.com

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Томас Алва Едисон и сијалица

Томас Алва Едисон е роден 11 Февруари 1847 во Милано, Охајо. Тој беше пронаоѓач и измисли нешто што ќе го промени светот, на сијалица.
Пред сијалица тој измислил фонограф која е едноставна форма на грамофонот. Тоа беше, според него најдобро својот изум но ажурирање, вистинската фонограф измисли германски пронаоѓач име Берлинер.
Првиот голем изум Томас беше автоматски пребројување машина која брои гласовите на политичките избори, но политичарите не им се допаѓа идејата и Тома одлучи да не се направи нешто што никој не сака.

Томас Алва Едисон

Веќе во основно училиште, Томас бил паметен и прашање многу, на наставниците им е доста и Томас се водеше од неговата мајка дома. По неколку години, Томас веќе беше попаметен од нејзината мајка и да се постави цел ден и самоук преку книги.
На 12 годишна возраст тој започна да работи во воз, каде што се продаваат весници и јастиви работи. По многу интервјуа Томас бил на работа во телеграфската станица, кога имал 15 години. Но, по неколку години тој се откажа да го посвети на сите своето време да се изуми.
Тој не успеа да се измисли нешто корисно, додека тој беше 20 години кога беше мала промена во телеграф, Менувачница телеграф. Тој патентиран пронајдок и со парите што ги добив, тој купил една мала работилница во Њу Џерси. Тој се користи за работилницата како лабораториски и доби пари од мали нешта, тој направил. Продавниците почнаа да одат малку досадна, па тој смета дека тоа е резултат на работилницата. Со помош на неговиот татко, тој изградил нова лабораторија, исто така, во Њу Џерси. Тој ангажирал некои пронаоѓачи асистенти и започна измислување работи полно работно време.
Луѓе дознав тоа што го сторил и даде идеи и пронајдоци наредби.
Го сторил тоа што изјави дека луѓето и заработил многу пари. Тој се осврна на телефонски Бел е, така што тие може да се зборува со нормален тон едни со други.
Со сите пари тој почна да добива ангажирал 50 вработени да.

Томас се чувствува тој беше блиску да се измисли нешто да се работи, тој понекогаш неколку дена во делот, а понекогаш тој стана изменетата историја.
Тој го направи правило во нивната работилница секој десетти ден се измисли нешто мали, и на секои шест месеци да се измисли нешто голема што тој сака да стане светски познат. Колку пари од Томас беше даден на неговите пронајдоци, тој не работел за пари, тој смета дека тоа е забавно и сакаше да им даде на луѓето нешто што ќе го направи животот полесен.

На сијалицата

1913 Томас Едисон измислил денешната вжарено волфрамово влакно и стакло. Томас ла неколку години на само наоѓање на вистинската тема. Тој купил неколку илјадници различни теми кои мислеше дека ќе го задржи.
Кога тој и неговите тркачи пасење Џозеф Свон тестирани расо совети успеа да ги задржи надвор од крушка, во околу 45 часа директно. Но кога гласник момче ќе даде Тома сијалица, тој падна и единствен пример имаше свое обраќање. Томас не се грижат толку многу, бидејќи сака да добие на сијалицата за да трае дури и подолго, така продолжил да барате право конец.
Томас беше уште загрижува затоа што не им се допаѓа идејата дека секој треба да има генератор во куќата и заменете ја цело време. Па тој измислил електрична алатка. Таа била изградена голема моќ станици во градот и кога генераторот е завршен, Томас успеа да го најде вистинскиот конец. Тој ја спушти слушалката неколку светилки надвор од куќата и на весниците и на луѓето од градот беа зачудени колку долго тие се одржа.
Томас продолжи да ги тестира жици и на крајот да дојде на волфрам жица, жица кои можат да издржат висока топлина за долго. Рака сијалица стана светска сензација, и Томас беше прогласен од страна на целиот свет како најдобар пронаоѓачи во историјата. На сијалицата беше започната користи низ целиот свет и дека луѓето би можеле да почнат да работат во текот на ноќта беше најдобриот многу мисла.

Сијалицата светлина и денес

Дури и денес, на ист вид на сијалица во целиот свет и тоа беше тешко да се управува без сијалица.
Вжарено волфрам е во стакло, бидејќи на волфрам во контакт со кислород гори нишка во секунди.
Сега, во 2000-тите, постојат голем број на различни видови на светилки за да изберете од, од сијалицата за УВ ламби. Но, колку светла таму отколку што има многумина се согласуваат дека сијалица се уште е најдобар и ќе биде на врвот за долго.

Влијанијата врз животната средина

Употребата на сијалица прави никаква штета на животната средина, но конвенционалните светилки трошат многу енергија, но тоа е опасна метал во приклучницата, именуван олово. Сијалиците во Шведска е најголемиот извор на олово емисии во животната средина. 20001 стана закон во Шведска, кои блескаво светилки се собираат и рециклираат. И порано кога го користите свеќи и стана многу скапо на долг рок затоа што мораше да се купи нова светлина цело време. Како и волфрам ископани мора да се отвори големи рудници и копање, тоа не е добро за животната средина и ефектот на стаклена градина многу, бидејќи на сите машини и сите на издувните гасови.
Електричната енергија што го добиваме на крушка произведени во фарми со ветерници, хидроелектрани и така натаму. Но струјата се произведува и од нуклеарните централи е исклучително штетно за животната средина. Но сега нема многу нуклеарни централи остануваат луѓето да сфатат дека тоа не е паметен да се уништи на животната средина.

ARRI Келменди

based on 67 ratings Томас Алва Едисон и сијалица, 3.0 надвор од 5 врз основа на 67 рејтингот
Стапка Томас Алва Едисон и сијалица


Поврзани со училишни проекти
Подолу е училиште за работа која е во врска со Томас Алва Едисон и сијалица или на било кој начин поврзани со Томас Алва Едисон и на сијалица.

Еден одговор на "Томас Алва Едисон и сијалица"

  1. Грешка на 20 мај 2009 година во 02:21 #

    Томас Едисон не се измисли сијалица, тоа е Никола Тесла, кој беше 5 пати подобро отколку изумител Едисон. Едисон украл многу големи пронајдоци на Тесла ...

Коментира Томас Алва Едисон и сијалица

|