Тоа беше тогаш дека ова прашање се најде на професорот во реактор физика, Карл-Ерик Ларсон, кој бил вмешан во изградбата на реакторот. Оваа статија е повторување од 1998.Reaktorgropen каде ураниумски прачки беа потопени во тешка вода.

По атомски бомби во Хирошима и Нагасаки реализира потребата шведскиот Врховен командант е да собираат информации за нуклеарната енергија и производство на нуклеарно оружје. Не и најмалку важно, можностите за заштита на себе против нуклеарно оружје.

Пресек на начинот на градење подземни изгледаше како кога во реакторот била во функција. Во прилог на реакторот, таму биле поврзани лаборатории, системи за вентилација и разменувачи на топлина. Карпата комора е поврзан со површина од две осовини, еден со два лифтови - кои денес не функционира - а другата со отвори за воздух за разменувач на топлина и скалила, кои резервни излез. Вентилација на воздухот се вее низ оџакот на лево. А оџак, кој беше отстранет пред околу пет години.

Во тоа време никој не беше во Шведска, кои не знаеја ништо за нуклеарната енергија и производство на нуклеарно оружје. На информации кој беше на располагање беше класифицирани од страна на Американците и не можеше да се одржи на, па шведски истражувачи откривав атомски велосипед. Во тоа време член на персоналот на Карл Ерик Ларсон во FOA, со брза "Направи нешто со неутрони!".
На почетокот на нуклеарните истражувања

Кога нуклеарните истражувања е сосема ново поле во физиката, почна да се развијат инструменти и изградба на неутронска извор. Изворите работевме со многу се зрачење, па беа од самиот почеток беше да се биде многу внимателен со заштита од зрачење. Во заштита од радијација, имаше шведски светот орган, Ролф сиверт - една од ретките шведски SI единици.

По неколку години на базичните истражувања почна кратко време по 1950-проектирање и изградба на првиот тест реактор од 300 kW, кој подоцна бил проширен до 1 MW.

Како прво во светот нуклеарен реактор изграден од Енрико Ферми во 1942 година се користи природен ураниум и графитни со цел да се одржи на нуклеарната реакција. Оваа конструкција е потребно околу 30 тони ураниум за да се постигне критична маса.

Таков дизајн не е реален, кога еден од Шведска победи само 300 грама ураниум на тон шкрилци. Тоа беше политика дека Шведска ќе биде само-доволен во однос на сите потребни материјали. Затоа, тие избраа тешка вода, наместо на графит, што доведе до единствениот потребни три тони ураниум, наместо. Проблемот требаше да се одржи на тешка вода. Пет тони биле купени од норвешки Rujkan работи.

Иако тоа траеше помалку од четири години за да одат од одлуката да се нарача реактор, мислев на оние кои работеле на проектот што беше со брзина на полжав. Затоа, на реактор беше повикан шведски ниска енергија Комплет Експериментални - спиеле.
Критичен дена

После многу напорна работа за да може да го реактивира реакторот 1 за прв пат во вечерните часови 13 јули, 1954. Реакторот отиде критички на 18:59, историски пат во историјата на шведски физика. Имаше потоа многу шведски истражувања во физиката неутронска до 1970 година, кога во реакторот била извадена од услугата. Реакторот тогаш беше сноси исклучување од 1982 година, кога била затворена и почна да собира далеку. Денес, постојат делови на првиот реактор на Шведска Studsvik. На трошоците за изградба на реактор во 1954 година изнесуваше околу 20 милиони евра. Уривање на трошоците во 1982 година, интересно, исто така, 20 милиони евра, иако цената имаше неколку години на инфлација во вратот.
Нуклеарна Монополот воведе

Околу 1954 луѓе се најде на Американците дека Русите дошле толку далеку во развојот на нуклеарно оружје дека таа смисла да се даваат информации за цивилна употреба на нуклеарната енергија и своите можности. Така во 1955 година на конференцијата се одржа во Женева за нуклеарната енергија, каде беше одлучено дека на ураниум ќе биде дозволено да се извезува од САД, против американските власти ќе врши увид и се потврди дека ураниум се користи за мирољубиви цели.

Сега многу луѓе сакаа да се изгради сопствен нуклеарен реактор. Не само на шведската влада, но исто така и во приватниот сектор сакаше да изгради нуклеарни реактори тука и таму. Шведска се соочува со светла иднина. Меѓу другите планирани авиони напојува со нуклеарна енергија.

Ова не би можело да бидат прифатени во националните политики и со тоа ја наметна државен монопол на нуклеарната енергија.
На втор нуклеарен реактор - R2

втора Шведска е нуклеарен реактор - наречен R2 - исто така беше еден истражувачки реактор, но со врвна моќност од 50 мегавати. Таа се наоѓа во Studsvik, е завршена и се уште се користи за тестирање на материјалите и neutronstråleforskning.
Р3 во Стокхолм
Нуклеарна топлана во Farsta

Во предградието Стокхолм Farsta бил изграден за време на раните 60-ти нуклеарна погон термоцентрала од 55 мегавати за fjärrrvärme, ја заврши 1963. (Пет години подоцна, го гледаме резултатот во Студентската унија зграда окупација / црвена. 'S Забелешка). Време на изградбата, се пожали на локалните сопственици на куќи во верувањето дека целиот простор ќе стане радиоактивен. Кога централата ќе биде етапно од 1973 година (исто во време на нафтената криза) е иста на сопствениците на куќи и осудував водопад и рече дека реакторот би да се искористат. Тоа беше толку чист езерски воздух и станала толку чист во однос на минатото затоа што толпата нафта во котли. Нуклеарна топлина се чувствува дека е многу еколошки.
само со течно Шведска електрани

четвртиот реактор на Шведска, R4, требаше да биде во Marviken во Bråviken во Западен Јоркшир. Овој реактор беше тажна приказна, која беше тешко погодена од бирократијата и донесувањето на агонија, со повторени промени од она што ќе биде за реактор реактор и моќ. Други промени во дизајнот го одложи проектот и на крајот доведе до реактор беше технички развој надвор од нејзините корени. Почетокот на летото 1970 беше решено да се откаже од проектот. Останатите беше конвенционална компонента која била претворена во нафта во термоелектраните и реакторот дел од меѓународната тест центар. Шведска го имаше својот прв и веројатно во светот е само нафтата во термоелектраните!
Нашите Крстоносните
4 lab во модерната физика, за жал, откажани поради забраната за тестирање?

Постојат два патишта во R1, од кои само еден се осветлени. Ние натоварено на позајмени клучот во вратата за подоцна на проектот, но тоа не работи, па затоа мора да биде темно скали надолу. Единствениот фенерче сме биле високо ценети! Дваесет и пет метри подоцна чекор во одлично време водечки во голема сала реактор. Секаде е сосема празна, многу мрачно и сè што ќе видиме - подови, ѕидови и тавани - е поделена на мрежа, каде што сите клетки имаат уникатен код. Изгледа малку нестварно всушност надвор.
[Image]

Во средината на реакторот салата штити оградата во рударска јама, каде што реактор претходно постоеле. И сводест таван е убаво сино, нормално покриени со решетка. Сепак, тоа е малку тешко да се каже многу повеќе од тоа таванот е темно во светло штури од нашите факелот. Очигледно има користи за осветлување во реакторот сала и други објекти, но тоа престана да работи пред некое време. Карл Ерик ни кажува колку би било убаво беше со сина засводен плафон, кога тој и неговите колеги работеле на изградба на реакторите.

На страната на реакторот јама беше покриена дупка, како Карл Ерик објаснува биле користи за тестирање на ураниумски прачки. Прачките беа укинати од јадро, заштитен со blymantel и беше крената во дупка, каде што тие беа спуштени надолу. На другата страна на јамата, по бедемот биле низа од деловна зграда три ката во височина. Во една мала соба на страна на јамата е контролната соба на реакторот. Потаму се лабораториски простор и кадар објекти.

Од: Денис Grundberg

based on 7 ratings е првата нуклеарна централа во Шведска, 3,6 од 5 базира на 7 рејтингот
Шведска е првиот Оцени нуклеарна централа


Поврзани училишен
Следниве се училишна работа која се занимава со првиот Шведска нуклеарна централа или на било каков начин поврзани со првиот Шведска нуклеарна централа.

Коментар на првиот Шведска нуклеарна централа

« | »