.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Силувањето

Постои познатата слика од Тицијан е прикажана жена која ја силувал. Сликата е од 1500-тите години, но инцидентот се случил позади субјектот

509 F. Христос. Тоа претставува многу убава Лукреција кој бил римски noblewoman и беше во брак со роднина на последниот крал на Римската империја. Една ноќ, кога мажот Лукреција беше далеку, таа била силувана од страна на еден од синовите на кралот. Кога мажот се вратил таа ми кажа што се случило, но таа не беше се верува, а со тоа се неговиот живот.

Силувањето е затоа секогаш била и ќе веројатно секогаш постојат. И злоупотреба е и поостро и повеќе заеднички. Жените и мажите кои стануваат жртви одземен достоинството и своето тело. Ова е според мене, најлошото нешто што некогаш може да се случи на човечко суштество. Сепак, тоа е толку малку што фатени иако се повеќе и повеќе храброст и извештаи. Во овој труд, сакам да се покаже дека има нешто сериозно не е во ред со правниот систем, кога 18.000 силувања извршени но само 100-150 води кон убедување. Глетката на силување денес е исто така многу искривена. Кога жената е пијан и добива силувани се смета дека таа може да се обвинува. Кога човек е пијан и ја силувал својата, тој не може да помогне во тоа. Тоа им овозможува на обвинетиот до жртвата и жртвата на сторителот.

Бројот на пријавени силувања и ненајавени

Во просек, 10 силувања се пријавуваат секој ден, се добива околу 3.600 секоја година во Шведска. Бројот на пријавени силувања ценат, меѓутоа, од страна на Националниот совет за да биде околу 20 отсто од вистинската бројка. Под претпоставка дека ова се случува околу 45 силување секојдневно и колку што е 18.000 секоја година. Тоа е опасно висока бројка. За сите овие силувања, тоа е само 100-150 лица кои примаат убедување. Овој број е стабилен од 1975 година, иако бројот на жалби се зголеми драстично.

Во 2004 година, објавија 2631 силувања. Во 2005 година, објавија 3587 силување и во текот на првите три квартали од 2006 пријавени 3974 силувања. Зголемувањето се разбира, да биде, бидејќи повеќе луѓе се осмелуваат да го пријавите бидејќи не е како табу тема да се зборува за силување повеќе. Зголемувањето, исто така, може да се должи на законската регулатива што е дозволено на кривични дела кои претходно беа групирани под сексуална експлоатација во денешно време, наместо да се класифицирани како силување. Но, тоа, исто така, може да зависи од бројот на силувања се зголеми.

Легислативата

Во првиот закон е дефинирано силувањето како едно или повеќе лица принудени да имаат секс од жената. Сега, законодавството е изменета, така што тоа се однесува и кога жртвата е човек. Тоа не подразбира сексуален однос, но тоа е доволно за да се спореди со сексуален чин. Новиот прилог на законот за силување е дека жртвата не треба да направите физички отпор или дури и да кажам не. Доволно е дека жртвата не покажуваат никакви согласност за тоа да се класифицираат како силување. Ако на пример, жртвата е толку погодени дека тој / таа не може да се каже не, без разлика дали тој / таа е за пиење, земајќи лекови или се дрогирале така класифицирани како силување.

Различни видови на силување

Во медиумите се таканаречените силување напади застапени бидејќи тие се поинтересни за читање за. Но, според статистичките податоци, тоа е токму спротивното.

32 проценти од сите силувања се извршени од некој жртвата има тесна врска со, на пример, на жртвата сегашен или поранешен партнер, сопруг или дечко. Во овие случаи, силување е скоро секогаш во семејниот дом. Една третина од жените пријавуваат криминал рок од еден ден, за разлика од просекот, каде што само една петтина пријавени. И покрај тоа, таа е често тешко да се докаже дека жената не сакаат и поголемиот дел од истрагите се намали.

Во многу случаи, сторителот е површно познавање на жената. Овој тип на силување сметки за околу 27 проценти од сите пријавени силувања. Во овие случаи, жртвите се најчесто млади, во просек 22 години, а сторителот значително постари. 13 отсто од овие случаи пријавени доведат до одлуката на обвинителството.

Само 20 отсто од сите силувања се силувања. Силување јавува главно на отворено и тука се жртви на младите, во просек од 24 години. Оваа група извештаи 73 проценти силување во полиција. Но, само 5 отсто од овие случаи се спроведуваат бидејќи сторителот дури и не може да се идентификува.

Останатите група е "други блиски познаници", како што се колеги од работа.

Зошто не можете да се регистрирате?

За жал, бројот на непријавени силувања кај големите затоа што многу не верувам дека тие биле подложени на "вистинска" силување и затоа не се осмелуваат да го пријавите. Силувањето како што е опишано во медиумите често силувања и тоа може да им помогне на луѓето не веруваат дека нивното силување "сметано". Многу од нив се, исто така, се плаши да го пријавите поради закани и дека тие не можат да се пречи да одат низ долг и исцрпувачки истрага. Голем дел од жртвите се изјасниле криминално минато што не е обвинет, па затоа верува дека истото ќе се случи повторно и дека поради тоа не се направи било добро да се пријавите. Ниту пак некој знае каде да се сврти и дека има поддршка и помош на располагање.

Банда силување

Група силувања се исто така честа појава. Банда силување е кога две или повеќе сторители принудувајќи да се има секс со друг маж. Во 22 проценти од сите пријавени банда силување е прашање на три или повеќе сторители, во останатите случаи, тие се две. 80 отсто од овие силувања се одржи во затворен простор, а 20 отсто на отворено. 11 отсто од жртвите се 14 години или помалку кога се случила силување. Речиси 30 проценти од сторителите биле млади, кога тие ги извршиле ова кривично дело, 15-20 години. Исто така е заедничко за овие силувачи извршиле други кривични дела. 46 отсто е обвинет за три или повеќе кривични дела.

Силувач

Тоа е најчест дека секој кој ја силувал еден маж и неговата жртва е жена. Но, постојат се разбира неколку женски силувачи имаат силување мажи. Исто така, постојат мажи кои силувале други мажи и жени кои биле силувани други жени.

Еве некои статистички податоци за сторителите кои извршиле банда силување во Шведска:

43,5 отсто се етнички Швеѓани (две шведските родители, роден и регистрирани во Шведска)

32 отсто биле имигранти (родени во странство, но се регистрирани во Шведска)

14,5 отсто имале имигрант (роден и регистрирани во Шведска, но со еден или двајца родители родени во странство)

10 отсто од странците (не се регистрирани во Шведска)

Казни

Осуден за силување во Глава 6. 1 § 1 Кривичниот законик казна затвор од најмалку два до шест години; за влошување на силување, повеќе затворски казни изречени. Ако делото во однос на насилство или закана и околности обично се сметаат за помалку сериозни, ќе се казни според Поглавје 6. 1 § 2. Кривичниот законик на казна затвор не подолг од четири години.

За влошена силување осуден според Кривичниот законик Глава 6. 1, § 3 парчиња. казна затвор од најмалку четири до десет години. При утврдувањето дали силување е груб треба да се смета особено ако насилството е опасно или ако лицето кое го сторил делото е нанесена сериозна повреда или сериозна болест или, во однос на пристап или возраст или на друг начин жртвата, особено изложени немилосрдноста или бруталност.

Силување во САД

Во САД гради повеќето држави своето законодавство на англиски т.н. "обичајното право". Таа се заснова на историски преседан или претходни судски одлуки. Поради ова, силување се дефинира на ист начин како што тоа беше во Шведска во 1960-тите. Ова значи дека една или повеќе машкото насилство присилува жената да сексуален однос. Напишано закони, исто така, се криминализира други видови на злоупотреба, кој е познат како обљуба. Тоа е еднакво на сексуално малтретирање дека ние сме сега во Шведска е изменета на силување.

based on 8 ratings Силување, 4.3 од 5 врз основа на рејтингот 8
Оцени Силувањето


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со груба или на било кој начин поврзани со груб секс.

Коментар Силувањето

« | »