.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

На американската историја

Новиот свет беше откриена кон крајот на 13 век и почетокот на 1500 започна на колонизација. На американската историја започнува во јули 1776 година, кога конгрес во Филаделфија издадени "Декларацијата за независност" за време на војната против Brittish. Дека војната е завршена до крајот на 1783 година, САД на Ameica е основана како република и Џорџ Вашингтон стана тоа е прв претседател. Во текот на 1800 година на пренаселени источните држави принуди многу да се реши, речиси неистражени Западот и многу од новите земји е основана. Со висока стапка на наталитет и тежок имиграција од Европа популација на нацијата заигра за разлика од 9,6 милиони во 1820-23.000.000 во 1850 година и 31,5 милиони во 1860 година Во 1850 конфликт започна меѓу јужниот и северниот дел на држави, многу, Yankees беше налути Бидејќи јужните земји имаа црни робови. И јужниот irritaded беа на мешање yanks. Кога Абрахам Линколн беше избран во 1860 година, единаесет јужни држави остави на Унијата да се формираат "членки на Конфедерацијата на Америка и Граѓанската војна започна. Во почетокот на Јужна беше победник, додека на север е помоќен и ги победи Јужна во последните четири години. По војната индустрија почна да се шири брзо и почна потрага по минерали и суровини. Кога Првата светска војна во Европа во 1914 година Американците се обиде да донесе мир во Европа, но со неуспех, во 1917 година на САД во војната на страната на сојузниците, а до крајот на 1918 година војната се победи. По Големата Војна стана полошо и во 1929 на берзата падна и на нацијата потонат во длабока депресија. Кога Хитлер ја започна втората worldwar на САД е неутрален, но во прв по japaneese напад врз Perarl Харбор САД пронајдени themeselves уште еднаш се бори против Јапонија и Германија. Дека војната е завршена со победа на сојузниците, но набргу потоа, започна конфликтот со Советскиот Сојуз и на студената војна започна. Во јуни 1950 Norh Кореја ја нападна Јужна Кореја со помош од Кина. Заедно со ОН, САД застана во одбрана на југ и по три години на војната, борбите со 150.000 жртви во САД и Милиони загинати меѓу комунистите
Без работ биле променети. Во 1965 година САД беше во Виетнам повторно figthing против comunists и оваа војна Продолжи девет години, со пораз за САД. Студената војна заврши како распадот на Советскиот Сојуз во 1989 година Во средината на 1991 година кога Ирак го нападна Кувајт САД повторно се замеша и заштитени Кувајт од Ирак, кој беше целосно поразена.

based on 3 ratings На американската историја, 3,3 од 5 врз основа на 3 рејтингот
Стапката на американската историја


Поврзани со училишни проекти
Следниве е училиште работа која е во врска со историјата на Америка или на било кој начин поврзани со американската историја.

Коментарот на американската историја

« | »