. Сега

Училиште дела и есеи од средно училиште на
Барај училишен

Вселената

Дали универзумот крајот?

Универзумот имал почетокот пред околу 15 милијарди години, но тоа има крај? Може да се каже?
Ако универзумот е бесконечен или не зависи од тоа колку е важно кој навистина е таму. Астрономите имаат воочено дека универзумот се шири. Сите галаксии во универзумот се движат распаѓа. Ако тогаш мислиме наназад, тие навистина мора да се многу поблиску и заедно порано. Физичари сфатиле дека ако ние, така да се каже ќе ја премотам касетата филмот мора сигурно сите нешта во универзумот се собираат на едно место, пред околу 15 милијарди години!
Тоа е како научници сметаат почетокот на универзумот, во еден Биг Бенг или Биг Бенг. Но, кога ќе се стави крај на проширување? и она што се случува тогаш? Прашањето нема едноставен одговор.
Тоа е многу тешко да се замисли универзумот се проширува. До степен ние дури и не размислуваат како што мислиме дека веројатно многу Њутн: Постои простор, многу сличен на парче милиметарска хартија, и ако
постои нешто што се проширува како што мислиме дека се разбира дека тоа се проширува во собата. Но, всушност, тоа не се случува. Дури и кога универзумот бил помал, немаше ништо подалеку од она што се прошири внатре Всушност, толку е создадена во просторот помеѓу галаксиите. Универзумот е сè, без разлика колку големи да е таа! Тоа е соба која добива поголема. (Дали висат со?)

Што тежи универзумот?

Но проширување продолжува засекогаш? Тоа има врска со тоа колку е важно постои во универзумот.
Ако има доволно работа, проширување до застој. Можеби универзумот, па дури и се смалуваат повторно. Ние треба astoundingly малку разлика на тоа проширување ќе се запре. Доволно просек три мало водородни атоми за кубен метар во универзумот. (Најдобар вакуум можеме да го постигнеме на Земјата има трилиони пати поголема густина од тоа.) Универзумот критична густина се нарекува густината потребни за проширување на универзумот до крај.
Колку е таму таму? За да дознаете, истражувачите претпоставуваат дека сите ѕвезди тежи околу колку што сонцето. Бидејќи тие знаат колку брзо земјата се движи околу сонцето, и на кое растојание е од нас, така што тие може да дознаам како тешки тоа е. (Среќно со орев, Леон.) Тогаш е време да се избројат колку ѕвезди има во просек од галаксијата, и колку галаксии постојат во универзумот. Ако го направите тоа, можете да дознаете колку целата материја во универзумот тежи. Вид.
Потоа еден открива дека постои само една стотинка од она што е потребно за проширувањето ќе се запре. Значи, ако постои само како прашање можеме да видиме, проширувањето ќе продолжи и во вечноста, а потоа не има универзумот нема крај. Потоа тоа само станува постудено и постудено и одиме против она што физичарите го нарекуваат "големи студ".

Големите дробилката
(Големата криза)

Сега, сепак, така што има повеќе материја во вселената отколку што може да се види. Невидливиот прашање, ние следствено го "тежат" на други начини. Еден начин е да се види како различни предмети се движат во однос еден на друг во универзумот.
Барате примери за тоа како ѕвездите да се движат во галаксиите и, уште floaters, како галаксии се движат во т.н. галаксии. Со помош на гравитацијата, една тогаш може да се пресмета колку маса која треба да биде таму.
Тогаш ќе откриеме дека постојат околу 10 пати повеќе прашање отколку што
изгледа и тоа е она што ние го нарекуваме темна материја (Матс G).
Затоа она што го видов беше само стотина од она што е потребно за универзумот да престане. Но, ако ние сега очекуваме дури и темна материја, имаме околу една десетина од она што е потребно. Ние исто така имаме теоретски причини да се верува дека постојат повеќе темна материја отколку што се мери. Всушност само толку многу што ќе ја достигне критичната густина. Универзумот ќе потоа, по речиси бескрајно долга застој во својата експанзија. Но, она што ќе биде уште повеќе возбудлива, ако имаше повеќе материја во универзумот од критична густина. Потоа проширување не само завршен, но се претвори во колапс повторно. Тоа би значело дека има помалку и помалку погусти и поцврсти. Тоа ќе биде навистина ми се допаѓа да се кандидира на филмот наназад кон она што се нарекува "големиот дробилката". Така, спротивно на Големата експлозија. Кога притискаше целата материја заедно и станува толку жешко и толку тесна што галаксиите и ѕвездите веќе не може да постои како објекти. Ние ќе се врати во состојба на многу возбудливи и егзотични елемент честички. И веројатно тој завршува во една точка! Сите материја во универзумот е вовлечени надолу во една голема црна дупка.
Конечно

Тоа е сосема болка да работат со тоа, бидејќи јас не сум имал многу време, поради друга работа, домашна и тестови. Но конечно беше завршена ...
Работата е малку сликата лабаво, бидејќи јас пишувам за универзумот, и универзумот себе, нема слика на! Тоа е веројатно премногу големи за да се вклопат на слика ...

based on 1 rating Вселената, 1,0 од 5 врз основа на 1 рејтинг
Оцени го Универзумот


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со универзумот или на било кој начин поврзани со универзумот.

Коментира Универзумот

« | »