.nu

Училишните книги и есеи од средно училиште
Барај училишен

Ефект на стаклена градина

Се соочува со ефект на стаклена градина

За долго време, луѓето се зборува за ефектот на стаклена градина и она што може да се случи ако продолжи да се зголемува. Во поново време ќе се забележи колку компании се промени за да станат повеќе свесни за животната средина, и го продаде еколошки производи до потрошувачите. Како луѓето се повеќе и вид на дебата врз животната средина има изменето импулс во вистинската насока во моето мислење.

Што е ефектот на стаклена градина?

Ефект на стаклена градина е исто така познат како ефект на стаклена градина и е природен процес. Без него, на Земјата ќе биде многу постудено. Од сонцето испрати термална радијација "вратени" на земјата. Повеќето од нив заминуваат во атмосферата на Земјата, но мал дел останува, што значи дека Земјата држи топло. Во атмосферата се гасови кои го детерминираат куќата многу топлина што ќе остане. Но, според истражувачите на стакленички гасови е зголемен, што значи дека топлината останува за долго време на нашата планета.

Различните погледи

Секогаш постојат две страни на секоја дискусија. Во овој случај, на луѓе кои веруваат дека температурата се зголемува поради самите себе и оние кои веруваат дека тоа е сопствено време на природата. Кој е во право?
Во дебатата член Östgöta Дописниците (2006/09/25) пишува Ларс Olert со ефект на стаклена градина создадена од страна на емисиите на јаглерод диоксид и други стакленички гасови и истражувачи во Меѓувладиниот панел за климатски промени и на ИПЦЦ се едногласни во тоа. Повеќето ќе се согласат со оваа теорија, но мислам дека медиумите има една нога во играта. Многу знаат како медиумите е во денешното општество, направи нешто големо со нешто мало. Па зошто да не ефектот на стаклена градина со? Постојат оние кои веруваат дека се потребни повеќе истражувања на оваа тема пред да забележува дека ова е проблемот на зголемена температура.
Во написот дебата "измама на климата" од Јонас Petterson (Aftonbladet, 2006/08/20), тој тврди дека ние, луѓето имаат многу мала улога во зголемувањето на температурата. Тој верува дека тоа е сопствена рамнотежа на природата која почнува да се стабилизира. Во средниот век ниски температури многу повисоки отколку денес, тогаш дојде малата ледена доба, што ги намали температурата и времето по земјата се зголеми полека но сигурно во степен за да се дојде до една нормална температура. Wibjörn садови се истражувач клима и професор по физичка географија на Универзитетот во Упсала. Тој ги проучувал климатските промени во земјите како што се Шведска (област Kebnekaise), Кенија, Боцвана, Арктикот и Антарктикот. На интернет страна www.realtid.se (2007/03/05 "ефект на стаклена градина е мит"), дури и тврдат дека тој ќе се зголеми на температурата не е вина на човекот. Тој верува дека кога тој е на "погрешен" од страна на мнозинството, неговиот глас не е толку важно во овој контекст. Тој, исто така, посочува дека со помош на сталактитите во пештерите и како глечерите се пресели да се види дека температурата варира во текот на еден подолг временски период. Температурата повторно ќе се намали ако одреден број на години.
Многу се зборува е за поларните ледени капи. Шоу вели дека тие се за да се топи, што ќе се подигне нивото на морето и земјите кои не се наоѓаат високо над површината на водата ќе исчезне. Животните на овие блокови од мраз и тундра ќе исчезне во број или можат да изумрат. Една студија во списанието Science покажува дека поларниот мраз, наместо да стане погуста, па дури и на Светскиот фонд за дивиот свет се забележува дека бројот на поларните мечки се зголеми.

Избегнување на зголемување на температурата?

Договор на таканаречениот Протокол од Кјото меѓу двете земји беше создадена во 2001 година Сите оние кои се согласиле да ги намалат своите емисии на шест стакленички гасови во просек 5 проценти од 1990 до 2008/2012. Сепак, дури и ако тоа ќе функционира, постојат земји во развој кои не се овие правила, што значи дека стакленичките гасови не се намалува со текот на тимови. Но, да се добие остатокот на светот во тоа време, а можеби и ќе имаат шанса да ја намали температурата. Ние, исто така може да помогне со сортирање, изборот на еколошки автомобили и возење средства и да користат јавен превоз.

Анализа

Според фактите што е прикажано, мислам дека тоа е природен циклус што ќе се случи, но ние, луѓето се забрза процесот. Ние почнат да го користат повеќе еколошки производи може да ни даде дополнителна години да се прилагодат. Но, никој не може да го игнорира дека некогаш ќе се случи, а можеби и не, кога живееме, но ние мора да размисли за иднината. Wibjörn садови (www.realtid.se 03/05/2007 "ефект на стаклена градина е мит") се спомнува дека може да се види на сталагмити и глечерите, температурата беше во минатото. Но, ако тие сега покажуваат дека температурата варира зошто да не прават научниците до момент и навистина прави анализи на состојбата. Всушност, тоа е начинот на кој ние се слушне е дека температурата ќе се должи на ефектот на стаклена градина и мраз се топи. Од друга страна, е сместена во него, не предизвикува толку силни реакции. Еден мора да се направи силна истражување за да се добие силен одговор дека задоволни научници и други луѓе.

Тереза ​​Rosvall

based on 15 ratings Ефект на стаклена градина на 2,9 од 5 врз основа на 15 рејтингот
Стапка Ефект на стаклена


Поврзани со училишни проекти
Во продолжение се дадени училишни проекти кои се занимаваат со ефект на стаклена градина или на било кој начин поврзани со ефект на стаклена градина.

Коментар ефект на стаклена градина

« | »