.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Шведското радио

1. Како се работи и во сопственост на компанијата?

СР е друштво со ограничена одговорност во сопственост на фондацијата. Одборот на директори на Друштвото се состои од различни претставници од социјалните движења, невладини организации и синдикати. Компанијата е регулирано од страна на извршниот директор назначен од страна на Одборот. Фондацијата за менаџмент е сопственик на другите две јавните радиодифузери, СВТ и Ур.

2. Дознајте кои закони и прописи кои се применуваат на компанијата.

Шведското радио е независна емитување на јавниот сервис и се ослободени од политички, комерцијални и други влијанија. Ова значи дека ниту надвор Sveriges Радио може да се утврди содржината на програмите. Во радиодифузна лиценца издадена од страна на владата во 2002 година, се наведува дека СР ќе им понуди на публиката на повеќето сеопфатна и квалитетна палета благодарение на најдобар квалитет на звукот, ефикасна организација и квалификувани работници кои може да ги задоволи променливите потреби на публиката и преку децентрализиран програма за производство. Слушателите треба да бидат вклучени и со оглед на увид потребни за да дејствуваат како граѓани. Со прилагодувањето трансмисии за двете големи и мали групи во општеството, да се емитува на малцинските и имигрантски јазици и со постигнување на слушателите преку повеќе дистрибутивни патеки мора да работи на намалување на СР информации празнини во општеството. Шведското радио, исто така, мора да се заштити шведската култура, музика и јазик. Операции Шведското радио се карактеризира со отвореност, желба и квалитет.
Неколку закони важат и за Шведското радио, како што се слободата на говорот и радиото и телевизијата. Шведското радио е должен да го наместивме демократските слободи и човекови еднаквост. Доколку слушателот мислам дека програмата е во спротивност со СР емитување слушателот може да го извести елемент на Одборот за ревизија за радио и телевизија.

3. Дознајте како економијата изгледа. Шведското радио не се случува рекламирање. Дали е тоа добро или лошо.

Се разбира, многу лесен за слушателите на радио програми не треба да биде прекинат од страна на рекламирање. Програмата одлуки се независни од комерцијални интереси и наместо да се фокусира на изработка на вид на програмата што сакате да се направи и дека потребите на јавноста и го цени и на тој начин може да направи посериозен и информативни програми. Главен недостаток е тоа што не можете да одлучите дали - како што се финансира од надоместоци - сакаат да платат за тоа.
На рекламирање финансиран станица може да се контролира од страна на финансиски силни интереси и некои луѓе може да се добие многу силно влијание врз радио и медиумите во целина, што не е на радио лиценца финансиран на сличен начин се изложени на ризик. Но, финансиран од страна на разни компании станаа рекламирање финансиран канал послободни бидејќи имаш повеќе финансиери.
На радио реклами финансирани исто така стануваат се повеќе слуша пријателски, бидејќи на канал број на слушатели е основа за рекламирање приходи, приходите кои опстанок канал зависи. Еден може да го гледаат како рекламирање канали дава слушатели она што тие сакаат, а СР дава слушатели што мислат дека треба да сакаат. На рекламирање финансирани од локалните радио исто така, се сопственици на мали претпријатија од локалната бизнис заедница во можност да ги пренесат својата порака до луѓето во близина.

Мислам дека е подобро со рекламирање финансиран канали. Главно поради Потоа можете да изберете кој сакате да ја поддржат (слушање, а со тоа и зголемување на бројот на слуша и слуша канал приходи), наместо да бидат принудени да плаќаат за нешто што не може дури и да го користите. Покрај тоа, рекламирање поддржани станици подобро, бидејќи тие секогаш мора да се бори да се добие колку што е можно повеќе публика со цел да остане во индустријата.

4. Најди ги Окт кој и колку се работи на Шведското радио. Што е дистрибуција надвор.

Sveriges Радио има 1908 вработени. Од нив, 57 отсто мажи и 43 отсто жени. Покрај нив во моментот има 216 вработени и 307 проектот привремено вработените. Стрингер, исто така, се случи. Во Собранието одлучи дека СР следните неколку години ќе се фокусира на трети лица соработници. Минатата година беше посветено SEK 250 милиони за надворешни учесници, како што се музичари, актери, писатели, драматурзи, хонорарни новинари мм. Тоа одговара на платниот список на околу 850 лица друг полно работно време.

5. Кои се предусловите за услугата мисија јавноста и зошто се тие толку важни?

Основите на јавниот сервис мисија е дека компанијата е слободен од комерцијални и политички интереси. Финансирање обезбедени преку лиценцирање. Знаејќи колку пари може да се влезе во компанијата може да биде полесно да се планираат активности.

6. Дознајте како медиуми употреба изглед и како слушањето е да се поделат во канали и возрасти.

Повеќе од половина од шведската популација на возраст од 9-79 години, 50,3 проценти, се слуша секојдневно на Шведското радио. Во споредба со слушање приближно 33% дневно на која било од комерцијалните канали. Далеку најголем е П4 секој ден ќе го слушнете од 34,6% од населението, додека само 1,8% од Швеѓаните бирање во П2 на дневна основа. Кога ќе студираат на топ листите на слушатели СР ќе видите дека постарите лице е, толку повеќе слуша лице во целина на радио. 80% од населението на лица на возраст од 65-79 го слушате радиото дневно, а потоа таа бројка се намалува постојано додека на возраст до само 18% од младите луѓе на возраст од 9-19 години. Швеѓаните на возраст под 35 години, повеќе слушање на комерцијалните радија отколку на SR.

Оцени Sveriges Радио


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Шведското радио или на било кој начин поврзани со Шведското радио.

Коментар на Шведското радио

« | "