.nu

Училишна работа и есеи од средно училиште
Барај училишен

Просветителството

Просветлување започна во околу 1600, а заврши во 1800 просветителството била културно движење во Европа. Тоа беше во текот на просветителството дека науката почна да расте и човештвото почна да се разбере дека има повеќе од своите малограѓански живот. Луѓето почнаа да станат заинтересирани во читање и читање на глас а не се чита секој свој посебен книга. Од тој момент, тоа е веројатно полесно да размислуваат и да се анализира она што тие го читаат, и способноста да го прочитате она што е во нивен интерес. Тоа е веројатно полесно да се седне и да се прочита во мир и тишина. Покрај тоа, Шведска изгуби многу на теренот за време на 1700, која потоа значеше помалку енергија. Нема многу писатели и поети во тоа време, Карл Лине бил современик од најголемите научници. Просветителството, исто така, е важно за филозофите. Локи и Хјум биле две познати филозофи кои пишува во видел дека бил наречен "емпиризам", во емпирија, тие се користат нивната причина и привлече заклучоци од нивните искуства. Во 1700, тоа беше многу многу што сакаше од стариот. Некои писатели на просветителството беа: Даниел Дефо, Џонатан Свифт и Волтер.

Даниел Дефо

Даниел Дефо е роден во 1659 во Лондон, Англија. Тој беше еден британски автор кој бил активен во текот на просветителството. Кога бил на возраст од 35 неговото семејство беше погодена од банкрот, тогаш тој, исто така, заменети презиме од непријател на Дефо и во врска со тоа, тој почна да пишува. Во 1684 Дефо се оженил со Марија Tuffley. Тој сакаше да патуваат и интезивно патувал во Европа. Кога тој беше околу 60 години, тој напиша Робинзон Крусо (Робинзон Крусо.) Тоа е роман во 1719, што е за еден човек кој добива заглавени на една напуштена остров во средината на океанот и да потрошат 28 години од својот живот таму себе. Но еден ден, тој открива мајчин петок дека со оглед на тоа име, бидејќи тој го најде на тој одреден ден од неделата. Некои други книги кои Дефо има напишано се:
Мол Фландрија, патувања и авантури капетанот Бобо во Африка, полковник Џек и авантура капетан Singleton е

Џонатан Свифт

Џонатан Свифт е роден на 30 ноември, 1667 година во Даблин. Тој беше ирско-британската црква Оман, сатиричар и писател. Тој обично се смета за еден од најпознатите литературни сатиричари во светот. Тој е роден седум месеци по смртта на неговиот татко. Неговиот богат вујко плаќа школувањето и тој дипломирал Троица колеџ во 1685 година, кога револуцијата избувна во Ирска Свифт побегна во Англија, каде што добил работа како секретар на дипломат Вилијам Храмот. На познати и популарни книга Патувања Гуливер, тој објавени во 1726 Книгата е за Lemuel Гуливер кој е студирањето да стане доктор во Кембриџ. На пат кон Источна Индија, станува насукани на четири различни специјални места. Кога книгата била објавена стана многу популарна поради. Разбирлив начин Свифт на пишување и тоа навистина истекува гнев против мажи на сите глупости во книгата.

Шведската 1700

Три писатели кои беа активни во текот на 1700-тите е Јохан Хенрик Kellgren, Ана Марија Lenngren и Томас Thorild.

Ана-Марија Lenngren

Ана-Марија Lenngren е роден 18 ЈУНИ 1780 Упсала, Шведска. Таа беше шведскиот поет. Нејзиниот татко бил професор на Универзитетот во Упсала, и дадов добар воспитување, згора на тоа, таа доби добро образование што беше невообичаено за девојчиња доби во тоа време. Таа брзо стана заинтересирани во писмена форма. Нејзиното детство беше идилична татко изгуби својата работа како учител и тие живееле во постојан лоша економија ми беше дополнително непредвидливото тој беше опишан како боем, и безгрижно лице. Lenngren често објавувал неговите песни во Стокхолм прес но секогаш анонимно. Lenngren беше многу срамежлив и задржани лица и затоа не би се признае поради. неговите песни. Тоа беше само нејзините најблиски пријатели знаеше дека тоа беше таа која го напиша популарни песни. Песната "Неколку збора за мојата драга ќерка, ако имав еден", пишува таа, кога нејзиниот татко се удавија, а нејзината внука, за жал, стана лудо. Песната стана нејзин најпопуларните.

Карл Михаел Bellman

Bellman е роден во 1740 во Стокхолм. Тој доби добро образование, а неговите родители биле работат како секретарката. Тој имаше приватен учител, воспитувач, па дури и отиде еден семестар на Универзитетот во Упсала, каде неговиот дедо работел на едно време. Тој не зеде степен, но на возраст од 17, тој го преведе неколку германски дела. Bellman имаше неколку кратки услуги, вклучувајќи директор на царината и на Народната банка. Но, тие имале проблем Bellman беше навистина лошо во управувањето со финансиите и потроши речиси сите нивни пари за забава. Во 1763, тој имаше толку многу долг што тој мораше да побегне во соседната земја на Норвешка. Bellman исто така, имаше многу љубовни приказни. Во 1777 тој се оженил Lovisa Grönlund ќерка на царински службеник. Тие имале повеќе деца заедно и покрај тешката економска криза Bellman имаше и тие живееле среќно заедно. Но, тогаш во 1794 заврши во затвор поради Bellman. своите проблеми со своите доверители. Тоа беше околу две и пол недели пред неговите пријатели може да го откупи. Но, тогаш неговото здравје беше толку лошо што тој почина по шест месеци.

Романтизам

Романтичен е временскиот период од 1790-1850. За време на Романтични смени општеството на многу начини пр. затоа што растеше популацијата, луѓето се преселиле во градовите, и тие станаа многу луѓе во градовите, најмногу се должи на индустриската револуција. Во ова време, луѓето почнаа да се осмелам понатаму и почна "кој живеат на отворено." Не постои точен датум за кога романса започна откако е изграден на и се поголеми и поголеми цело време. На карактеристиките на романтизмот најмногу беше литературата, уметноста, музиката, историјата на философијата и науката.

Реализам

Реализам започна некаде во 1830 и заврши на 1860. Тоа беше литературни ера и авторот беше многу "директно на поентата." Реализам може да се каже е спротивно на романтизмот и имагинација и природата мистицизам.

Чарлс Дикенс

Дикенс е роден 7 февруари 1812 година во Портсмут. Тој беше еден британски автор кој напиша многу познати дела. Дикенс се карактеризира како еден од најголемите во светот на англиски јазик писатели дух. Неговата популарност никогаш не престана да тече и досега неговата работа не престана печатење. Тој, исто така беше пофален многу пати за неговите приказни и неговите незаборавни романи.
Кога Дикенс бил дете неговото семејство завршија во криза економија (што беше заеднички во тоа време). Школувањето не беше многу на, како тинејџер, тој научил да стенографија, кој го имаше од кога тој во 1834 година стана новинар. Најпознатите дела Дикенс се Оливер Твист.

Josefine Näsman

based on 34 ratings Просветлување, 2,4 од 5 врз основа на 34 рејтингот
Стапка просветителството


Поврзани со училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се однесуваат на просветителството или на било кој начин поврзани со просветителството.

Коментира просветителството

« | »