. Сега

Училиштето и есеи од средно училиште
Барај училиште работни места

Обединетото Кралство

Знаме кралскиот грб
Главен град: Лондон
Официјални јазици: англиски
Demonism: Британски, Britton
Владата: Парламентарна Уставна монархија
-Монарх: кралицата Елизабета Втора
-Премиер: Гордон Браун пратеникот
Законодавната: парламент
-Горна Куќа: Дом на лордовите
-Долниот дом: Долниот дом на
Формирање
-Акти на Унијата 1707: Мај 1, 1707
-Акт на Унијата во 1800 година: 1 Јануари, 1801
-Англо-ирскиот договор: Април 12, 1922
ЕУ: 1 јануари 1973
Површина
-Вкупно: 244,820 км2 (79) 94,526 sq mi
Вода (%): 1.34
Население
-2007 Проценка: 60.975.000 (22)
-2001 Попис: 58.789.194
Густина: 246/km2 (48) 637/sq ми
БДП (ЈПП) 2007 проценка
-Вкупно: 2230000000000 $ (6)
-БДП по жител: $ 36,570 (14)
БДП (номинален)
-Вкупно: 2780000000000 $ (5)
-БДП по жител: $ 45,681 (9)
Џини (2005): 34
ИЧР (2006): ▼ 0942 (висок) (21)
Валута: Британска фунта (GBP)
Временска зона: GMT (UTC 0)
-Лето (Летно време) БСТ (UTC +1)
Дискови на: лево
Интернет TLD:. Велика Британија
Повикувачки број: 44

На 1 Мај 1707 година на Кралството на Велика Британија [24] [25] беше креиран од страна на политичка унија на Кралството Англија (во која беа вклучени Велс) и Кралството Шкотска. Овој настан е резултат на Договорот за унијата што беше договорено на 22 јули, 1706 година, а ратификувана од страна на hadeeth пречеше на Собранието на Англија и Собранието на Шкотска секој изминат акт на Унијата во 1707. Речиси еден век подоцна, Кралството на Ирска, веќе под Англиски контрола од страна на 1691, се приклучи на Кралство на Велика Британија со донесувањето на Законот на Унијата 1800. [27] Иако Англија и Шкотска беше посебна држави пред 1707, тие е во лична унија од Сојузот на Crowns во 1603, кога кралот Џејмс VI на Шкотите го наследил престолот HAD на кралства на Англија и Ирска и се пресели својот двор од Единбург во Лондон.
Територии кои беа во исто време дел од Британската империја. Британскиот прекуокеански територии (со исклучок на британската Антарктичка Територија) се подвлечени со црвена боја.
Во својот прв век, Велика Британија одигра важна улога во развојот на западните идеи на парламентарен систем, како и што се прави значаен придонес кон книжевноста, уметноста и науката. Велика Британија под водство на Индустриската револуција трансформира земјата и се разгореа на зголемената британската империја. Во тоа време, како и други големи сили, Велика Британија беше вклучен во колонијална експлоатација, вклучувајќи го и роб трансатлантско трговско, иако усвојувањето на Законот за трговијата со робови во 1807 година го направи првата земја да се забрани трговијата со робови.
По поразот на Наполеон во Наполеоновите војни, Велика Британија се појавија главните поморски моќ на 19 век и остана еминентни моќ во средината на 20 век. Британската империја се прошири на нејзината максимална големина од 1921 година, Освојување на Лигата на Нациите мандатот над форми Germantown и Отоманската Колонии по Втората светска војна
Долго крчка тензии во Ирска укажува на поделбата на островот во 1920 година, по независноста на ирската слободна држава во 1922 година со Северна Ирска Останати рамките на Велика Британија. Како резултат на тоа, во 1927 година, формално име на Велика Британија беше променето во сегашното име, Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска.

Битката за Британија. Велика Британија е единствената европска земја борба против Оската во текот на Втората светска војна, без да бидат зафатени.

Во текот на 1920 година, BBC, првиот светски големи меѓународни радиодифузна мрежа, беше замислен. Велика Британија се бореа нацистичка Германија, како една од главните сојузничките сили од Втората светска војна и им помогна на планот на поствоениот свет. Втората светска војна ја напушти Велика Британија финансиски оштетена. Маршал помош и скапи земените заеми од здодева Канада и САД и 'помогнаа на Велика Британија на патот на закрепнување.
Непосредна повоените години видов воспоставување на постоењето на државата на благосостојба, вклучувајќи ги, меѓу првиот и Најсодржинскиот во светот јавните здравствени услуги, додека барањата на Пронаоѓање економија привлече имигранти од целиот Комонвелт. Иако новиот повоен границите на политичка улога во Велика Британија се потврдени од кризата Суецкиот на 1956 година, на меѓународно ширење на англискиот јазик значеше континуираното влијание на неговата литература и култура, а од 1960-тите својата популарна култура, исто така се најде влијание во странство.
По еден период на глобалното економско забавување и индустриски судири во 1970-тите, 1980-тите видов приливот на значителни Северното Море нафтените приходи и економскиот раст. Во Премиер лигата на Маргарет Тачер одбележа значајна промена на насока од повоениот политички и економски аранжман; пат таа брзина продолжи под на новата лабораторија нашата Влада на Тони Блер и Гордон Браун од 1997.
Обединетото Кралство е една од 12 земји-основачи на Европската унија во нејзиното лансирање во 1992 година со потпишувањето на Договорот од Мастрихт. Пред тоа, бил член на претходникот на ЕУ, Европската економска заедница (ЕЕЗ), од 1973. Ставот на подарок лабораторија нашата влада кон понатамошна интеграција со оваа организација се меша, со официјална опозиција, Конзервативната партија, давајќи помалку овластувања и надлежности се пренесени на ЕУ.
На крајот на 20 век видов големи промени во управувањето на Велика Британија со воспоставувањето на Националната пренесените администрација во Северна Ирска, Шкотска и Велс следниве пред законодавниот референдум.

НВ Кралицата Елизабета Втора
Обединетото Кралство е уставна монархија: Кралицата Елизабета II е шеф на државата на Велика Британија, како и на петнаесет други земји од Комонвелтот, ставање на Велика Британија во личен сојуз со оние од другите држави. The Crown брзина суверенитетот на круната зависности на Isle of Man и Bailiwick на Џерси и Гернзи, кои не се членки на Обединетото Кралство, иако владата на Велика Британија управува Нивната надворешни работи и за одбрана и британскиот парламент Интер овластување да донесува закони на нивните име.
Од Обединетото Кралство е една од трите земји во светот денес, кој нема кодифициран Уставот, Уставот на Обединетото Кралство се состои претежно од пишаните извори, вклучувајќи ги и статути, судија направи обичајното право и меѓународни TREATI. Како што не постои техничка разликата помеѓу обичните статути и "Уставно право", на британскиот парламент може да врши "Уставните реформи", едноставно со полагање акти на Собранието и на тој начин брзина моќ да го промени или укине речиси сите пишани или непишани елемент на Уставот. Сепак, не Собранието може да донесува закони кои не можат да се промени иднината парламенти.
Обединетото Кралство има парламентарно управување врз основа на систем Вестминстер Тоа Интер како е имитиран од целиот свет - резултат на британската империја. Собранието на Обединетото Кралство кое ги исполнува во Палатата на Вестминстер Интер две куќи: избран на Долниот дом и назначени Домот на лордовите, и секој законот кој беше донесен Потребна Кралската согласност за да стане закон. Тоа е крајниот законодавната власт во Велика Британија од пренесените парламент во Шкотска и пренесените собранија во Северна Ирска и Велс не се суверени тела и може да биде укинат од страна на британскиот парламент И покрај тоа што воспоставена по јавни одобрување како што е искажано во референдуми.

Куќите на Собранието
Позицијата на премиерот, раководител на Велика Британија на Владата, му припаѓа на член на парламентот кој може да се добие довербата на мнозинството гласови во Долниот дом, обично сегашниот лидер на најголемата политичка партија во таа комора. Премиерот и владата се формално назначен од страна на монархот да се формира влада Нејзиното Височество. Иако премиерот изберете кабинет, и со конвенција НВ Кралицата углед избор на Премиерот. Кабинетот е традиционално составен од членови на партијата на Премиерот и во Законодавно-правната куќи, и претежно од Долниот дом, на која тие се одговорни. Извршната власт е во рацете на премиерот и кабинетот, од кои сите се заколна на најдостоинствено Нејзиното Височество на Кралскиот Совет, и да стане министер за круната. На Rt Х Гордон Браун пратеник, лидер на лабораториски нашата партија, Интер беше премиер, прв Господ за финансии и министерот за државни службеници од 27 јуни 2007.
За изборите за Долниот дом, Велика Британија во моментов е поделена на 646 изборни единици, со 529 во Англија, 18 во Северна Ирска, 59 во Шкотска и во Велс 40, иако овој број ќе се зголеми на 650 во следните општи избори. Секоја изборна единица избере еден член на Парламентот од страна едноставно плуралност. Општите избори се нарекуваат од страна на монархот Кога премиерот па советник. Иако не постои минимален рок во парламентот, Собранието акт (1911) бара нови избори мора да биде повикан во следните пет години од претходните избори.
Велика Британија е три главни политички партии во лабораторија нашата партија, Конзервативната партија и либералдемократите, кои ги добиле од 616 од 646 места на располагање во Долниот дом во 2005 година општите избори. Повеќето од останатите места беа освоени од страна на партиите кои само натпревар избори во еден дел од Велика Британија, како што Шкотската национална партија (Шкотска само), Карирани Cymru (Велс само), и на Демократската унионистичка партија, Социјал-демократската и лабораториски нашата партија, Алстер унионистичка партија и Шин финт (Северна Ирска само, иако Шин Фејн Исто така натпревари избори во Ирска). Во согласност со партиската политика, нема избран Шин Фејн пратеник Интер некогаш присуствуваа на Долниот дом да се зборува во Домот на име на нивните составни како членови на Собранието се бара да се заколнат на верност кон монархот.
За изборите за Европскиот парламент, брзината Велика Британија 78 членови на парламентот, избрани во 12 мулти-член изборни единици. Прашања околу суверенитетот се донесе напред поради членство на Велика Британија на Европската унија.

Шкотскиот парламент е Националната законодавството на Шкотска.
Собранието згради во Stormont, Белфаст, седиште на Собранието
Северна Ирска, Шкотска и Велс Секој има свои владата или извршната власт, претрпе од Првиот Министер и пренесените, еднодомен парламент. Англија, најголемата земја од Обединетото Кралство, Интер не пренесените извршната власт или законодавната и мраз административното и закони за директно од владата на Велика Британија и во парламентот, за сите прашања. Оваа ситуација Интер довеле до т.н. Запад Lothian прашање кое се однесува на фактот дека пратениците од Северна Ирска, Шкотска и Велс да гласате, понекогаш решително, за прашања кои влијаат на Англија Билетите се зглобот од пренесените пратеници за своите изборни единици.
Шкотската влада и Парламентот имаат широка Power over секое прашање таа брзина Забелешка е специјално 'се задржани "на британскиот парламент, вклучително и образованието, здравството, Шкотите закон и локалната власт. По победата на изборите во 2007 година, про-независност СНП формира малцинска влада со нејзиниот лидер, Алекс Salmond, станувајќи првиот министер на Шкотска. Про-унија партии одговорија на изборниот успех на СНП, преку создавање на Комисијата да ги испита случајот за пренесени дополнителни овластувања, а со исклучок на шкотскиот независност како опција, иако hadeeth лидер на Шкотската лабораторија нашата партија, Венди Александар, посочи Билети лабораторија Дали нашата поддршка повици за независност да биде поставен пред народот на референдумот во надеж дека на гласање за да се отфрли независноста ќе се реши Уставниот дебата за една генерација.
Велшкиот собрание Владата и Национално собрание на Велс има повеќе ограничена моќ од оние пренесени во Шкотска, иако следниве донесувањето на Владата на Велс од 2006 година, Собранието сега може да се донесуваат закони во некои области преку законодавни компетенција налози кои можат да се доделат на случај до случај. Тековната велшкиот собрание Владата беше формирана неколку недели по изборите во 2007 година, по краток период на малцинските администрација, Кога Карирани Cymru приклучи труд во коалициската влада под водство на Продолжувајќи Првиот Министер Rhodri Морган.
Во Северна Ирска Извршниот и Собранието да имаат овластувања Поблиску до оние кои се веќе пренесени во Шкотска. Во Северна Ирска Извршниот моментов претрпел Прво министерот Питер Робинсон (Демократска унионистичка партија) и заменик-министерот Прво Мартин McGuinness (Шин Фејн).
Историјата на локалната самоуправа во Обединетото Кралство се одликува со мала промена во постапките што му претходеше на Унијата до 19 век, по што е постојана еволуција на улогата и функцијата. Промена не occure во Англија, Северна Ирска, Шкотска и Велс во униформа начинот и пренесувањето на власта врз локалната власт во Шкотска, Велс и Северна Ирска значи дека идните промени се веројатно нема да биде единствена, или.
Организацијата на локалната самоуправа во Англија е комплексен, со распределбата на функции различни според локалните аранжмани. Законодавство во врска со локалната самоуправа во Англија мраз одлучено од страна на британскиот парламент и владата на Обединетото Кралство, Британија Бидејќи нема пренесените парламент. Горниот ред поделба на Англија се девет владината канцеларија региони или Европската унија Владината канцеларија регионот. Еден регион, Голема Лондон, брзина имаше директно избрани Собранието и градоначалник од 2000 година СЛЕДНИТЕ популарна поддршка за предлогот на референдум. Тоа беше намера другите региони исто така, ќе побара на услуга Нивниот избран регионални собранија, но отфрлање на референдум во 2004 година на Предлог собрание во североисточниот регион запре оваа идеја во неизвесност. Подолу е листа на регионално ниво, Лондон се состои од 32 реони и Лондон апсењето на Англија Интер Или окружните совети и област совети или унитарна власти. Советниците се избираат од страна на првиот минатото пост во една земја одделенија или од страна на мулти-член плуралноста систем во мулти-член одделенија.
Локалната самоуправа во Северна Ирска беше, од 1973 година, беше организирана во 26 округ совети, Секој избира еден преносливи гласање со моќност Limited за услуги како собирање отпад, контрола на кучињата и одржување паркови и гробишта. Сепак, на 13 март 2008 година, Извршниот се согласија за предлози да се создаде 11 нови совети да го замени сегашниот систем и наредните локални избори ќе се одложи до 2011 година да се олесни ова.
Локалната власт во Шкотска е поделена врз основа на 32 Советот подрачја со широка варијација во двете големина и населението. Градовите во Глазгов, Единбург, Абердин и Данди се одвоени Советот области, исто така како мраз Хајленд совет, кој вклучува една третина од областа Шкотска, но нешто повеќе од 200.000 луѓе. Моќта инвестираат во локалните власти е спроведено од страна избран советници, од кои моментално има 1.222 Кој се секоја исплатена со скратено работно време плата. Изборите се спроведуваат од страна на еден преносливи гласање во мулти-член одделенија Тоа Електроинжинерство или три или четири советници. Секој совет избира Provost или нафати да претседава на состаноците на советот и да дејствува како фигура за таа област. Советниците се предмет на кодекс на однесување спроведени од страна на Комисијата за стандарди за Шкотска. Претставникот на Асоцијацијата на Локалните Власти Шкотска е на Конвенцијата на шкотскиот локалните власти (COSLA).
Локалната власт во Велс се состои од 22 унитарна власти, вклучувајќи го и градови на Кардиф, Велика и Њупорт, кои се посебна унитарна Властите во свој начин. Изборите се одржуваат на секои четири години од првиот минатото пост со најновите избори се во мај, 2008 година. Велшкиот локална самоуправа Здружението ги претставува интересите на локалните власти во Велс.

Вкупната површина на Велика Британија мраз околу 245.000 квадратни километри (94,600 sq mi) комп зголемувањето на островот Велика Британија, Северна Источна една шестина од островот Ирска (Северна Ирска) и мал остров. Се наоѓа меѓу Северна Атлантскиот Океан и Северното Море, кои доаѓаат во рок од 35 километри (22 mi) на северозападниот брег на Франција, од кој е одделен од Англискиот канал. Велика Британија лежи помеѓу ширини 49 ° и 59 ° N (на Шетландските Острови стигне до Речиси 61 ° N), и должина 8 ° W за 2 ° Д. Кралската опсерваторија Гринвич, во близина на Лондон, е Дефинирање точка на премиерот Меридијан. Кога измери директно север-југ, Велика Британија е малку повеќе од 1.100 километри (700 mi) во должина и е дел од 500 километри (300 mi) на неговата најширока, но најголем растојание помеѓу две точки е 1.350 километри (840 mi) помеѓу крајните земјиште во Корнвол (во близина на Penzance) и Џон О 'гриз во Caithness (во близина на Thurso). Северна Ирска акции км 360 (224 mi) земјиште границата со Република Ирска.
Обединетото Кралство има умерена клима, со обилен дожд на целата година. Температурата се движи со годишните времиња, но ретко падне под -10 ° C (14.0 F) или се издига над 35 ° C (95 ° F). Преовладува ветрот од југозапад, имајќи чести магии на благи и влажни временски услови од Атлантскиот Океан. Источните делови се повеќето заминаа од овој ветер и дали има израз на најсушните. Атлантик струи, загреани од Голфската струја, донесе благи зими, особено на Западот, каде зимите се влажни, особено за висока земја. Летата се најтопли во југоисточниот дел на Англија, се најблиску до Европската копното, и најкул во север. Снежни врнежи може да occure во зима и рана пролет, иако тоа ретко се доселениците во голема длабочина далеку од висока земја.

Топографијата на Велика Британија
Англија сметки за нешто повеќе од половина од вкупната површина на Велика Британија, што ги опфаќа 130,410 квадратни километри (50,350 sq mi). Поголемиот дел од земјата се состои од низинските предели, со планински терен северо-западно од Tees-Грешка линија Вклучувајќи Cumbrian планини на езерото округ, Pennines и варовник ридови на Окружниот Peak, Exmoor и Dartmoor. Главните реки и утоки се Темза, Северн и Канада. Највисоката планина Англија е Scafell Штука, кој е во езерото округ, 978 метри (3,209 стапки). Англија има голем број на големи градови, вклучувајќи и шест на првите 50 поголемите урбани зони во Европската унија.
Шкотска сметки за околу една третина од вкупната површина на Велика Британија, кои ги покриваат 78,772 квадратни километри (30,410 sq mi), вклучувајќи Речиси осум стотини острови, главно запад и север на копното, особено Хебриди, Orkney Острови и Шетландските Острови. Топографијата на Шкотска се одликува со границата Хајленд вина - геолошки рок фрактура - Кои преминува шкотскиот копното од Helensburgh да Stonehaven. Грешката линија посебен два изразито различни региони, имено планините на север и запад и низините на југ и исток. На повеќе солиден Хајленд регионот содржи мнозинство гласови на планински терен во Шкотска, вклучувајќи Бен Невис, кој во 1,343 метри (4,406 стапки) е највисоката точка на британските острови. Низински области, особено на тесен појас земја меѓу Фирт на Клајд и Фирт на Четвртиот познат како централен појас, се израмните и дом на најголем дел од населението Вклучувајќи Глазгов, најголемиот град во Шкотска, и Единбург, главниот град и политички центар на на село.

Бен Невис во Шкотска Grampian Планини, е највисоката точка на британските острови
Велс сметки за помалку од една десетина од вкупната површина на Велика Британија, кои ги покриваат 20,758 квадратни километри (8,010 sq mi). Велс е претежно ридско-планински, иако Јужен Велс е помалку планински од Северна и во средината на Велс. Главната населението и индустриските области се во Јужен Велс, која се состои од крајбрежните градови на Кардиф (главниот град, политички и економски центар), национално или европско и Њупорт и Јужен Велс Долините Нивните север. Највисоките планини во Велс се во Snowdonia, и вклучуваат Snowdon (велшкиот: Yr Wyddfa), кои во 1,085 m (3,560 ft) е највисокиот врв во Велс. На 14 (или евентуално 15) велшкиот планините над 3.000 стапки (914 m) со висока се познати како велшкиот 3000s. Велс Интер над 1.200 километри (750 милји) на крајбрежјето. Постојат неколку острови на велшкиот копното, од кои најголема мраз Anglesey (Ynys Mon) во северозападниот дел.
Северна Ирска сметки за само 14,160 квадратни километри (5,470 sq mi) е главно ридско. Тоа вклучува Lough Neagh, на 388 квадратни километри (150 sq mi), најголемата водно тело во Велика Британија и Ирска. [87] На највисокиот врв во Северна Ирска е Slieve Donard на 849 метри (2,785 стапки) во Mourne планини.
Договорот за унијата што укажува на формирање на Обединетото Кралство која обезбеди дека ќе биде протестантски едноподруго, како и врската помеѓу црквата и државата, што останува. Христијанството е главна религија, проследено со исламот, хиндуизмот, сикизмот и јудаизмот hadeeth во однос на бројот на припадник. Во 2007 година Солза фонд Истражувањето покажа 53% ги идентификуваат самите како христијански Кој е слична во 2004 година британските социјални ставови анкета, и да пописот од 2001 година во која 71,6% изјавиле дека христијанството е нивната религија (иако вториот се користи "мека прашање." ) Сепак, солза фонд истражувањето покажаа дека само еден од десет Британци Всушност одат во црква еднаш неделно. Исто така постои голема и растечка атеист и агностик населението со 9.1 милиони (15% од населението Велика Британија) тврдат дека нема религија во пописот од 2001 година. Постои разлика меѓу фигурите За оние Идентификување на самите себе со одредена религија и за оние прогласувањето на верување во Бог, истражувања покажуваат дека само 38% од населението имаат верба во Бог со дополнителни 40% веруваат во "духот или lifeforce.

Лондон е најголем во Европа финансиски центар и еден од трите најголеми финансиски центри "Заедно Њујорк и Токио.
Економијата Велика Британија е направен (во надолен ред на големина) на економиите на Англија, Шкотска, Велс и Северна Ирска. Врз основа на пазарот девизен курс, Обединетото Кралство денес е петти по големина економија во светот и втор по големина во Европа по Германија.
Индустриската револуција започна во Обединетото Кралство со почетната концентрација на тешки индустрии, како што бродоградба, јаглен, производство на челик, и текстил. Империјата создаде странство, пазарот за британските производи, ALLO крило на Велика Британија да доминира меѓународната трговија во 19 век. Сепак, како и другите индустријализирани земји, заедно со економски пад по двете светски војни, Велика Британија почна да ја изгуби својата конкурентна предност и тешката индустрија во опаѓање, постепено, во текот на 20 век. Производство останува значаен дел од економијата, но учествуваат со само една шестина од националното производство во 2003 година. Британскиот автомобилската индустрија е значаен дел од овој сектор, иако брзината намалена со падот на MG Rover група и најголемиот дел од индустријата е во странска сопственост. Цивилни и одбрана авион производство е дел од најголемиот воздушната на Обединетото Кралство фирма, БАЕ Системи, и континентална Европа фирма ЕАДС, сопственик на Ербас. Ролс-Ројс носителот голем удел на глобалниот пазар воздушната мотори. Хемиската и фармацевтската индустрија е силен во Велика Британија, со втората и шестата по големина во светот фармацевтски фирми (GlaxoSmithKline и AstraZeneca, соодветно) се со седиште во Велика Британија.
Услугата Велика Британија сектор, сепак, Интер расте значително, а сега го сочинува околу 73% од БДП. Услужниот сектор е доминиран од страна на финансиски услуги, особено во банкарскиот и осигурителниот. Лондон е најголемиот светски финансиски центар со Лондонската берза, на лондонскиот Меѓународен финансиски фјучерси и опции на хартии од вредност, и Лојд од Лондон осигурителниот пазар сите со седиште во Лондон. Лондон е главен центар за меѓународна бизнис и трговија и е лидер на три "команда центарот" за глобалната економија (заедно со Њујорк и Токио). [162] Таа има најголема концентрација на филијали на странски банки во светот . Во изминатата деценија, а соперник на финансискиот центар во Лондон Интер прерасна во Docklands област, со ХСБЦ и Баркли банка релоцираат седиште таму. Многу мултинационални компании кои не се примарно седиште во Велика Британија избрале со нивните европски сајт или остаток на-на-свет седиште во Лондон: Еден пример е У. С. финансиски услуги фирма Ситигруп. Главниот град шкотски, Единбург, Интер еден од големи финансиски центар на Европа и е седиштето на Кралската банка на Шкотска група, една од најголемите банка во светот.

Северното Море нафта и гас поголемиот дел од потребите за енергија на Велика Британија.
Туризмот е многу важно да се на британската економија. Со над 27 милиони туристи пристигнуваат во 2004 година, Велика Британија е рангирана како шести главна туристичка дестинација во светот. Лондон, со значителна маргина, е најпосетуваната град во светот со 15.6 милиони посетители во 2006 година, пред 2 Поставен Бангкок (10,4 милиони посетители) и 3 Поставен Париз (9,7 милиони).
Креативни индустрии изнесува 7% БДВ во 2005 година и се зголеми во просек од 6% годишно во периодот од 1997 и 2005.
Земјоделскиот сектор на Обединетото Кралство сметки за само 0,9% од БДП на земјата.
Велика Британија има мала резерва јаглен alongwith значајни Сепак Континуирано опаѓање на природен гас и нафтени резерви. Повеќе од 400 милиони тони резерви на јаглен на примероци havebeen идентификувани во Велика Британија. Во 2004 година, вкупната потрошувачка Велика Британија јаглен (вклучувајќи увоз) беше тонови 61.000.000, ALLO крило на Велика Британија за да бидеме самите себе си доволно јаглен за нешто повеќе од 6,5 години, иако во моментов екстракција стапки ќе се 20 години да ми. Алтернатива на јаглен производство на електрична енергија е подземен јаглен гасификација (UCG). UGC Вклучете инјектирање пареа и кислород надолу е создаден дупка, Кој екстракти гас од јаглен и исцртување на мешавина на површината - потенцијално многу ниска употреба на јаглерод метод на Искористување јаглен. Идентификувани брегот области кои имаат потенцијал за UGC Износ на меѓу 7 милијарди и 16 милијарди тони тонови. Врз основа на сегашните Велика Британија јаглен потрошувачка, овие простори ги претставуваат резерви кои може да се вчита на Велика Британија меѓу 200 и 400 години.

Банката на Англија, Централната банка на Велика Британија.
Вклученост на владата во економијата се остварува од страна на Канцелар на касата (Во моментов Алистер Дарлинг) кој ја предводи НВ финансии, но премиерот (во моментов Rt Х Гордон Браун пратеник), е првиот Господ за финансии, на Канцелар на касата е Втората Господ на истиот. Во последниве години, економијата на Велика Британија Интер се ги води во согласност со принципите на пазарната Liber Alize производство и ниските даноци и регулатива. Од 1997 година, Банката на монетарната политика Англија комитет, на чело со гувернерот на Банката на Англија, Интер е одговорен за поставување немаше стапки на ниво потребно за постигнување на инфлацијата цел за економија, која е поставена од страна на канцелар секоја година. Шкотската влада, што е предмет на одобрување на шкотскиот парламент, Интер Моќта да се движат на основната стапка на данок на доход се плаќа во Шкотска од плус или минус 3 пени во фунти, иако оваа моќ Интер сеуште не е остварено.
Почнувајќи од 2007 година, државниот долг на Велика Британија изнесуваше 44% од БДП.
Валутата на Велика Британија е на фунтата стерлинг, претставена со симболот фунти. Банката на Англија е централната банка, одговорен за издавање валута. Банките во Шкотска и Северна Ирска го задржи правото да ја издаде свои забелешки, што е предмет на задржување доволно Банката на Англија белешки во резерва за да се покријат ова прашање. Велика Британија одлучиле да не да се приклучат на еврото во лансирање на валута, и британскиот премиер, Rt Х Гордон Браун MP, Интер ја отфрли можноста за членство во блиска иднина, велејќи дека DecisionMaker нота до Приклучи се во право за Британија и за Европа . Владата на премиерот форми HAD Блер вети дека ќе одржи референдум за решавање членство треба да Петка економски тестирања "мраз систем. Во 2005 година, morethan половина (55%) од Велика Британија беа против усвојување на валута, додека 30% беа во Favour.
Елизабета II. Британскиот парламент Статуата на Британија. Британија
персонифицира Велика Британија.
09-01-15

based on 14 ratings Велика Британија, 2,4 од 5 врз основа на 14 рејтингот
Стапка на Обединетото Кралство


Поврзани училишни проекти
Следниве се училишни проекти кои се занимаваат со Обединетото Кралство или на кој било начин поврзани со Обединетото Кралство.

Коментар на Обединетото Кралство

« | "