.nu

Училишна работа и есеи од средно училиште
Барај училишен

Американската Социјалистичка / благосостојба движење

Голема Социјалистичка и благосостојба движења започна во почетокот на 1900. Немаше период кога во американската историја што социјализмот е толку популарен како 1900-1914 во 1000 канцеларии се одржаа од страна на социјалистите во тоа време период, кој го промени американското општество доста од Тие не се избрани во моќни позиции, двете локални и национални канцеларии (Бринкли 596).
Условите за американските работници подобрена драматично. Бројот на работните часови Намален и зголемување на платите. Предности биле дадени на работниците, што беше сосема ново за повеќето работници во тој временски период. Сите оние факти се должат на социјалистичкото движење со почеток во 1900, и се уште им помага американските работници денес (Бринкли 597).
Хенри Форд е еден од сопствениците на бизнис, кој привлече социјалистички промени за своите работници. Прво на сите, тој го даде својот работници бенефиции покрај нивните плати, како и скратување на работното време. Очигледно, Хенри Форд не беше социјалист, но неговите напори за подобрување на условите за неговите работници им помогне на работниците се борат за повеќе благосостојба и социјализмот, при што е потребно во моментот (Хенри Форд (1863-1947), работничкото движење Winnipec-тите години до 1900 ). Џо Хил беше уште еден важен проблем фигура текот на овој период. Емигрирал во САД во 1902 година од Шведска и се пресели во јужниот дел на Њујорк. Хил бил шокиран кога видел условите повеќето имигранти беа во après Тие се дојдени во САД, па тој се приклучи на IWW (Индустриските работници од светот) во 1910 година, а почна да работи за работничките права. Хил се обиде да направи социјализмот повеќе популарни во 1914 година и тој не успее, популарноста за Социјалистичката партија се зголеми, а голем број канцеларии беа преземени од страна на социјалистите (Вајлд). Тоа е веројатно зошто тој бил фатен и обвинет за убиство (дека тој, на според многумина историчари, не обврзуваат). Тој беше обесен во 1915 година (Смит). Јуџин Виктор Debs беше еден од основачите на IWW, или Индустриските работници на светот. На IWW тврди дека работниците треба да се обединат во една единствена унија и, класа и системот на плати треба да бидат укинати. Имаше околу 100.000 члена (еден од нив беше и Хил) во 1923 година и денес има околу 2000 членови низ целиот свет (Индустриските работници од светот). Debs беше overpriced претседателски кандидат за Социјалистичката партија на Америка и активист за правата на жените (http://www.eugenevdebs.com/pages/women.htm). Тој напорно работеше за работничките права и успеа во тоа не само од страна на IWW, но overpriced од помагајќи им вршат напади. Ова го имаат големо влијание на моќта на американските работници (Јуџин Виктор Debs 1855-1926).
Овие социјалистички и благосостојба движења беа дефинитивно се потребни во САД во тоа време, бидејќи услови за работа, плата, безбедност и работни часови, сите беа ужасно. Работното време би можеле да водат до 82 часа неделно, што е повеќе од двојно од износот на заедничка работното време денес (Savery 307-310). Бидејќи дури и Хенри Форд, се сопственик на богати бизнис Сфатена thatthere беше голема потреба за промена. Се разбира, повеќето луѓе би се очекувало да се најде на сиромашните работници се оние туркање најтешките за социјалистички политиката, но имаше многу високо образовани луѓе кои се бараат за подобрување на работничките права, што е изненадувачки, но тоа не ни даде добра идеја за тоа како ужасните услови мора havebeen. На социјализмот во САД денес не е толку популарен како што се чини дека биле во тоа време, но тоа не е веројатно колку што е потребно денес, како што беше во времето (Дејви).
Ова движење одигра огромна улога во американското општество во кое живееме денес. Прво на сите, политиката се менуваат, така што тие им служат на граѓаните на Соединетите Американски Држави, како целина, а не само неколку од сите Американци. Исто така, владата ја искористи својата моќ за да се направи тоа фер за сите граѓани на Соединетите Американски Држави (саемот е во однос на она што беше за време на овој период) (Дејви). Докази за овие движења може да се најде во некои од модерната политика. Ограничување на тоа колку ниско плата на работникот може да му даде на неговиот или нејзиниот работодавец, како и користењето на данокот на доход се два добри примери кои пречеше дојде од тој период од историјата на С.А.Д. (Морис). Без разлика колку американскиот народ се противат на социјализмот денес; идеи постојано се користат, кои потекнуваат од социјалистичкиот и благосостојба движења порано во историјата (Владата Американската.).
Учебникот не го покрива ова движење многу добро на сите. Споменува некои мали промени кои беа направени од страна на сопственици на бизнис, но не и многу друго. Ми се чини дека социјализмот не е приоритет и како тоа не е толку важно како и многу други движења и случувања во американската историја. Имаше само две страници зборува за социјалистичките движење, и не многу на тој текст, всушност, помогна да се однесуваат или значењето на социјализмот, или влијанието имаше врз САД.

Стапката на американската Социјалистичка / благосостојба движење


Поврзани со училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на американскиот Социјалистичка / благосостојба движење или на било кој начин поврзани со американската Социјалистичка / благосостојба движење.

Коментира Американската Социјалистичка / благосостојба движење

« | »