.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Допир, вкус и мирис

Вовед

Вкус и мирис се хемиски сетила. Тие се прикажани само да ни даде информации за тоа што се случува околу нас. Вкусот е непосредна смисла само за да даде јасен знак дека храната може да одат надолу на нашето тело, а мирисот е повеќе од далечна смисла ALLO крило ни се да се открие мали концентрации на воздухот супстанции. Всушност, мирис и вкус биле разделени Кога животните отиде до земја. Во водата што не можеше да ја намириса работи и тоа е зошто тие не им е потребно.
Риби и други морски суштества имаат само една хемиска смисла. Вкусот не е само во устата. Сом definatley chemoreceptor сите заедно Нивното тело (сом е како џиновски јазик), и flies'll имаат рецептори на нозе, така што тие може да се каже Веднаш uponlanding дали објектот е добро да се јадат.

Вкусот

Анатомија на вкус
Вкусот е повеќе од еден портал за тестирање на храната пред да се проголта. Храна што е само случува да им помогне на нашите тела има време на дегустација добро додека работите thatwill наштети на нашето тело како отров Обично вкус многу лошо.
На tongue'll имаат многу долини наречен папили, постојат четири видови на папилите:
Filiform папили: (. Всушност тоа е причината зошто на јазикот изгледа толку груб) конусен облик и да се најде целиот јазик
Fungiform папили: вид на печурка и се најде на врвот и од страните на јазикот.
Foliate папили: серија на набори по страните на јазикот.
Circumvallate папили: во облик на рамно могили Опкружен од ровот и се најде на задната страна на јазикот.
Сите папили освен filiform содржи tastebuds, па центарот на вашиот јазик кој само definatley filiform папили мраз "вкус слепи" не може да ги вкусат ништо.
Секој еден од оние вкус пупка содржи голем број на вкус клетки whichhave Совети кои излегувале во вкусот на порите.

Вкусот патека

Трансдукција (трансформација) се случува кога поинаков вкус супстанци предизвикуваат промени во протокот на јони низ мембраната на клетките вкус.
Различни супстанции влијае на филмот во многу можни начини тука се и некои од нив:
Горчливото и слаткото супстанци се врзуваат во рецепторите Кои се ослободи Други супстанции во ќелија
Кисело супстанции containe H + јони кои блок канали во мембраната.
Кисело супстанции растурат во Na + јони кои течат низ мембрана директно во ќелија.
Електрични сигнали генерирани во вкусот клетки се пренесуваат во три насоки:
На хорда тимпани спроведува нервните сигнали од предната и од страните на јазикот.
На glosso-фарингеална нервните сигнали спроведува од задниот дел на јазикот
Вагусниот нерв спроведува сигнали од устата и на рисот (глас кутија)
Овие три нерви направите врски во мозочното стебло во јадрото на осамениот тракт (НСТ) пред да оди на таламусот, а потоа на два региони на фронталниот лобус (инсулата и фронталниот кортекс operculum).

Што вкусови ние вкус?

Четирите основите се слатко, кисело, солено и горчливо. Во принцип, сите вкусови можат да се објаснат или само еден или можеби да или три, а понекогаш и сите наши основни вкусови.
Различни вкус рецептори (а со тоа Различни делови од јазикот) се најчувствителни на различни вкусови.

Храна Искуствата

Yourexperience на вкус зависи од вашата внатрешна состојба, (работи секогаш вкус подобро кога сте гладни) на вашиот искуства од минатото (храна дека сте запознаени со обично вкус подобро од непознати храна) и вашите гени (peoplehave Различни чувствителноста на certainement вкусови ). Вкусот искуство е прескапата предмет Ефекти на адаптација. (Зошто сок од портокал Вкусот бруто откако сте само бранеа забите?).
Нашите чувство на вкус прескапата во голема мера зависи мирис и текстура (допир). Уште информации како храна само не добар вкус дека кога имате исполни до носот

Aguesia, Chemosensory нарушувања - болести или проблеми поврзани со чувство за мирис или чувство на вкус.
Ageusia (се изговара глас-GOO-види-Ш) е губење на вкус функции на јазикот, особено неможноста да се открие сладост, киселост, горчина saltiness и umami (вкусот на мононатриев глумат). Тоа понекогаш се збунети за аносмија
губење на чувството за мирис. Бидејќи јазикот може само да се укаже текстура и прават разлика меѓу слатко, кисело, горчливо, солено, и umami повеќето од она што се гледа како на чувството за вкус всушност е составено од мирис. Точно aguesia мраз релативно ретки во споредба со hypogeusia - делумно губење на вкус - и dysgeusia - дисторзија или менување на вкус.

Мирисот

Мирисот е нашите далечни хемиска смисла. Ние може да се спознае информации за хемискиот состав на супстанции претходно доаѓаат во директен контакт со нив. За многу животни, мирисот е најважниот смисла. Иако за луѓето мирис не е толку важно како и велат дека визијата или слух, ние не го користат мирис повеќе отколку што мислиме за водење на однесување. Мирисот е важно прашање партија на вкус. Многу Квалитети на храна кои мислиме мраз вкус се всушност во функција на мирис
Анатомија на мирисот
Мирисните лигавица пара големина регионот наоѓа високо во внатрешноста на носната шуплина и е на страната на мирисните трансдукција. Мирисните слузница содржи мирисни рецепторни неврони. Миризливи рецептор neurons'll имаат Влакненцата на клетките (малку коса-како проекции) Кои containe мирисните рецептор протеини.

Мирисот патека

Мирисни трансдукција се случува кога мириси молекули стигнат до миризливи мукоза и сврзното да миризливи рецептор протеини На на Влакненцата на клетките на миризливи рецептор неврони. Кога odorants се врзува за рецепторот сајт, рецептор протеини промените обликот кој пак предизвикува проток на јони низ клеточната мембрана рецептори и електричен одговор се активира во cilium. Електрични одговори во Влакненцата на клетките се шири на остатокот од клеточните рецептори, и од таму се пренесени на мирисни сијалицата на мозокот во мирисни нерв. Постојат околу 1000 различни видови на рецептор протеин секој чувствително прашање за различни odorants. Ќе има вкупно околу 10 милиони рецептор неврони. Секој рецептор неврон има околу 1.000 слични протеини рецептори. Бидејќи постојат 1.000 Различни рецептор протеини, постојат прескапата 1,000 Различни рецептор неврони. Влезови од слични рецептор неврони одат на слични гломерулите (збирки на клетки во рамките на миризливи сијалица). Бидејќи постојат 1.000 Различни видови на рецепторот неврони, постојат 1000 Различни видови на гломерулите. Од миризливи сијалица, митрална клетки и тафтуваната клетки носат мирисни информации на мирисни кортекс и orbitofrontal кортекс на.

Искуство за мирис

Луѓето може да ја каже разликата помеѓу 10.000 различни мириси. Но, често тоа е тешко за името на мириси. Луѓе кои се обучени да препознаат Мириси (вински експерт или парфем експерт) не се нужно повеќе чувствителни withtheir носот - само подобри во прибирањето на имиња од меморијата. Луѓето може да ја каже разликата помеѓу 10.000 различни мириси. Но, често тоа е тешко за името на мириси. Луѓе кои се обучени да препознаат Мириси (вински експерт или парфем експерт) не се нужно повеќе чувствителни withtheir носот - само подобри во прибирањето на имиња на мириси од меморијата. Кучињата може да биде 10.000 пати повеќе чувствителни на мирис од луѓето. Сепак, на индивидуалните човекови миризливи рецептор не е помалку чувствителни отколку на кучето. Она што ја прави толку чувствителни кучиња? Иако нивните рецептори не се било подобро, тие имаат многу повеќе од нив (една милијарда рецептори во кучиња во споредба со само 10 милиони евра кај луѓето). Пријатен мирис (како свежо печен леб) се користат во супермаркетите да привлечат клиенти да го купат тоа.
Феромони (Често без мирис во воздухот молекули играат клучна улога во однесувањето на многу животни. На пример, една бремена глувчето ќе спонтано абортус ако таа е претставена со мирис на не-родител машки глувчето во рамките на одреден критичен период. Дали феромони Влијае луѓето премногу? Иако долго време научниците беа скептични во врска со можните ефекти од феромоните врз луѓето, а Рецентцхангес поплава на истражување утврди дека луѓето навистина се користи како додаток миризливи систем (составен од vomeronasal орган и проекции), како и многу други животни . Pheromones'll имаат ефект врз здравјето на атракција за потенцијални пријатели. Жените преферираат мирисот на оние чии но генетски кодирана имунитети се различни од нивните.
Феромоните играат улога во Синхронизација менструални циклуси
Феромоните може да влијае на расположението
Ние може да ја почувствувате страв.
Заболувања:
Aguesia, Chemosensory нарушувања - болести или проблеми поврзани со чувство за мирис или чувство на вкус.

Допир!

Додека другите два начина (мирис и вкус) се наоѓаат во одредени делови од телото, вашето чувство за допир се најдат насекаде. Тоа е затоа што вашето чувство за допир потекнува во долниот слој на кожата се нарекува дермисот. Дермисот е исполнет со многу мали нервни завршетоци кои ви даде информации во врска со работите со кои вашето тело доаѓа во контакт. Тие го прават тоа со извршување на информациите на 'рбетниот мозок, која праќа пораки до мозокот каде е регистриран чувство.
Нервните завршетоци во кожата може да ви каже дали нешто е топла или ладна. Тие можат да се чувствуваат прескапата ако нешто ве повредат. Вашето тело има околу дваесет различни видови на нервни завршетоци дека сите испрати пораки до вашите мозокот. Сепак, најчеста рецептори се топлина, студ, болка и притисок или допир рецептори Чет Болка рецептори се веројатно најважното прашање за вашата безбедност, бидејќи тие може да ве заштити од предупредување вашиот мозок thatyour тело е повреден!
Некои делови од телото се почувствителни од другите затоа што имаат повеќе нервни завршетоци. Дали некогаш сте каснати твојот јазик и се прашував зошто боли толку многу? Тоа е поради тоа што страните на tongue'll имаат многу нервни завршетоци кои се многу чувствителни на болка. Сепак, јазикот не е толку добар во уреди со покажувач на топла или ладна. Тоа е зошто тоа е лесно да се изгори вашата уста Кога јадете нешто навистина жешка. Вашите прсти се alsovery чувствителни. На пример, луѓето кои се слепи користат нивните прсти да го прочитате Брајово писмо од чувство на моделите на покренати точки на нивните хартија.

Болести

Сензор интеграција дисфункција е неспособност на мозокот да œThe процесот на информации донесе од страна на сетилата. Сензор интеграција дисфункција (СИД / DSI) или сензорни дефицити на обработка може да дојде во многу различни форми. Нема две деца, ќе бидат погодени во исто начини. SID / DSI првата е забележана кај децата со аутизам или кои имале аутистичен карактеристики, но е overpriced've се јавува кај децата withother хендикеп како церебрална парализа или Додај / АДХД или да побарате подарокот од себе. Децата definatley може блага, умерена или тешка СИ дефицити. SID / DSI е излечива со терапија и сензорни исхрана формирана од професионална терапевт кој е обучен во СИ. Види го од brightside, живеете.
Ние ги знаат сите детали на првите две сетила се многу подобри Тоа Третиот "Допир", но ние откривме некои навистина добри информации за мирис и вкус, но тоа не вклучуваат допир, па затоа ќе имаме многу посложен текст на првите две .
И тоа е прескапата изгледа малку напредни но не можевме да се најде друг збор за некои зборови кои се многу напредни, па моравме да ги користите. Ги преведува и се знае нивното значење.
Изработени од Tobias и Луиз.

based on 6 ratings Допир, вкус и мирис, 2.7 од 5 врз основа на рејтингот 6
Стапка на допир, вкус и мирис


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на допир, вкус и мирис, или на било кој начин поврзани со допир, вкус и мирис.

Коментар на допир, вкус и мирис

« | »