. Сега

Училиште дела и есеи од средно училиште на
Барај училишен

Уран

Уран, Нептун и Плутон е надворешните планети од Сончевиот систем е (од оние познати досега).
Со голо око може да се види само Уран, а другата е за слабо светло. Овие ладни планети трае долго време да се оди околу Сонцето. Уран е планета на три најблиску до Земјата. Таа има дијаметар од околу 51 000 километри, или околу четири пати поголема од големината на Земјата.
Температура на површината никогаш не надминува -190 Целзиусови степени, и сите амонијак во ги замрзна своите атмосфера, но метанот може да се открие со помош спектроскоп. Површината не е фиксна.
Не се знае со сигурност ништо за неговата внатрешна структура, но Уран е слична на Јупитер и Сатурн повеќе од земјата. Растојание на Сатурн од земјата никогаш не е помалку од 2580000000 километри, а нејзината орбитален период е 84 години.
Откривањето на Уран е возбудлива приказна.
За тоа беше првата планета да се најде од страна на луѓе сте знаеле во античките времиња.
Во 1757 се преселил професионален музичар Вилијам Хершел од Хановер во Англија. Тој наскоро станал заинтересирани во астрономијата, како и во кратко време тој го изградил својот телескоп огледало. Тој успеал да произведе исклучително добри инструменти, и со нив тој започна да ја истражува небото.
Во март 1781, кога тој беше да се истражат дел од небото со помош на 15 см огледало, тој забележал објект кој се појави да имаат мал парче. Студирал таму за неколку последователни ноќи, виде дека тој се движи низ позадината на неподвижните ѕвезди и заклучи дека тоа е комета.
Разбирлива грешка, бидејќи кометите често изгледа дека имаат мал диск кога видени преку телескоп.
Како што месеци поминуваа, стана јасно дека патот на објектот не беше подолга патека на комета, но повеќе како планетарен орбита.
Откако сфатил дека тоа е нова планета имаше откриено, имаше голема возбуда.
Хершел сакаше да се јавите на нов планета за Geurgium Sidus (Џорџ ѕвезда), откако кралот Џорџ Трети, кој, исто така, дојде од Хановер. Но меѓународното мислење сакаше да го именува по класична богови и божици, кои дадоа име на други планети, и Хершел беше отфрлен.
Планетата доби Уран, што е името на богот римски небото. Може да се види Уран со голо око, но тоа само изгледа како малолетник ѕвезда, и факт е дека никој не чини да се забележале пред Herscel.
Кога Уран Март 10, 1977 помина пред една ѕвезда, беше пронајден со проучувањето светлина варијации на ѕвездата пред и по пасус, дека планетата е опкружена со прстен на системот.
Постојат пет, можеби и шест прстени. На прстени се многу потесни од прстените на Сатурн, но тие се веројатно од иста природа.
Уран има пет месечини. Повеќето неодамна откриена е Миранда. Месечините орбити околу планетата не е кружни, како и во други планети, но речиси овална.

based on 4 ratings Уран, 3,3 од 5 врз основа на 4 рејтингот
Стапка Уран


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со Уран или на било кој начин поврзани со Уран.

Коментар на Уран

« | »