. Сега

Училишна работа и есеи од средно училиште
Пребарај за училишни проекти

Што е човек вреди?

Има многу во овој свет што знаеме за, слушнале за, имаат мислење за или воопшто не се грижат за. Понекогаш тоа е страшно, страшно нешта, понекогаш не. Што човек е вреден е прашање кое беше дискутирано многу долго, па дури и денес имаат заеднички ставови за светот. Но јас навистина не мислам дека ова прашање е толку тешко. Како може да се мисли дека некој друг живот, правата, слободата и безбедноста е многу помалку вредни отколку еден свој? Како да знаете дека сте направиле толку многу подобро, отколку оној кој никогаш не можат да имаат шанса да се обидат? Не е важно колку хартија за печатење со präntade писма дека секој има право на слобода, братство, слобода од тортура и ропство, и еднаква вредност, тоа не ги спречува оние кои се изложени на него. Тоа не е сите макроа да продолжат да продаваат на жените и децата како сексуални робови или црна трудот услуга, и продолжи да се направи пари од она што тие gör.En друго прашање може да се запрашате е, она што се ранливи луѓе се? Дали тие се гледаат себеси како добри и пристојни луѓе, кои имаат право на добар живот, или тие имаат ниско самопочитување и се гледаат себеси како прилично бескорисни и без значење? Тогаш можеби мислите дека ова е уште излез, единствениот начин да се добие далеку од дома. Многу девојки се привлечени со ветување за подобар живот, работа, сместување и голема промена, кога всушност тие се движат право во пеколот. Многу длабоко може да има сомневања, но турка ги настрана. Тие сакаат толку неверојатно среќна што се слушаат за да биде вистина и дека тие ќе имаат подобар живот, за иако тие не се точно како што го прават, тоа е барем подобро отколку што живеат сега. Тие ги затвораат очите за вистината. Другите не можат да имаат било каква идеја, но го гледа како начин да се заработи пари за да им помогне на поддршка големо семејство. Многу од нив се исто така принудени и добро поставени, тие можат да бидат такви упоен, малтретирани, или на друг начин оштетени се деградира и физички и психички. Сепак, постојат многу луѓе и големи организации кои работат за да се спречи и да се намали трговијата со луѓе. Тоа е се помеѓу различните организации, цркви, владите и универзитетите работат заедно. Сепак, голем број жени и деца кои не можат или имаат време да се спаси.

Друг начин на гледање на човечкото достоинство, е смртна казна. Многу може да се каже дека убиецот или некој друг кој го направил сериозен криминал, немаат колку вредност како еден невин човек. Дека лицето е некако изгуби својата вредност со преземање на животот на некој друг. На некој начин, тоа може да звучи сосема логично. Ако ве однесе животот на некој друг, не заслужуваат да се живее. Многумина сметаат дека смртната казна треба да се внесе повторно. Но, тоа секако не мислам така, затоа што е поентата навистина? Па, семејството на невините може да се чувствуваат дека правдата била доставена, но се чувствуваат тие се навистина подобро од тоа, тоа им дава не она што тие имаат изгубено назад? Зар не е подобро да ги споделите со виновен atone за неговото злосторство, а потоа да се помогне да се добие подобро? Разликата меѓу убиецот и потоа оној кој мора да го убие не е толку голема, мислам. Затоа, мислам дека сите луѓе заслужуваат втора шанса, затоа што секој е невин од самиот почеток. Човек не се раѓа злото, или како убиец, но понекогаш сили на околината и околностите, еден ќе биде малку поинаква. Значи, прашањето е дали да се обиде да го промени наместо неа? Тоа не секогаш се реши проблемот со отстранување на тоа во Најлесен начин.

Ревека Axelsson

based on 4 ratings Што е човек вреди?, 2.6 од 5 врз основа на 4 рејтингот
Стапка Што е човек вреди?


Поврзани училишен
Во продолжение се дадени училиште работа која е за тоа што еден човек вреди?, Или на било кој начин поврзани со она што е човек вреди?.

Еден одговор на "Што е човекот вреди?"

  1. Густав Росен на 2 јуни 2009 во 23:46 #

    хм. Ми се допаѓа вашата филозофија. Многу луѓе мислат дека ти рече дека оној кој загинаа заслужува да умре. Но, во Шведска, тоа е начинот на кој јас разбрав дека тоа не е првенствено барате правдата, туку и за подобро општество. На еден човек загина, еден да умре? Еден човек кој знаете дека ќе убие еден или повеќе други ако е дозволено да живее, би можел да се согласат да го убие сите животни се еднакви, а можеби и повеќе невина жртва од убиецот. Но, кога ќе го убијат, ти си убиец? И како можете да знаете дека лицето на кое застрелан не се случува да се реформира? Во Шведска, не постои дури nage казна што мислам дека е добро. Има само казна е иста работа, но тоа не се каже реченици како јас го правам голема разлика. А убиецот во справуваме во Шведска добиваат психолошка грижа за она што го знам. И тоа е она убиец треба дали вашиот убиени присилно / покајат, или ако тоа е berreda за убиство повторно. Контакт со мене, ако би сакале да разговараат понатаму, се чувствувам како да сме се согласуваат досега ... но јас се разбере ако ова е повеќе од едно училиште проект за вас. : P

    muppen_morgen@hotmail.com

Коментира Што е човек вреди?

« | »