.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Реактивноста Серија

Experimet 1

Хипотеза: Јас предвидуваат дека во епрувети со транзицијата метали во Willingen сите остане иста со некои мали меурчиња. Сепак тест-цевки со метали во нив во предвидливи thatmany меурчиња ќе се формира и метали ќе се кородиран.

Mg + HCl  MgHCl
Zn + HCl  ZnHCl
Фе + HCl  FeHCl
Sn + HCl  SnHCl
Cu + HCl  CuHCl
Опрема: 5 тест-цевки + решетката
разредена хлороводородна киселина
Mg, Zn, Фе, Sn и Cu
песок хартија
А чаша

Метод:

SPEP еден: Земете мали парчиња од следниве метали: магнезиум, цинк, железо, калај и бакар.

Чекор два: Исчистете сите метали со шкурка. Бидете внимателни да само потресена малку со шмиргла.

Чекор три: Ставете парче на различни метали во одделни тест-цевки.

Чекор четири: Истурете доволно хлороводородна киселина во тест кади за покривање на метали.

Чекор четири: Следете ги вашите резултати, ги документира во маса и да се обиде да го оценат процесот од 1 до 5 зависност од тоа како насилни мраз реакцијата.

Чекор шест: Ако ви се лоши резултати се обиде загревање на тест-цевки во чаша со топла вода.

Резултати:

Резултатите ќе се види од овој експеримент се follo крило:
Zn + HCl
Цинк + HCL

Кога ние се меша Цинк и HCL заедно реакција почна да се случи веднаш откако ќе се стави на цинк во епрувета. Цинкот започна растворање.
Ние греењето на цинк. Ова го забрза процесот и видовме мали парчиња на цинк лебдат во епрувета

Mg + HCl
Магнезиум + HCL

Кога се меша со магнезиум HCL видовме многу насилна реакција. На магнезиум парче го проценти растворени во помалку од 45 секунди.
Ние не се загрее магнезиум бидејќи немало видливи магнезиум лево.

Cu + HCL
Бакар + HCL

Кога ние се меша бакар со HCl видовме нема реакција на сите. Се гледавме како хард што ние би можеле, но ништо не може да се гледа. Ние дури tryed греење, сепак ништо не се случи.

Sn + HCL
Тин + HCl

Тин беше многу сличен меч видовме само неколку меури. Дури и кога ќе се загреат, видовме само неколку меури.

Фе + HCL
Железо + HCL

Видовме многу малку меурчиња тука Сепак, кога ние го загрева на парче лим започна растворање.

Тука е листа на метали, кои реагираа на повеќето. Од една до пет:

1. Магнезиум
2. Цинкот
3. железо
4. Тин
5. Бакар

Експеримент 2

Хипотеза: Јас предвидуваат дека на метални соли изгубат својата боја кога се ставаат заедно со метали. Во прескапата индикатор дека повеќе од метал раствора повеќе бојата на соли ќе се промени. Не успеав да напишам хемиски равенки, бидејќи јас немам идеја за она што ќе се случи.
Опрема: 8 тест-цевки + решетката
Cu, Zn, Fe, Al, Аг
AgNO3, CuSO4, ZnSO4

Метод:

Чекор 1: Ставете парче на секој метал во различни beakers.

Чекор 2: Ставете доволно сол решение за покривање на метални парчиња.

Чекор 5: Тест следниве комбинации:

Алуминиум и бакар сулфат
Железо + Бакар сулфат
Цинк Бакар сулфат +
Сребрена + Бакар сулфат
Бакар + сребро нитрат
Цинк + сребро нитрат
Бакар + цинк сулфат
Сребрена + цинк сулфат

Чекор 4: Внимавајте и ги документира сите вашите резултати. Оставете епрувети за некое време и документ повторно.

Резултати:

AgNO3
Cu + AgNO3

Кога ние се меша бакар со сребро нитрат за бакар зацрни imediatley. Тоа изгледаше како имаше валкани слој на бакар, ова почна да се распаѓа и видовме нешто бараат многу како габи лебдат наоколу.

Zn + AgNO3

Кога ние се меша цинк со сребро нитрат ништо не се случи. Ова може да биде затоа нашите цинк парче е валкан сепак немавме многу време, па решивме да се движат на други експерименти, наместо повторно да го прават тоа. Знам дека резултатите што другите groups've добив. Цинкот проценти се распадна.

CuSO4

Zn + CuSO4

Кога ние се меша цинк и бакар сулфат без реакција се одржа, тоа е веројатно затоа што имаше валкани парче на цинк. Решивме да се движи напред наместо повторно да го прават тоа. Иако знам вистински резултати дека другите groups've добив. CuSO4 избледена боја по некое време и цинк стана црна, но црниот слој паднал.

Фе + CuSO4

Бојата на бакар сулфат е зеленкаста сина боја. Но, кога ќе се меша со IROM боја на бакар сулфат промени на помалку зелено и железо Станал возеле многу fastly. Кога излеговме од смесата за некое време железо почна да се распаѓа.

Ал + CuSO4

Алуминиум и CuSO4 беше многу бавна реакција. Но по некое време Алуминиум претвори црвено и CuSO4 започна губење тоа е боја.

ZnSO4

Cu + ZnSO4

Нема реакција.

AG + ZnSO4

Нема реакција.

Експеримент 3

Хипотеза: Јас предвидувам дека железната поднесоци ќе се стопи и да се формира течна compond со бакар диоксид. Тоа нема да изгледа сивкасто. Кога смесата ќе се emptyed во предвидливо дека тоа нема да потрае метал мувла.

Опрема: 1 епрувета
А режач Bunsen
Натпреварите
Маша
Железо поднесоци
Бакар оксид
1 шпатула
Антена 1

Метод:

Чекор 1: Измешајте шпатула со железо поднесоци и бакар оксид во епрувета. Студија на смесата.

Чекор 2: Држете го епрувета со клешти и држете го во текот на режач Bunsen Litten. Загрејте ја смесата силно.

Чекор 3: Нека се излади смесата и истурете ја на чинија.

Резултати:

Нашата група не направи експериментот Бутиевите definatley Собрани колку резултатите што можам.

Кога ќе се истури смесата надвор видовме дека тоа изгледаше црвено / кафеава и сребрена ед.

Заеднички заклучок и дискусии

Заклучок:

На reluts од овие експерименти сите врзуваат во. Реакцијата на метали со различни супстанци. Кога се меша на пример алуминиум и бакар сулфат постои трка случува. И на метали (алуминиум и бакар) Сакаат да бидат заедно со сулфат. Како и во сè друго ова е направено со тоа што на раса и seing кои од метали е најсилниот и ќе се спои со сулфатот. Можете да мислам на тоа како фер принцеза во medeival време. Исто така imagineable на витешкиот ред Кој definatley Follen во љубов со иста принцеза. На витешкиот ред тогаш definatley на конкуренцијата и кој Winns добива принцезата. Ова е токму она што се случува и со металот. На метал кој е повеќе реактивен добива за сврзување со сулфат. Пред да се definatley мешани алуминиум и бакар сулфат на formulea изгледа вака: CuSO4 + Ал  ????. Но, по реакцијата се одвива на formulea ќе изгледа вака: CuSO4 + Ал  AlSO4. На Алуминиум го зазеде местото на бакар и резултантните на реакцијата е алуминиум сулфат. Тоа е затоа што алуминиум реагира muchmore Тоа copperware, поради тоа што го зема местото.
Кога ние се меша Цинк Бакар сулфат без реакција се одржа. Тоа е затоа што Цинк реагира muchmore од бакар и цинк мраз Веќе заедно со сулфат. Сепак, постојат начини да се види кој метал thatwill ја добие битката. Реактивноста серија е табела Тоа ни покажува која метали реагира најмногу. Магнезиум, натриум и литиум реагираат многу насилно како бакар реагира речиси ништо. Реактивноста серија се многу поврзани со периодниот систем.

Тука е периодниот систем. Како што можете да видите јас ќе се донирани четири селекции. Црвената избор е метал кои реагираат многу насилно и terefore ќе биде високо на реактивност серија. Francium има еден електрон има еден електрон. Ова значи дека сака да го изгуби, па кога ќе добива oppertunity тоа го губи и реакција се одвива. Меѓутоа, во еден атом, електроните се чуваат во нивните школки поради сили. Ова го прави потешко за електроните блиску до јадрото на сопирање бесплатно. Но, ако се земе Бакар која има 11 надворешниот електрони. Тоа е лесно меч да ги изгубат, но има толку многу да изгубат, па нема реакција ќе се одржи.

Во синиот дел на метали реагираат насилно но не толку колку што се оние во црвениот дел.

Зелената дел покрива многу испраќањето метали. На transtition метали не реагираат многу добро, бидејќи тие ahave многу надворешниот електрони.

Црно-селекција REACT дури и полошо. Ова не знам за факт, но мислам дека е така, бидејќи тие имаат толку многу надворешниот електрони.

Различни метали definatley Различни начини на постапување. Во начинот на кој таа изгледа во секој случај. Натриум реагира брзо книга со whizzling но калциум реагира бавно со некои меурчиња.

Тоа е она што на реактивност серија табела изгледа како. Неколку други верзии постојат премногу.

Дискусија:

Во секојдневниот живот постојат неколку реакции. Најмалку што можеме да видиме, или известување. Понекогаш maybye има реакции дека ние не забележите beacause тие се толку мали.

Дали некогаш сте размислувале за тоа зошто токму jewlery е направена од злато и сребро, итн? Мислам дека ако ние wouldhave белегзија на магнезиум. И ние WNT во дождот. Нашата рака или ќе dissapear или да побара оштетени лошо. На метали како злато се нарекуваат скапоцени метали.

Реактивноста серија 'помогне на работниците или на архитекти да се одлучи што metale е добра-за-користење Кога градење на нешто. Ако на пример сакате да се изгради оклопни камион, ти не го изгради надвор од магнезиум, бидејќи ќе има реакција thatwill Уништи камионот. Исто така, се размислува за железо кој реагира добро со пареа и hottness. Ние не можеме да biuld на hotwater резервоарот од железо, бидејќи тоа нема да биде таму толку долго време. Железо би било добро да се користи во COLDWATER резервоарот Бидејќи нема реакција ќе се одржи. Исто така, замислете ако монети каде прикажува надвор од литиум. Потоа сите парички ќе сум се уништуваат.

Руст се случува многу. Ако ви се вода која е метал solt разбла- жување на метална и го меша со кислород, а потоа железо хидроксид е формиран. Ова е 'рѓа.
Се надевам thatthis labreport е подобар од моите други. Работев напорно на него. Како и да е сега 22:30 и јас сум малку уморен, па веројатно ќе најде неколку правопис miscackes, жал ми значеше изгубени Ackes.

based on 3 ratings Реактивноста Серија 2.3 од 5 врз основа на рејтингот 3
Стапката на реактивност Серија


Поврзани училишните
Следниве е училишна работа што е околу реактивноста серија или на било кој начин поврзани со реактивноста серија.

Коментар на реактивност Серија

« | »