.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Киселини

Хлороводородна киселина HCl

Карактеристики: е дека концентрирани повеќето starktfrätande и без мирис на гас. Отворете шише солна киселина, хлороводород гас лисја, кои привлекуваат влага во воздухот и да се формира бел чад. Овој гас има способност да ги кородираат на слузницата на носот.
Употреба: разредена хлороводородна киселина вклучуваат гастричниот сок. Тоа е исто така се наоѓа во минерална добиточна храна и да ги измиете слој варовник на куќа, исто така можете да ги отстраните премази оксид.

Сулфурна киселина H2SO4

Карактеристики: Оваа киселина е многу густа, леплива, и многу силна киселина. Тоа е мирис и боја цврст.
Употреба: Се користи за да си го цица на влагата од воздухот и други гасови. Бидејќи ја апсорбира водата добро.
Ако иконата како супстанција содржат јаглерод (на пример, шеќер / дрво / платно) јагленисано таа тема и тоа само добива јаглен останува остатокот се јадат далеку.
Двете сулфурна и азотна киселина се користи за производство на вештачки ѓубрива, бои и експлозиви. Исто така можете да ги отстраните премази оксид со неа.

Азотна киселина, HNO3

Карактеристики: Тоа е starktfrätande и има лут мирис. Кои доаѓаат во контакт со органски материи се со жолта боја.
Друго: азотна киселина со елементите водород, азот и кислород. И кога киселина е во контакт со разни метали (бакар) формираше црвеникава токсични гасови. Овој гас се состои од азотните оксиди и затоа се нарекуваат азотен диоксид.

4. Наведи примери за слаби киселини.
Одговор: Во готвење, често овошје или бобинки кои содржат бла. Лимонска киселина, винска киселина, оксална киселина, јаболкова киселина, аскорбинска киселина. Оцет се користи за зачувување на краставица мм.
5. Знаете што Џон постојат сите кисели материи.
Одговор: водородни јони H +

6. Знам дека спротивно на кисела е алкална.

7. Наведи примери на материи во нашето секојдневно опкружување што е Баскија.
Одговор:. Те x е сапун, детергент и перење често се основни. Други работи се чај х. Вар вода, амонијак, натриум хидроксид, гипс и калциум карбонат алкални агент.

8. Знаете што основните материјали имаат карактеристики заедничко.
Одговор: Сите основни материјали имаат pH вредност од седум, многу алкални материи се сода.

9. Да биде во можност да го името на формула и својства на некои основни материјали.
Одговор:

Натриум, Na

Својства: Натриум е многу мек метал, па да го сече со нож. Ова му дава метален сјај, но натриум се оксидира многу брзо од атмосферски кислород. Натриум е помала густина од водата и затоа има многу силна реакции во контакт со вода. + Водород и натриум хидроксид формирана.

Натриум хидроксид, NaOH

Својства: Дали е бел солидна која е многу основни. (Се продаваат како kausisk сода). Се раствора во воден раствор на натриум хидроксид се формира што е многу корозивни.
Употреба: За производство на сапуни и хартија. Можете да го користите за да го распушти згрутчување на масти и остатоци од храна во канализацијата. И за распуштање боја.

Калиум хидроксид, KOH

Својства: Дали е бел солидна личи хидроксид.
Употреба: Во производство на замав.

Калциум хидроксид, CaOH2

Карактеристики: Овој метал, исто така реагира со водата за натриум мастите не се толку страшни. Реакција предизвикува формирање на калциум хидроксид и водород. Ако еден решава калциум хидроксид во водата се формира вар вода.
Употреба: Се користи во комбинација со сода и вода за да се луга додавајќи stockfish во.

Амонијак, NH3

Карактеристики: Амонијакот е светлина гас кој е лут, а напаѓа слузницата и белите дробови, ако го дишат во преголеми количини.
Употреба: Се користи во одредени детергенти. И производство на вештачки ѓубрива и азотна киселина. Исто така се користи за ладилници и лизгалишта кога е подвижна како што тоа добива на минус 33,4 степени. Можете исто така да се забавуваат до претепан боксер со амонијак, бидејќи тоа ги направи толку шокирани.

10. знаат што јонски присутни во сите основни субјекти.
Одговор: хидроксид јон OH-

11. знаете pH вредноста на кисели, неутрални и базични супстанции.
Одговор: кисело: под 7 Неутрална: 7 основни: повеќе од 7

12. Знаат различни индикатори pH вредност.
Одговор: лакмус, универзална индикатор, BTB и fenotafin.

13. знам што се подразбира од страна на оксид.
Одговор: Кога кислород се спојува со друг елемент формирање оксид.

14. Дајте примери на различни кисели и основните оксиди.
Одговор:
Кисела јаглеродна киселина и сулфурна киселина. (Често неметали)
Премиум: магнезиум хидроксид и калциум хидроксид. (метали)

15. знаат како различни киселина и Баскија теми кои влијаат врз природата.
Одговор:. Те x Причини масло се користи во котли и дизел мотори ацидификација. Поради тоа што содржи сулфурна киселина, која заедно со влажноста на воздухот се формира сулфурна киселина, која е високо корозивни.
Јаглерод диоксид, кој излегува на автомобили исто така, придонесе за закиселување.

Да се ​​запре ова нормално го користите алкални материи да се донесе вредност на pH е неутрален.

16. Знаете што треба да се разгледа, со цел да се намали ризикот од повредување на опасни супстанци.

17. Што заедница направи за да се намали штета на животната средина.

based on 11 ratings Киселини, 2.8 од 5 врз основа на 11 рејтингот
Стапка киселини


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со киселини, или на било кој начин поврзани со киселини.

Киселини коментар

|