.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Технологија проект

Мојата куќа во Шведска:

Мојата куќа се наоѓа во северниот дел на Шведска, во близина на реката. Климата е претежно ладно во зима и во лето тоа е претежно сончево. Мојата куќа се случува да имаат покрив, соба на кревет, дневна соба, кујна и бања. Одам да се направи модел на мојата куќа со пресек меѓу покривот и куќата, па се што е видливо. Покривот е во можност укине. Мојата куќа ќе бидат направени од тула (Брик) и малтер (смеса). На алтернативни извори на енергија Јас сум користење на мојот дом мраз хидроенергија (хидроцентрали) и сончевата енергија, што го избрав оние, бидејќи и двете се обновливи енергии кои не влијаат на животната средина како што е случај со фосилните горива. Мојата куќа ќе имаат голем број на апарати и штедење енергија и секако, ќе имаат изолација. Во лето мојата куќа willhave струја од соларни панели на покривот и на зима мојата форма на електрична енергија куќа willhave хидроелектрични.
Заштеда на енергија, работите во мојата куќа:
1. Fibreglass изолација (issolering)
2. Ниска тушеви проток. (Така ќе излезе малку количина на вода, наместо на многу).
3. апарати: ниска енергија машина за перење - (LG мијалник WD14376FD) - Elgiganten, роша хауба - (Miele Фен T8423CLWNDS), ниска енергија Телевизија - (LG 32 "LCD 32LC46), ниска енергија шпорет и печка - (Elektrohelios шпорет SK6500F ), Автоматско флуоресцентни светилки (штедлива сијалица што светнува кога е темно надвор и на светилките кога Тоа е полесна надвор) - CLAS Ohlson
4. Ролетни - Ролетни
5. темна боја на фасадата - (темна боја привлекува повеќе топлина од надвор)
6. Притиснете двоен-Стаклен прозорци - (Сите прозорци прави помалку топлина бегство.)
7. Обичните тоалет со 1 литар рамна.
8. Сензор на светилки (ламби -lights сензор за Кога се влезе во една просторија и исклучени светла Кога ќе излезеш на една соба).
9. Праг
10. Жито покрив / запечатување изолација
Причината зошто го избрав овој 10 енергетските заштеди на работите е затоа што тие Сите заштедува енергија и е добро за животната средина eventhough Тие користи некои електрична енергија, бидејќи моите работи за заштеда на енергија што ја користи струјата definatley Тоа од соларни ќелии или хидроенергија (енергетски извори на обновлива) .
Влијанието врз животната средина на обновливите извори на енергија и не-обновливи:
Постојат и обновливи извори на енергија и не се обновува. Обновливите извори на енергија се ветерот, водата (хидроенергија), сонцето (соларни панели) и геотермалната енергија и обновливи извори на енергија не се јагленот на фосилни горива, нафта, природен гас и на опасни радиоактивни ураниум. Обновливи извори на енергија, потребно е кратко време за нив да го надополнува themeselves и фосилни горива и радиоактивен ураниум ќе снема, Тие не може да се користи, бидејќи тие се не обновливи енергии. Фосилните горива беа направени пред милиони години, кога под притисок на фосили на растенија и животни Зголемен ова се разви во фосилните горива.
Но светот не е користење на обновливите извори на енергија, колку што тие би можеле да. Фосилните горива се уште се користи во целиот свет за изработка на електрична енергија, овие фосилни горива испушта јаглерод диоксид со што се зголемува ефектот познат како "ефект на стаклена градина". На обновливи енергии не пуштам било опасни супстанции или јаглерод диоксид, па тие, едноставно, не се придонесува за зголемување на проблемите светови, на "Ефект на стаклена градина". Фосилните горива имаат заедничко дека сите тие се испушта јаглерод диоксид, но ураниум не пуштам јаглерод диоксид, наместо тоа, тоа е опасно за луѓето Поради тоа што е радиоактивна и може да убие, доколку работниците во ураниум централа не е внимателен со акција со ураниум.
Нафта, јаглен и природен гас Тие имаат заедничко дека тие испуштаат јаглерод, дека тие се користат во големи количини на броеви и Кога добивање на електрична енергија од нив предизвикува гасови. Природен гас не пуштам толку многу јаглерод диоксид, како и со нафта и јаглен, но тоа е опасно кога добивање на природен гас и транспортирање Бидејќи Последица на тоа е дека тоа може да се согорува бидејќи тоа е многу запаливи. Јаглен ви овозможува од повеќето емисии Кога гори и тоа е прескапата испушта огромно количество на пепел што ја прави пејзаж погрда. Кога добивање и транспорт на нафта се ризиците со кои тоа се случува да биде празнење масло кое ќе ја загадуваат водата. Фосилни горива на се повеќето опасни за животната средина, бидејќи тие се не ја загадуваат животната средина и за луѓето на начин Затоа што тоа е уништување на нашата планета. Сепак не обновлива енергија ураниум ресурс кој е радиоактивен најчесто е опасно за општеството и човештвото Бидејќи може да убие некој ако работниците во нуклеарните централи не се внимателни со документ тоа правилно, ако радиоактивните нуклеарни горива протекување надвор можност се големи Дека луѓето ќе умре, со други зборови, не е одлична идеја да ги споделите со работата на ОН внимателни лицето таму.

Обновливи извори на енергија имаат заедничко дека тие не се пуштам на јаглерод диоксид во сите,
но некои енергии се полоши од другите, хидроцентрала пиедестал на животни кои живеат competetive до нив, бидејќи тоа Собери на вода што го прави премногу влажна од едната страна и премногу сува, од друга страна. Силата на ветерот зазема живеат простор за живеење и сонцето на луѓето не боли ништо на сите. Геотермалната енергија е релативно нов извор на енергија, можете да разбивка и да потрае топлина и masseuses дека Земјата за греење и електрична енергија за куќи. Геотермална е енергетски ресурс обновлив и не имате било каков вид на проблеми што влијае на животната средина, во било кој начин. Мој заклучок од овој став што резимира влијание на обновливи и необновливи извори на енергија на животната средина, thats сончевата енергија и геотермалните се најдобри за животна средина, бидејќи тие нема ниту еден проблеми на животната средина. Единствениот проблем со сонцето и геотермалната енергија Дека соларни панели се скапи и геотермалната енергија моќ станици се прилично скапи за да се направи.
Развој и производство на хидроенергија и соларни ќелии:

Развојот на хидроенергијата:

Хидроцентрала на оригинално доаѓаат од Кина. Со тоа што употребата на хидроелектрани Вие би можеле да се направи подобра употреба на природни пристапи Како на шумата и на руда. Модерната варијација на турбини на вода ги сметаат како Понатамошен развој на хоризонтална тркало. Во средниот век хоризонталната тркало почна да Развитие. Мноштво обид да се направи хоризонтална тркало подобро беше направен за време на 1700-тите години на почетокот на 1800-тите. Во Франција 1826 година Сосиете Слоновата Ecouragement истурам L'indusrie Националната имаше конкуренција која требаше да се дизајнира хоризонтална тркало со лажица формирана лопати, цената беше 6.000 франка и младиот инженер кој го освои ова беше Беноа Fourneyron. "Fourneyron турбина" дека тој Дизајниран е првата вода турбина Тоа смета за потребни. "Кул тркала" имаа лопати Тоа издробен зрна. Следниот чекор во развојот е да се доведе на енергија дури и подалеку, лопатите каде lateralis заменуваат со турбини во 1800-тите, па на енергија може да се конвертира во електрична енергија. Самуел Б Howd изграден првиот практичен турбина од овој вид, тој доби патент за оваа година 1838.The голем пробив дојде со Џејмс Б. Френсис Кога тој конструирал турбина betterthan Howd. Работел во производство на компанијата Ловел како главен инженер, каде што тој ја имаше својата мисија да изградат хидро станици во оваа област. Ова дело го води во изградбата на вода турбини за производство на електрична енергија. Тој објави книга со наслов "Ловел Хидраулични експеримент" во 1855 година, каде што неговиот споредба турбина со турбина Fourneyron. Оваа книга има многу значење за развојот на хидроцентралите. Година 1860 турбина менува и развива. Англичанецот Џејмс Томсон направено значајни промени на турбина Францис. Во Шведска канцеларија за инженер наречен "Qvist & Gjers инженеринг канцеларија во Arboga" почна да се забележи на турбина Францис Во текот на 1800 година, а во крајот на векот на турбината беше развиена финиш. Денес на турбина Францис е обичен турбина се користи во текот на целиот свет.
Како хидроенергија производство на електрична енергија:
Хидроцентрала на собирање на вода. Потоа станицата "портата" хидроенергетски отвора и водата тече и покрај тоа што на лопати движат. Лопатите коза кинетичката енергија што водата тече низ нив. Оваа кинетичка енергија се претвора интро електрична енергија од страна на генератор поврзан со лопати. Тоа е начинот на хидроенергија generatesHTML електрична енергија.
Развој на соларни ќелии:
Во 1839 година францускиот физичар вика Александар-Едмонд Бекерел беше Азимут на "фотонапонски", термин кој доаѓа од грчкиот (слика што значи светлина и галваничен што едноставно значи електрична Затоа фотоволтаични ЗНАЧИ светлосни електрична енергија. Александре Бекерел имаше само 19 години кога се дознав дека некои материјали ќе создаде мали количини на електрична струја кога тие некаде во контакт со светлина.
Сепак првиот соларни ќелии не биле објавени во 1883 година До кога американскиот пронаоѓач Чарлс Fitts го направија нив. Во 1946 година Расел OHL создаде современиот соларна ќелија. Но, тоа беше години по ова во 1954 година Кога Bell Laboratories експериментирале со полупроводници кога дознаа Случајно Тоа силиконски е многу чувствителен на светлина. Тоа е начинот на модерните соларни ќелии се развиени од овој "несреќен случај".
Како соларни ќелии генерира електрична енергија: На соларни ќелии на соларни панели на покривот и слично, ги конвертира сончевата енергија (топлина и светлина) во електрична енергија.
Како мојот заштеда на функции енергија заштеда на енергија:
Автоматско флуоресцентни светилки - Овој вид на светилки е кога ќе одат во една просторија и Кога ќе излезеш на една соба, ако мразот исклучени. Поради тоа што го прави тоа, ова светилки заштедува многу енергија, бидејќи не се осветлени на сите на време и едно лице не треба да се оди и да го исклучите. Ова автоматски флуоресцентни светилки беше направен во 1800 година.
Фиберглас изолација - задржува топлината во куќа, куќа со изолација не треба да плаќаат за топлинска енергија. Топлина не може да избега од куќата, бидејќи мојата куќа има изолација.
Низок проток туш глава- Од тушеви го навикнал да излезе малку количина на вода, наместо на многу вода. Ако многу вода излезе на кирија ќе одат нагоре, бидејќи водата добива дестилирана во станица која треба струја да дестилираат на вода.
Роша - посува (хауба) - посува сушара трае 4 киловатчасови, кога тоа е перење на 70% остаток на влага и се класифицирани како Б енергија.
Ниска енергија ТВ (рамен екран) - А ниска енергија Телевизија со рамен екран заштедува повеќе енергија отколку телевизија со подебел екран Бидејќи телевизор со подебел екранот има повеќе компоненти од еден екран со рамен екран. Повеќе компоненти на екранот толку повеќе топлина (енергија). Рамен екран има помалку компоненти од еден екран барел. Ова е причината зошто не-модерен телевизор со подебел екранот има повеќе топлина (енергија) од модерен телевизор со рамен екран кој има помалку топлина (енергија). Тоа е причината зошто телевизор со рамен екран е начинот на кој подобро од ТВ екранот за барел што е не мајка.
Посебен систем за вентилација - Една вентилација заштеда на енергија чувар Тоа може да се загрее и да се излади на топлина во куќа без подигање на електрични сметка.
Темна боја на фасадата - темна боја на фасадата привлекува повеќе топлина од надвор што ја прави куќата потопло, така што не треба да плаќаат повеќе за топлина.
Двојно стакло прозорци - задржува топлината во внатрешноста и не нека не се разлади воздухот да влезе внатре и не дозволувајте некој топол воздух избега од куќата. Ова ја прави куќата задржи топлината па на топлина не се изгуби.
Ниска енергија шпорет и печка - Оваа ниска енергија шпорет и печка се Energy штедачи Бидејќи шпорет е рамен, а тоа значи печки со кои не се рамни плочи има поголем волумен / област и е потребно повеќе топлина (енергија) за да се загрее Оние видови на шпорети. Со Рамниот одбори на шпорет да заштедите енергија Бидејќи повеќе простор / волумен на повеќе енергија што треба да се загрева тоа. Шпорет со Рамни одбори и "glaskäramikhäll" печка е таму носови штедачи на енергија, бидејќи тие не треба толку многу електрична енергија за загревање на храна / готвењето. Сладолед тоа е надвор glaskäramikhäll печка прави рерна привлечат повеќе топлина како што ќе почне да се топлина од електрична енергија.
Ролетни (ролетни) - ролетни во двојно прозорци заштеда на електрична енергија за затоплување на куќата со привлекување на топлината од сонцето.
Сензор за светилки - Светилки дека светлината на Кога ќе отидете во некоја соба и исклучени светла 15 секунди откако сте ќе излезе од собата. Ова заштедува енергија, бидејќи не треба да се претвори во светлина надвор Бидејќи светилки направи тоа за вас. Трошење енергија е намалена со ова.
Ниска енергија тоалет ниска рамна - Ова тоалет е повеќе за заштеда на енергија отколку нормално тоалет Поради тоа што користи само 1 литар вода измијте од вообичаено што е 4 литри вода во флеш.
Праг - заштедува топлинска енергија во една куќа со блокирање на студениот воздух.
Покрив изолација - задржува топлината во домот, кога многу ладно надвор заштеда на топлинска енергија.
Планот и изградба на мојата куќа:

Материја ls:

1. Картон / Памук = Fibreglass изолација.
2. Хартија картон = ѕидовите на куќата тули / работи во куќата.
3. Боја моливи и акварели.
4. стиропор (стиропор)
5. Молив
6. Владетел
7. режа
8. касета
9. Лепак
10. Обоена трудови
11. Силки хартија
12. Фолии (фолија)
13. пластични хартија
14. Хеј

План:
1. Поправи на ѕидовите на куќата со картон.
2. Поправи изолација фиберглас со стиропор.
3. Лепак на бела хартија на ѕидови и фасадата на куќата.
4. Боја ѕидови со различни бои и фасадата на куќата темно сина.
5. Направете соларни панели и хидроцентралите генератор.
6. покаже каде што се електрична енергија доаѓа од.
7. Боја на подовите и ѕидовите.
8. Направете сите мебел и нив (стиропор / картон) боја.
9. Направете ги сите можности за штедење на енергија.
10. картонот кој се користи за покривот willhave бела хартија залепен на него од обоени со темна боја, а потоа залепени на соларна ќелија.
11. Лепак за Хеј во запечатување / покривот така што има покрив / запечатување изолација. Сено би требало да биде пченица изолација.
12. За сено не се губи Имам залепени на пластична хартија за да можете да го видите.

Изградба:
Мојата соларни панели на покривот ќе се соочат на југ, па тоа може да се фатат како многу топлина, како што може што е можно.

Објасни вашиот избор на материјали, алатки и обликот структура:
Јас избрав Овие материјали затоа што ги имаат и тие ќе изгледаат добро кога имам фиксна сè. Алатките се што ми помогна да се стави крај на куќата, која е причината зошто јас сум ги избрал. Обликот на објектот е правоаголник тоа е вила. Стиропорот сум се користи како изолација, бидејќи е многу добар материјал да се користи како изолација тоа би требало да се праша фиберглас изолација. Имам overpriced Потресени
Сено (сено) како изолација на покривот и тоа би требало да биде пченица изолација, кои луѓето ги гледаат мојата куќа ќе се види на изолација, бидејќи не сум залепен на хартија - Имам лепат на пластични хартија наместо за таа намена. Јас избрав да се користи на различни материјали, како што е напишано погоре овој став.

Споредбата на мојот алтернативни извори на енергија (сонце и вода) withother извори на енергија:
Друштвото користи за жал се уште не се обновливи извори на енергија, како на фосилни горива и ураниум за добивање на електрична енергија, со правење на електрична енергија на овие, тоа е многу повеќе поевтини од изработка на електрична енергија од обновливи извори на енергија whichhave сите е заедничко тоа што тие се скапи. Моето сонце извори на енергија (соларна енергија) и вода (хидроенергија) се многу подобри од сите фосилни горива и на ураниум за изработка на електрична енергија на.
Нема емисија / празнење е пуштен При донесувањето на електрична енергија од овие. Геотермална сепак би можело да биде подобро отколку хидроенергија за потребите на општеството Бидејќи хидроенергија Влијае на животни кои живеат во близина на хидроцентрала. Мој заклучок е дека мојот алтернативни извори на енергија ги исполнува општество многу добро, освен дека тие се скапи за да се направи на прв (соларни панели и хидроцентрала). Со енергијата што ја користиме во светот вкупно би можеле да користат Изгревање само обновливи извори на енергија за добивање електрична енергија, што не би ги споделите со било јаглерод диоксид во сите надвор. Во иднина на фосилни горива, можеби ќе побара friendlyness со сите алтернативни извори на енергија.

Дискусија став од технички прашања на мојата избрана енергија (соларна енергија):

Доаѓа до идеја со соларни панели беше од Александар-Едмонд Бекерел кои дојдоа со фотоволтаични Дали (светло - електрична енергија), потоа Расел OHL понатаму да се развива оваа идеја и тоа не беше до Лабораторијата Belle дојдоа до идеја експериментирале со полу-проводници Кога дознале дека силикон е многу чувствителен на светлина, тоа е како се создаде современиот соларни ќелии. Без првата идеја од Александар изработка на соларна енергија не би било можно, бидејќи некој треба да го има првиот идеја.

Евалуација: Мислам дека мојот проект помина добро; Тоа беше забавно да се изгради куќата и малку незгодно со есеј.
Јас можев да се користат повеќе книги за референци и иако можеби пишувам повеќе. Инаку ова отиде прилично добро.
Аника Hossain

based on 4 ratings Проектот технологија, 1,9 од 5 врз основа на рејтингот 4
Проектот стапка технологија


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат Технологија проект или на било кој начин поврзани со технологија проект.

Технологија проект коментар

|