. Сега

Училиштето и есеи од средно училиште
Барај училиште работни места

Во американската историја

Новиот свет е откриен кон крајот на 13 век и во почетокот од 1500 на колонизација започна. Во американската историја започнува во јули 1776 година Кога конгрес во Филаделфија издадени "декларацијата за независност" за време на војната против Британците. Војната е завршена до крајот на 1783, во САД на Ameica е основана како република и Џорџ Вашингтон стана тоа е прв претседател. Во текот на 1800 на пренаселени Источна држави принудени многу да реши, речиси неистражени Западот и многу нова држава е основана. Со висок наталитет и тежок имиграција од Европа население на државата скокна од 9,6 милиони евра во 1820-23.000.000 во 1850 и 31.500.000 во 1860. Во 1850 конфликт започна меѓу јужниот и северниот дел на држави, многумина, Yankees се налути Бидејќи Јужна членки имаат црни робови. И јужниот irritaded беа на Yanks мешање. Кога Абрахам Линколн беше избран во 1860 година на ученик јужните држави листен на Унијата да се формираат "на Конфедерацијата Американски Држави и Граѓанската војна започна. Во почетокот на Јужна беше победник, но на север е помоќен и поразен на југ во четири години. По војната во индустријата почна да се шири брзо и потрага по минерали и суровини започна. Кога на Првата светска војна во Европа во 1914 година Американците се обиде да донесе мир во Европа, но со неуспех, во 1917 U. S. Внесен на војна на сојузниците страна и до крајот на 1918 на војната го освои. По Првата светска војна стана полоша и во 1929 година на берзата се урна и на нацијата потонат во длабока депресија. Кога Хитлер ја започна втората Worldwar САД е неутрален, но во прв по нападот на japaneese Perarl Харбор САД се најде себе, уште еднаш се борат против Јапонија и Германија. Војната е завршена со победа на сојузниците, но кратко време потоа, конфликт со Советскиот Сојуз отворени и Студената војна започна. Во јуни 1950 norhor Кореја нападнати Јужна Кореја, со помош од Кина. Заедно со ОН САД застана во одбрана на Јужна и по три години на војната, борбите со 150.000 Casualties за САД и милиони загинати меѓу комунистите
без граница се менуваат на сите. Во 1965 година САД беше во Виетнам повторно figthing Против Comunista и оваа војна продолжи девет години, со пораз за САД. Студената војна заврши како распадот на Советскиот Сојуз во 1989 година. Во средината на 1991 година, кога Ирак го нападна Кувајт, САД замеша одново и заштитени Кувајт од Ирак Која беше целосно поразена.

based on 1 rating Во американската историја, 5,0 од 5 базирани на 1 рејтинг
Стапка на американската историја


Поврзани училишни проекти
Следниве училиште работа која е во врска со американската историја или на кој било начин поврзани со американската историја.

Коментар на американската историја

" | ​​"