.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишните

Од нашиот соларен систем

Нашиот сончев систем се состои од девет планети + сонцето.
Дом најголемиот планети, Јупитер и Сатурн, а најмала е Плутон и жива.
Соларниот систем работи така што планети се врти околу сонцето, види подолу. На мрежи сепак, не е исправен.
Сите планети се врти и околу својата оска.
Оските не се "прав", но криви, тоа е причината зошто имаме сезони
Бидејќи понекогаш северната хемисфера кон сонцето, а понекогаш и на југ.
Години е време тоа време на планетата за да ги ротира еднаш околу Сонцето, случајот на Земјата трае една година 365 ¼ дена.
И еден месец е време дека на месечината или сателитски пат околу планетата.
Еден ден е време планетата потребно за да ги ротира еднаш околу својата оска.
Дали сакате да прочитате повеќе за плимата и осеката, видете на страница деветтиот

Уран

Уран, Нептун и Плутон е далечните планети во Сончевиот систем (на дотогаш познат).
Со голо око може да се види Uranus- другиот е за слабо светло. Овие студени планети трае долго време да се оди околу Сонцето. Уран е планета од трите кои се најблиску до Земјата. Таа има дијаметар од околу 51 000 км или околу четири пати поголема од Земјата.
Температурата на површината не надминува -190 Целзиусови степени, и сите на амонијак во замрзна своите атмосфера, но метан може да се открие со помош спектроскоп. Површината не е фиксна.
Не се знае со сигурност ништо за неговата внатрешна структура, но Уран е слична на Јупитер и Сатурн повеќе од земјата. Растојание на Сатурн од земјата никогаш не е помалку од 2580000000 км, а орбитален период е 84 години.
Откривањето на Уран е возбудлива приказна.
За тоа беше првата планета да се најде за нив биле познати уште во антиката.
Во 1757 се преселил професионален музичар Вилијам Хершел од Хановер во Англија. Тој наскоро стана заинтересирани за астрономија и за кратко време го гради својот телескоп огледало. Тој успеал да се произведуваат исклучително добри инструменти, а со нив и тој почна да се истражуваат небото.
Во март 1781 година, кога тој беше за да се трасира еден дел од небото користејќи 15 см огледало, тој забележал објект кој се чинеше дека имаат мали диск. Тој студирал таму за неколку последователни ноќи, видов дека тој се движи во текот на позадина на основни ѕвезди и заклучи дека е комета.
Разбирлива грешка, бидејќи комети често изгледа да имаат мали диск кога видени преку телескоп.
Како месеци поминаа, стана јасно дека патот кон објектот не е долга патека на комета, но повеќе како планетарна орбита.
Откако сфатил дека тоа е нова планета имаше откриено, стана доста возбуда.
Хершел сакаше да се јавите на нов планета за Geurgium Sidus (ѕвезда Џорџ), откако кралот Џорџ III, кој дојде од Хановер. Но меѓународното мислење сакаше да го именува по класична богови и божици, кои позајмиле неговото име на други планети, и Хершел беше отфрлен.
Планетата Уран добив, што е името на римскиот бог на небото. Може да се види Уран со окото, но тоа само изгледа како незначителен ѕвезда, а факт е дека никој не чини да го забележале пред Herscel.
Кога Уран 10 март, 1977 година донесен пред една ѕвезда, беше пронајден со проучувањето светлина варијации на ѕвездата пред и по пасус, дека планетата е опкружен со прстенест систем.
Постојат пет, можеби и шест прстени. Прстените се многу потесни од прстените на Сатурн, но тие веројатно се од иста природа.
Уран има пет месечини. Најновите пробив е Миранда. Месечини орбитира околу планетата не е кружна, како и во други планети, но речиси овална.

Плутон

Плутон е најоддалечената на планетите во нашиот Сончев систем, па дури и на најмалите.
Плутон беше откриен 1930.
Плутон е толку мала што дури и нашите месечината е поголем и тие исто така веруваат дека Плутон е Мун, дека е, на избегале месечина на Нептун.
Но, и покрај фактот дека Плутон е толку мал, тоа има свои месечината, Karon

ЖИВА

Меркур е толку далеку од Плутон е можно, тоа е така е најблиску до Сонцето.
И покрај тоа што Меркур е мала планета и вториот најмалата планета на нашиот сончев систем.
Ротација на Меркур околу сопствената оска е полнети со привлекување на сонцето и не само тоа, таа има многу пократок околу сонцето, па еден ден е подолг од една година на Меркур.
Меркур нема вистинска атмосфера во текот на денот тоа е многу
топла и ноќе тоа е многу студено.

JUPITER

Јупитер е 11 пати поголеми од Земјата, што го прави најголемата планета на нашиот сончев систем.
Тоа е дури и толку голема што на маса е поголема од сите други планети многу заедно.
Јупитер атмосфера се состои од водород, хелиум, водена пареа, метан и амонијак. Јупитер ротира околу својата оска еднаш дека целата планета стана се срамнети со земја, и облак систем претставува светло и темно бендови. Познато е дека ремени се на висок и низок притисок, но немате објаснување за различните бои.
Кога вселенска сонда Војаџер 1 донесени од страна на Јупитер се најде тесен појас, како што не се знаеше дека тоа беше таму, пред, но сепак вели дека Јупитер нема прстени.
Прстенот се состои од честички чакал.
Ако се погледне на Јупитер со телескоп здогледува чудна детали - црвена дамка.
На самото место почнаа да се појавуваат во 1878 година, но по тоа што исчезна во рати.
Се верува дека дамка е многу голем и долг животен век циклонот што е виорот.

based on 6 ratings Нашиот Сончев систем, 2,5 од 5 врз основа на рејтингот 6
Оцени го нашиот Сончев систем


Поврзани училишните
Во продолжение се дадени училиште проекти кои се занимаваат за нашиот соларен систем, или на било кој начин се поврзани со нашиот сончев систем.

Коментар од нашиот соларен систем

« | "