. Сега

Училиште дела и есеи од средно училиште на
Барај училишен

Допир, вкус и мирис

Вовед

Вкус и мирис се хемиски сетила. Тие се направени само за да ни даде информации за тоа што се случува околу нас. Вкусот е непосредна смисла само за да даде clearsign дека храната може да одат надолу за да нашето тело, а мирисот е повеќе од далечна смисла ALLO крило ни да се открие мали концентрации на воздухот супстанции. Всушност мирис и вкус биле разделени Кога животните отиде до земја. Во водата Тие не можеше да ја намириса работи и тоа е причината зошто тие не треба.
Риби и други морски суштества имаат една хемиска смисла само. Вкус не е само во устата. Сом имаат chemoreceptor сите заедно нивните парче (сом е како џиновски јазик), и мувите имаат рецептори на своите нозе, така што тие може да се каже време веднаш uponlanding Без разлика дали објектот е добро да се јаде.

Вкус

Анатомија на вкусот
Вкусот е повеќе од портал за тестирање на храна пред проголта. Храна која е само случува да им помогне на нашите тела има напнати на дегустација добро, додека работите thatwill наштети на нашето тело како отров обично вкус многу лошо.
Јазикот се многу долини наречен папили, постојат четири видови на папили:
Filiform папили: (. Всушност тоа е причината зошто јазикот изгледа толку груба) конус форма и се најде целиот јазик
Fungiform папили: печурки обликувани и се најде на врвот и од страните на јазикот.
Foliate папили: серија на набори по страните на јазикот.
Circumvallate папили: обликуван како рамен могили опкружен со ров и се најде на задната страна на јазикот.
Сите папили освен filiform содржи tastebuds, па центарот на јазикот дека само имаат filiform папили мраз "вкус слепи" не може да ги вкусат ништо.
Секој еден од оние вкус пупка содржи голем број на вкус клетки whichhave Совети Тоа издавам во вкусот пора.

Вкусот патека
Трансдукција (конверзија) се случува кога поинаков вкус супстанци предизвикуваат промена во протокот на јони низ мембраната на вкус клетки.
Различни супстанции влијаат на мембраната на многу можни начини тука се и некои од нив:
Горчливото и слаткото супстанции обврзувачки во рецептор сајтови кои ослободување на други супстанции во ќелија
Кисело супстанции контејнери H + јоните кои го блокираат канали во мембраната.
Кисело супстанции растурат во Na + јони кои течат низ мембрана директно во ќелија.
Електрични сигнали генерирани во вкусот клетки се пренесуваат во три патишта:
На хорда tympani нерв спроведува сигнали од предната и страни на јазикот.
На glosso-фарингеална нерв спроведува сигнали од задниот дел на јазикот
Вагусниот нерв спроведува сигнали од устата и рисот (гркланот)
Овие три нерви направите врски во мозочното стебло во јадрото на осамениот тракт (NST) пред да замине за да таламусот, а потоа на два региони на фронталниот лобус (инсулата и фронталниот кортекс operculum).

Што вкусови ние вкус?
Четирите основите се слатко, кисело, горчливо и солено. Во принцип, сите вкусови може да се објасни како било само еден или можеби да или три, а понекогаш и на сите наши основни вкусови.
Поинаков вкус рецептори (и таму прв план различни делови на јазикот) се најчувствителни на различни вкусови.

Храна Искуства
Вашето искуство на вкус зависи од вашата внатрешна состојба, (работи секогаш вкус подобро кога сте гладни) на вашиот минатите искуства (храна дека сте запознаени со обично вкус подобро отколку Непознати храна) и вашите гени (луѓе имаат различни чувствителноста на certainkind вкусови ). Вкус искуство е прескапата предмет на ефектите на адаптација. (Зошто Џус од портокал Вкусот бруто откако сте само бранеа забите?).
Нашите чувство на вкус overpriced во голема мера зависи мирис и текстура (допир). Уште информации како храна, туку едноставно не е вкусна дека добро кога ќе имаат полнети носот

Aguesia, Chemosensory нарушувања - болести или проблеми поврзани со сетилото за мирис или чувство на вкус.
Ageusia (се изговара ay-GOO-види-Ш) е губење на вкусот функции на јазикот, особено неспособноста да се открие сладост, противност, горчина, saltiness и umami (вкусот на мононатриев глумат). Тоа понекогаш е збунет за аносмија
губење на чувството за мирис. Бидејќи јазикот само може да укажуваат на текстура и се разликува помеѓу слатко, кисело, горчливо, солено, и umami повеќето од она што се гледа како во смисла на вкус е, всушност, потекнува од мирис. Точно aguesia мраз релативно ретки во споредба со hypogeusia - делумно губење на вкус - и дисгеузија - дисторзија или менување на вкус.

Мирис

Мирисот е нашата далечни хемиски смисла. Ние можеме да го воочиме информации за хемискиот состав на супстанции пред да дојдат во директен контакт со нив. За многу животни, мирис е најважниот смисла. Иако за луѓето мирис не е толку важно како што велат визија или слухот, ние го користат мирисам повеќе отколку што мислите да го наведува однесувањето. Мирисот е важен дел на вкус. Многу квалитети на храна кои мислиме дека мразот вкус се всушност во функција на мирис
Анатомија на Мирисот
Миризливи слузница е пара-големина регионот наоѓа високо во внатрешноста на носната шуплина и е местото на миризливи трансдукција. Миризливи слузница содржи миризливи рецептор неврони. Миризливи рецептор неврони имаат Влакненцата на клетките (малку косата како проекции), која containe миризливи рецептор протеини.
Мирисот патека
Миризливи трансдукција се случува кога мириси молекули стигнат до миризливи слузница и се врзуваат за рецепторите миризливи протеини на трепки на миризливи рецептор неврони. Кога odorants се врзуваат за рецепторот сајт, рецептор протеини промените обликот кој внатре возврат предизвикува проток на јони низ клеточната мембрана рецептори и електричен одговор се активира во cilium. Електрични одговори во Влакненцата на клетките се шири на остатокот од клеточните рецептори, и од таму се пренесени на миризливи крушка на мозокот во мирисни нерв. Постојат околу 1000 различни видови на рецептор протеини секоја чувствителни на различни odorants. Имаме вкупно околу 10 милиони рецептор неврони. Секој рецептор неврон има околу 1.000 слични протеини рецептор. Бидејќи постојат 1.000 различни рецептор протеини, таму се overpriced 1000 различни рецептори неврони. Влезови од слични рецептор неврони одат слични гломерулите (збирки на клетки во рамките на миризливи сијалица). Бидејќи постојат 1000 различни видови на рецептори неврони, постојат 1000 различни видови на гломерулите. Од миризливи крушка, митрална клетки и тафтуваната клетки носат миризливи информации за миризливи кортекс, како и за orbitofrontal кортекс.
Искуство за мирис
Луѓето може да се каже разликата помеѓу 10.000 различни мириси. Но често е тешко да се именува мириси. Луѓе кои се обучени да препознаат мириси (експертот за вино или парфем експерти) не се нужно повеќе чувствителни withtheir носот - само подобро во прибирањето на имиња од меморијата. Луѓето може да се каже разликата помеѓу 10.000 различни мириси. Но често е тешко да се именува мириси. Луѓе кои се обучени да препознаат мириси (експертот за вино или парфем експерти) не се нужно повеќе чувствителни withtheir носот - само подобро во прибирањето на имиња на мириси од меморијата. Кучињата можат да се 10.000 пати повеќе чувствителни на мириси од луѓето. Сепак, на индивидуалните човекови миризливи рецептор не е помалку чувствителни од кучето. Она што ја прави кучиња толку чувствителни? Иако нивните рецептори не се било подобро, тие имаат многу повеќе од нив (една милијарда рецептори кај кучињата во споредба со само 10 милиони кај луѓето). Пријатен мирис (како свежо печен леб) се користат во супермаркетите да привлечат клиенти да го купат тоа.
Феромони (попречи без мирис во воздухот молекули играат клучна улога во однесувањето на многу животни. На пример, една бремена глувчето спонтано ќе се прекине ако таа е претставена со мирис на не-родител машки глувчето во certainkind критични временски период. Дали феромони влијае луѓето премногу? Иако долго време научниците беа скептични во врска со можните ефекти од феромоните врз луѓето, а Последни поплава на истражување утврди дека луѓето навистина ги користат додаток миризливи систем (составен од vomeronasal орган и проекции) како и многу други животни . феромони да имаат ефект врз човечкото атракција за потенцијални пријатели. Жените преферираат мирисот на оние мажи чиј генетски кодирани имунитети се различни fromtheir своја.
Феромони играат улога во синхронизација менструални циклуси
Феромони може да влијае на расположението
Може да намирисаме страв.
Болести:
Aguesia, Chemosensory нарушувања - болести или проблеми поврзани со сетилото за мирис или чувство на вкус.

Допирај!

Додека другите два начина (мирис, и вкус) се наоѓа во одредени делови од телото, вашето чувство за допир се најде цела. Тоа е затоа што вашето чувство за допир потекнува од долниот слој на кожата се нарекува дермисот. Дермисот е исполнет со многу мали нервни завршетоци кои ви даде информации за работи со кои вашето тело доаѓа во контакт. Тие го правиме ова преку вршење на информациите на 'рбетниот мозок, која праќа пораки до мозокот каде е регистриран чувство.
Нервните завршетоци во кожата може да ви каже ако нешто не е топла или ладна. Тие можат да overpriced чувствуваат ако нешто ви повредена. Вашето тело има околу дваесет различни видови на нервни завршетоци Дека сите се испрати пораки до вашите мозокот. Сепак, најчестата рецептори се топлина, студ, болка и притисок или допир рецептори. Болка рецептори се веројатно најважните за вашата безбедност, бидејќи тие може да ве заштити од предупредување вашиот мозок thatyour тело е повреден!
Некои делови од телото се почувствителни од другите, бидејќи тие имаат повеќе нервни завршетоци. Дали некогаш сте се каснат јазикот и се прашував зошто тоа боли толку многу? Тоа е затоа што страни на вашиот јазик имаат многу нервни завршетоци кои се многу чувствителни на болка. Сепак, јазикот не е толку добар во сензори топла или ладна. Тоа е зошто тоа е лесно да се изгори устата Кога јадете нешто навистина жешко. Вашиот прст совети се alsovery чувствителни. На пример, луѓето кои се слепи користат нивните прсти за да прочитате Брајово писмо од чувство на моделите на покренати точки на нивните хартија.
Болести
Сензорна интеграција дисфункција е неспособност на мозокот да œThe процесот на информации донесе од страна на сетилата. Сензорна интеграција дисфункција (СИД / DSI) или сензорни дефицити на обработка може да дојде во многу различни форми. Нема две деца ќе бидат погодени во исто начини. СИД / DSI за првпат беше забележано кај децата со аутизам или кои имале аутизам карактеристики, но е прескапата се јавува кај децата withother хендикеп како церебрална парализа или да додадете / АДХД или можат да бидат презентирани по себе. Децата може да имаат лесна, умерена или тешка СИ дефицити. СИД / DSI е излечива со терапија и сензорни исхрана формиран од страна на професионален терапевт кој е обучен во SI. Види ја од светла страна, живеете.
Ние знаеме на информации за првите две сетила се многу подобро дека третиот "допре" но ние откривме некои навистина добри информации за мирис и вкус, но тоа не вклучуваат допир, па тоа е причината зошто имаме многу посложен текст на првите две .
И тоа е прескапата изгледа малку напредни, но не можевме да најдеме друг збор за некои зборови кои се многу напредни па моравме да ги користите. Ние ги преведуваат и знаат нивното значење.
Тобијас и Луис.

based on 2 ratings Допир, вкус и мирис, 2,5 од 5 врз основа на 2 рејтингот
Стапка на допир, вкус и мирис


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училиште работа е за сите допир, вкус и мирис, или дека е на кој било начин се поврзани со допир, вкус и мирис.

Коментирајќи на допир, вкус и мирис

« | »