. Сега

Училиштето и есеи од средно училиште
Барај училиште работни места

Просветителството

Постојат одредени работи во животот кои ги земаме здраво за готово, што би нашиот свет без науката, без причина и без чувство? Нешто што ние не се размислува за е колку луѓето во нашето време е кинење да се добие знаење и теории кои што ја имаме денес.
XVIII век е познат како просветителството, ова е за Европа. Тоа беше кога науката почна да ги тргнеме и луѓето почнаа да се разбере дека имало повеќе од затворен живот. Луѓето почнаа да станат писмени и, наместо како досега да се чита гласно, секој човек седи со својата книга и мирно да анализира и да размислува за тоа. Во текот на XVIII век, Шведска загуби многу земја и затоа многу моќ. Немавме многу важни поети и писатели, сепак, смета Карл Лине како еден од најголемите современи научници. Но, 1700 не беше само една голема време за поетите, писателите и научниците а не за филозофите. Во текот на XVIII век живееле неколку познати филозофи како што Лок и Хјум, тие беа на курс кој се нарекува емпирија, на емпирија која ти овозможува да го контролираат умот и може да се извлечат заклучоци од искуството.
Голем дел од XVIII век, вдишувајќи свеж размислување и подготвеност да се излезе од стариот.
Некои писатели кои живееле и се активни во текот на XVIII век, на пример, Даниел Дефо, Џонатан Свифт и Волтер.
Даниел Дефо е најдобро познат по класичен роман Робинсон Crouse. Даниел Дефо беше средна класа човек кој е новинар, Робинсон Crouse е класичен просветителството роман, тој ќе ја доживее она што тој црпи логички заклучоци, а тие да испаднат да бидат во право.
Џонатан Свифт е уште еден класичен писатели во текот на просветителството, тој беше свештеник работат во Англија, луѓето беа срамежливи и се чувствував многу лошо за луѓето. Ова е прикажано многу јасно во неговите најпознати книги, Гуливеровите патувања е. Гуливер оди на пат и нема да почувствува она што го прави сфати колку банални и ужасно нашиот сопствен свет е, кога Гуливер се враќа дома, повторно, тој Мизантроп.
Секој кој можеби најдобро одговара на описот на просветлувањето е Волтер, тој излезе на француската буржоазија, и беше многу духовит во устата. Тој беше во затвор неколку пати, но тој сè уште беше прилично богат човек со стоката. Тој има напишано песни и писма, но неговото најпознато дело е романот Кандид нарекува. Кандид е за едно момче по име Кандид. Тој добива започна и да добијат само како Гуливер и Робинсон Crouse излезе на пат каде што многу се случува. И исто како и во Гуливеровите патувања е да се критикува општеството и класните разлики тешко. А
голема разлика помеѓу Патувања Кандид и Гуливер е дека во Кандид критикуваше дури и црквата, тоа не можеше да стори Џонатан Свифт, тој беше свештеник!
Овие тројца автори "работи се доста слични, сите три се вклучени лице кое се случува надвор на едно патување, види нови работи. Ова беше многу популарен во текот на 1700-тите, бидејќи луѓето сакаат нешто ново, ги баравме најдобрите и имаше длабока верба во иднината.
Но, во текот на 1700 беа не само чувство чувство и желба за нешто подобро, има исто така страст и романтика. Двајца од најистакнатите автори кои покажуваат ова е Гете и Русо.
Русо живеел во Швајцарија и беше хаотичен детство. Неговата мајка починала при породување, а неговиот татко бил присилен да ја напушти земјата кога Русо беше дете. Тој ме научи на науката, филозофија и историја. Русо беше бунтовен во своите текстови, тој доби луѓето на размислување за овој и другите, тој ја напишал книгата чиј наслов гласи: Емил или на образованието. Досега, луѓето имаа се третираат децата како мали возрасни, но тој направи многу сфатат дека децата треба да се деца понекогаш, но тој не е слободен начин на размислување на женскиот пол.
Јохан Волфганг фон Гете е уште еден многу познат писател, кој беше активен во Германија. Тој напишал многу познатиот т.н. писмо роман наречен страдањата на млади Werther. Поради тоа беше писмо роман, што може да се опише луѓето мисли во сосема поинаков начин. Приказната е за многу страствени и невозвратена љубов, на службената должност и етиката, иако со глад равенства во еден и се еден од сакаат да прават сосема различни нешта од она што општеството ќе им овозможи. Гете исто така, напиша роман наречен Фауст, исто така, ова е приказна за љубовта, храброста и несебичност.
Европа сигурно има многу добри писатели за време на 1700-тите, но дали ние треба да се фокусираат малку повеќе за нашата сопствена насока, нема литературно дело од север? Шведска ја загуби својата голема сила во почетокот на 1700-тите и така добивме малку на самракот далеку и беше убаво да се добијат на литературни дела од другите европски земји. Но, во северниот дел, имаше неколку писатели чии дела се чита и денес. Постои Лудвиг Holberg од Данска која ја напишал игра наречена Jeppe на ридот. Jeppe на ридот е комедија која е многу морал во себе, но сето тоа не завршува подобро за него.
Во Шведска, изјави дека не многу писатели, но ние воспоставени нешто што се нарекува Шведската академија. Шведската академија "ќе прочисти" на шведски јазик. Ништо не како што беше во Франција за долго време.
Но, класичен просветителството исто така беше во Шведска, кој беше главен претставник на жанрот беше Џон Хенри Källgren напишал опери, театри и други лирски парчиња. Тој беше критичар на шведскиот весник Свенска Dagbladet и не се плаши да ми каже кога мислеше песна беше лош.
Källgren напиша песни кои беа критички на општеството, но и оние кои го пофали љубовта и нејзината моќ. Källgren почина на возраст од 43.
Во Шведска, имаше нешто што е многу необично за тоа време, писател. Нејзиното име е Ана Марија Lenngren и зошто таа успеа да напише беше тоа што таа се омажила за уредник на рекорд во Стокхолм, таа веќе се обучени од страна на неговиот татко.
Ана Марија Lenngren напиша песни подоцна објавен во весникот, а луѓето се допадна нејзината работа, таа пишува главно анонимно, тоа значи дека таа е многу повеќе слободно, тоа е голема разлика помеѓу она што мажите и жените, нос и грло мораше да пишуваат!
Таа напиша многу едноставна конкретни потполност песни кои се популарни и денес.
Најпознатите на 1700-тите писатели, сепак Карл Мајкл Bellman. Bellman напиша сè, од пиење песни подлабоко приказни.
Тој беше пофален од страна на многу луѓе и беше критикуван од страна на другите. Но Bellman е навистина во класа со себе, ги зеде Балада-MONGER на сосема ново ниво. Тој составен неговата музика на моменти себе, но истражувањето покажа дека тој често се нечија музика и се претвори, така што тоа не одговараше. Неговите песни и песни, често се постави во еден паб со еден куп смешни ликови внатре тој успева да им даде знаци на живот.
Ако ние сега се споредат шведски литература во поширокиот европски може да се види сосема јасно дека Шведска навистина не висат со големите водечките земји како Германија, Франција и Англија. Но, Шведска не беше суперсила повеќе, и имавме на почетокот не цар, кој се грижи толку за литература, Адолф Фредрик. И подоцна, кога неговиот син Густав III ја презеде власта, тоа е речиси премногу доцна. Шведска е уште виси малку на францускиот класицизам во која сè ќе биде договорено во жанрови и повеќето од тоа ќе биде голема и парична казна.
Особено, Франција е водечка светска нација во литературата и беше таму долго време, па затоа не е чудно што тие, исто така, прв пат. Но, дури и ако Шведска va6r малку слаб во својата книга производство, имавме неколку брилијантни писатели и не треба дефинитивно да се заборави!

based on 3 ratings Просветителството, 1.2 од 5 базирана на 3 рејтингот
Стапка на просветителството


Поврзани училишни проекти
Следниве училиште работа која е за просветлување, или на кој било начин поврзани со просветителството.

Коментар просветителството

« | »