.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Втората светска војна

Хитлер се добие енергија

По мир од Версај во 1919 година, Хитлер се приклучи на DAP, "Die Дојче Arbeiter Partei". Во 1920 година тие
промени името на Нацистичката партија, Националната Sozialistische Дојче Arbeiter Partei. Дури и во ова време, Хитлер
имаше авиони да се направи Германија во голема моќ и тој го мразеше Т тој комунистите и Евреите.

Во текот на дваесеттиот век, groved Невработеноста во Германија. Тие морале да платат голема
wardamaged. Во 1932 година на нацистичката партија доби 13,7 милиони гласови и стана најголемата партија на
Германија. Во реизбор, половина година подоцна, Нацистичката партија загубена напад 2.000.000 гласови. 1933
Хитлер станал шеф на државата и нови избори држи каде што Хитлер може да ја контролира
Пропаганда. На овие избори Тие ја добија 43,9%. Со помош од другите партии Тие им забранувала на
Комунистичката партија. Нацистичката партија сега има повеќе од две третини од парламентот. Германија стана
диктатура.

Потоа тие им забранувала на партијата откако партијата и сите национални синдикати. Само еден од младите партија беше
дозволена, Хитлер Jugend. Евреите веќе државјанство во Германија и тие мораа да носат
Дејвид Стар.

Хитлер brokes ветувања

Првиот потег на Хитлер во втората Worldwar беше да се војски, една Rhenarea. Тоа место треба да
да бидат ослободени од воените сили. Следниот чекор е да го окупира Австрија, која го правеше без војна. Но,
Хитлер не беше задоволен. Во 1938 година, Хитлер побараа Sudeta продажба, каде што поголемиот дел од населението се
Germantown, од Чехословачка. Следната година Германија окупирана целата Чехословачка.

На 21 март 1939 година, Германија побара партија на Полска. На 23 август Gemany формирани
А nonattack пакет со Советскиот Сојуз. Населбата вклучени Германија која треба да Полска
и Советскиот Сојуз да ги превземете Финска и балтичките држави.

ВОЈНАТА ЗА ПОЛСКА

На 1 септември во прва воена акција камерман. 3200 тенкови се пресели во Полска. Тие беа
reliefed од Junkers Ju-87 авиони бомбардираа Тоа Polandïs tankbrigades. ЈУ-87 авиони беа
Заштитени со Месершмит BF-110 авиони. Polandïs воздух strengthener беа Полскиот PZL P-11 и
P-7 авиони. Тие беа лесно рачниот зглоб и fighted добро. Но полската резервоарот divions немаше шанси
Против Germanyïs. Полска има 600 тенкови.

Цврстиот напади Германија не беа многу успешни. Полска hadnït се мобилизираме, кога Germay нападнати.
На Пребарување Советскиот Сојуз нападнат од исток. Полска загубена. На 28 септември Полска
беше споделени од страна на Советскиот Сојуз и Германија.

ВОЈНА ВО ФИНСКА

На 14 октомври Советскиот Сојуз побара партија на Финска, Партија на Карелија Веспучи, и
Сакаше да се ангажира морнарица база на Ханг ". Финска треба да коза партија на Северна Карелија, наместо. Финска
нели прифати барањата и 30 ноември Советскиот Сојуз во истакнуваат. Тие терористички бомбардираа
Хелсиншки и другите големи градови. На troups вклучени 19 Infantery поделба, 5 tankbrigades, 800
авиони и 300.000 Sovjetïs војници. Финска имаше околу 120.000 војници, но само 100 авиони.
Тие имале две предности: на теренот и многу студена зима. Тие беа добри шума војници и
Тие би можеле да се вратат Полесно до база од Русите. Советскиот Сојуз losed околу 27.000 мажи и
Финска 2700 иако. На 12 март 1940 година, Финска мораше да ја напушти земјата Тоа е Советскиот Сојуз
Бараше.

Север на Европа

На 9 април 1940 Германија Данска окупирана без конфликти. Тие Започна Инвазија на
Норвешка премногу. На Garmanies Слета Paracute војници да прават војната брзо. Но брзо напад
не и се тоа во текот на две monthes. На намера беше да имаат безбедно ro ck превоз од Шведска.
Тоа транспорт е преку seaway Норвешка и во Данска. Norwayïs Coust беше прескапата добар
за подморница attackes против Велика Британија.

Германија нели окупира Шведска, helpfull Тие ги изнудени. Германските сили и оружјето беа
Транспортираат низ Шведска.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Чембрлен мораше да ја напушти претседателската функција во Велика Британија. Критиките против него groved. Винстон
Черчил компензира Чембрлен и го привлече нова влада. Неговиот прв зборовите на Англичаните
биле: "Јас немам ништо друго да се жртвуваш, од крв, пот и солзи".

Цел: ФРАНЦИЈА

Како и во Првата светска војна, Германија презеде пат низ земјите на Бенелукс во Франција. На
10 мај 1940 година Germay нападнат Холандија. Првиот чекор е да се уништи Холандија
Противвоздушна одбрана. Тие прескапата слета падобран troups близина на главниот град. Хард битки отвараа и Германија
ДОБИ проблеми. Холандија во пензија Кога Германија Започна терористички бомбашки напад во Ротердам и
Хашкиот трибунал на 14 мај.

Grebbeline беше најважниот одбрана линија. Grebbeline стои зад граница помеѓу
Холандија и Белгија. Тоа никогаш не стана подготвена и падна veryeasy. Франција сфатиле дека
Треба да се изгуби. Но, тие го добивме тајна порака за Germanyïs план за борба И тие го сменија
Стратегија immediatly. Во Германија напад беше успешна, бидејќи на Ер-акција. Француската и
Brittish армии стана surrended на Dukerque и побегнало над каналот во Велика Британија. На
Бегство Зеде 7 дена, од 26-ти мај до 4 јуни.

Битката за Британија

На 10 јули 1940, Битката на Британија започна. Таа отиде на сите лето и есен со големи
Ер битки. На 7 септември терористички бомбашки напад Започна Против Лондон. Тоа се случуваше во 57 дена.
Но brittish би можеле да го возвратат ударот и никогаш немало нарушување на Велика Британија

Северна Африка

Во текот на 1941 година, Мусолини, на Italyïs диктатор, се обиде да ги нападне области околу Средоземното Море. Тој
започна во Либија и се пресели Исток. На крајот, тие losed и Хитлер dicided да му помогне. Тој По две
Германски divions во Северна Африка. Тие дојдоа до Egyptia N Сити, Ел Alamein, но theres Британија победи
голем резервоарот битка. Еве војната вртат во јужниот дел.

ВТОРИОТ кривина

Кога Хитлер можев да ги нападне Велика Британија тој одлучи да го нападне Советскиот Сојуз. Тој го зеде Унгарија,
Бугарија и Романија пред Југославија и Грција окупирана.

22 јуни 1941 година Германија армии се пресели во текот на границите во Ленинград, Москва и
Сталинград. Повеќе тие нерви достигнат. Во зима дојде и тие беа далеку од дома и можев
коза храна или топла облека. Хитлер им даде наредба да не се пензионира. Т тој Советски Сојуз направи назад напад
и Германија ќе се изгуби. Сега војната вртат во Источна премногу.

Подоцна САД сниматели од запад и ја стегна Германија назад.

based on 3 ratings Втората светска војна, 1,7 од 5 врз основа на 3 рејтингот
Стапката на Втората светска војна


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат Критика на Втората светска војна или во било кој начин поврзани со Втората светска војна.

Коментар на Втората светска војна

« | »