.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Genterapi

Ämne: Biologi, Forskning
| Mer

4.1 Vad är genterapi?

Genterapi handlar om att byta ut gener för att bota sjukdomen. Det fungerar som när man lagar en motor. Lättast är det om man öppnar motorhuven och hittar felet. Men i genterapi öppnar man inte motorhuven utan använder modern utrustning som DNA – micrroarray eller DNA – plattor som ska hjälpa forskare att hitta felet. Men genterapi är fortfarande i experimentstadiet. Genterapi är ett av dem heta forskningsområdena enligt min källa. USA och Europa är de ledande inom genterapi.

4.1.1 Vem kom på genterapi?

Jag kunde inte hitta någon direkt skapare till genterapi men det är i alla fall många som jobbar på att få ut det på marknaden.

4.1.2 Vad finns det för bakgrund till att genterapi uppkom?

Ett skäll till att genterapi startade var för att många forskare tror att man kan räkna med nobelpriset inom medicin då. Men mänskligheten får ett jätte hopp att kunna bota barn så de ska slippa lida om de får en sjukdom så det är väl det som fick det hela att starta och den första människan som var med om en genterapeutisk behandling var the bubble boy år 1990 enligt min källa.

4.2 Hur fungerar genterapi i stora drag?

Att utföra genterapi går till ungefär så här man tar ett prov i ryggradsmärgen och ser vad det är som cellerna inte kan producera. Man tar sedan några celler från en frisk människa och modifierar ett virus som ska vara bärare man för in cellerna i viruset. Sedan för man in viruset och cellerna som man för in ska då förhoppningsvis börja producera det som fattades. De sprider sig precis som vanligt via att de gör en vanlig celldelning och ungefär så här går det till. Det krävs ett stort genom brott om de ska ske för man vet inte riktigt hur man ska gå till väga när man fört in de modifierade viruset i kroppen. Då måste kroppen godkänna cellerna precis som vid en operation där man får en ny kroppsdel. Men det går framåt för 2004 utvecklade Svenska forskare adenovirusvektorer för genterapi ändamål där man satt in gener för att producera proteiner som underlättar virusets bindning till speciellt tumörceller.

4.2.1 Ungefär hur många har botats med hjälp utav genterapi?

Man har hjälp ungefär 600 personer över hela världen fram till 1996. Enligt min källa (Bra böcker 2000). Det är en ganska bra början.

4.2.3 Vem var först att bli botad av genterapi?

Först över hela världen att bli botad av genterapi var the bubble boy 1990

4.2.4 Vilka sjukdomar går det att bota med hjälp utav genterapi?

Man tror att man ska kunna bota sjukdomar som aids, cancer, Parkinsons och hjärtkärlsjukdomar. När man kommit ut ur experimentstadiet.

4.2.5 Har det varit någon biverkning på dem som har gått igenom genterapi?

Jag har inte hittat fakta om detta men vi får hoppas att de mår bra.

4.2.6 Hur ser framtiden ut för genterapi när kan man räkna med att kunna använda det på sjukhus?

Man hoppas att man ska ha kommit ut experimentstadiet om 10 -15 år så man kan erbjuda det som en behandlings form på sjukhus. Men än så länge vill inte forskare erbjuda denna behandlings form om det finns någon annan utväg eftersom vi inte vet så mycket om genterapi och biverkningarna.

4.3 Vad säger lagarna om användning av genterapi i allmänhet?

Enligt lag är det förbjudet att utföra genterapi på könsceller. Men det är inte förbjudet att utföra genterapi på vanliga kroppsceller. För att undersöka människors arvsmassa med utnyttjande av analys av genernas deoxyribonukleinsyra (DNA) fordras särskilt tillstånd, om undersökningen utgör eller ingår som ett led i en allmän hälsoundersökning. Ett tillstånd som avses i 1 § får lämnas endast om undersökningen är inriktad på att söka kunskap om sjukdomsförhållanden som är av allvarlig art eller annars av särskild betydelse för hälso- och sjukvården.

Genterapi, 2.5 out of 5 based on 11 ratings
| Mer
Betygsätt Genterapi


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Genterapi eller som på något sätt är relaterade med Genterapi.

Kommentera Genterapi

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2