.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Теодор Рузвелт

26-ти претседател на САД (1901-1909)

Теодор Рузвелт бил енергичен и динамичен лидер кој го даде на
народ на плоштадот договор. Време на неговото претседателство до позиција на меѓународна
терминалска лидерство.

Рузвелт и припадна на аристократско семејство Њујорк. Тој присуствуваше
Харвард Univerity. Теодор Рузвелт бореа во шпански-американската
Војна со Rough Riders во битката кај Сан Хуан Хил. Тој служел
Додека полицијата commissiores на Њујорк, помошник државен секретар на морнарицата,
Гувернерот на Њујорк, и заменик-претседателот на Соединетите Американски Држави. Кога
Претседателот Мекинли беше убиен на 14 септември 1901 година, Теодор
Рузвелт стана, во тоа време, најмладиот (43 години) Претседател на
Ист Ory.

Претседателот се виде како човек од средината кој ќе медитираат на
борба помеѓу капиталот и трудот. Тој saidthat бизнисот мора да побараат
заштитени од себе, а тој тенденција да го сочуваат регулаторните комисии
Што е предвидено на непартиска supervisi врз од страна на експерти на бизнисот
практики. Како претседател, тој успеал да ги среди дополнителни орган
во текот на железничките пруги за трговија на Комисијата на автопат. Тој беше прескапата
инструментална во усвојувањето на Законот за инспекциски Месо и чиста
Законот за храна и лекови. Ro став кон сиромашните и кон трудот
Тоа движење беше на просветениот конзервативни. Тој го поддржува многу
Трудот барањата како пократко работно време за жени и деца, на работодавачи
закони одговорност и ограничувања за употреба на налози против
Работниците во работните спорови.

Во однос на реформите, Рузвелт сакал постепена промена. Тој се пресели во насока
на реформатори и заврши како кандидат на Напредната партија
Во претседателската campaingn Bull Moose во 1912 година тој го прекршил со
партијата Repub Lican.

Во 1907 година на имиграција достигна својот сите времиња високи од 1.285.000 во една година.
Теодор Рузвелт рече: "Не може да има Поделени верност тука. Било
човек кој вели дека е американски, туку нешто друго, исто така, не е
Американец на сите. Имаме мирен, но ако за еден јазик тука, а тоа е
Англиски јазик, за ние имаме намера да се види дека садот претвора нашиот
луѓе како Американци, на американски државјанин е; имаме простор за но
една душа лојалност, а тоа е лојалност кон американскиот народ. "

Ro л ед САД во континуирана воена интервенција во
Карибите. Во 1906 година за востание во Куба предизвикани од САД да
интервенира во нејзините работи. Американската влада го привлече со својата моќ
Кога ORDR е обновен.

Во Филипини Граѓан ски права влада беше пуштена во употреба, како и
комуникациски кабел беше поставен низ Пацификот.

Рузвелт интервенирал во војната betwwen Русија и Јапонија. Тој ги покани
Владите руски и јапонски да донесам мир комесари да
Америка, каде што е мировен договор беше sighned во 1905. Следната година
Претседателот ја доби Нобеловата награда за мир.

Луѓето сакаа канал connectiong Атлантикот и Пацификот
стотици години. Француската компанија, која банкротираше, почна
Про проектот. Компанијата се продаваат на Панамскиот права за изградба на каналот
до Владата на Соединетите Држави. Колумбија, на чија територија се вклучени
Панама, не се согласи со условите понудени од страна на Uninted членки. Ro јодид
не мислам многу на Н.Е. Латиноамериканци да почне. Тој ги повика Н.Е.
Колумбијците "глупави и убиствени corruptionits." На Рузвелт
Администрација поддржан бунт од страна на Панама против Колумбија.
На новата држава на Панама ја потпишаа спогодбата за еден канал во корист на Јунајтед
Држави во 1903 ма канал на Пана е завршена 15 август, 1914.

Претседателот Теодор Рузвелт починал на Sagamore Хил, во неговиот дом во Ојстер
Беј, Њујорк, на 6 јануари, 1919.

Стапка Теодор Рузвелт


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат Теодор Рузвелт или на било кој начин поврзани со Теодор Рузвелт.

Коментира Теодор Рузвелт

|