.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Brasiliens matkultur

Ämne: Geografi, Mat
| Mer

Statsskick: republik
Yta: 8 511 965 km2
Huvudstad: Brasília (1,8 milj invånare 1996, inklusive förstäder)
Högsta berg: Pico da Neblina (3 014 m ö h)
Viktigaste floder: Amazonfloden (640 mil med bifloder t ex Madeira och Rio Negro), Sâo Francisco, Paraná
Största sjöar: Patos, Mirim, Mangueira, Araruma
Invånarantal: 170 miljoner (uppskattning 2001)
Invånare/km2: 20
Naturlig befolkningstillväxt: 1,3 % (uppskattning 1999)
Läs- och skrivkunnighet: ca 90% (uppskattning 2000)
Folkgrupper: vita ca 54 %, personer med blandat ursprung ca 40 %, svarta 5 %, övriga 1 %
Språk: portugisiska, ca 220 indianska dialekter och språk
Religion: katoliker 70-80 %, protestanter 10-20 %, övriga ca 10 %
BNP/invånare: 3 401 US dollar (1999)
Olika näringsgrenars andel av BNP: jordbruk 8 %, industri 34 %, tjänster 58 % (1999)
Naturtillgångar: mängder av mineraler, vattenkraft, skog
Viktigaste exportvaror: maskiner och fordon, livsmedel, metaller, kemiska produkter, järnmalm, järn och stål
Valuta: 1 real = 2.66 kr (2005)Basmaten i Brasilien består av ris och bönor. Till det så äter man oftast kyckling, fisk eller kött. Nationalrätten heter “Feijoada” och förr i tiden så var det den maten som slavarna åt. Den serveras traditionellt på lördagarna. Det är en gryta som innehåller soltorkat kött och kryddad korv sin sedan kokas ihop med svarta bönor, Till det så äter man ris, finskuren kål, mandiokmjöl och skurna apelsiner. Innan man äter så dricker man “caipirinah”, som är Brasiliens nationaldrink. Drinken består av pressad lime, socker, massor av is och en hel den av det Brasilianska brännvinet som är gjort av sockerrör. Under måltiden så dricker man “Chopp” som är deras fatöl. Den serveras iskall i små glas så att den inte ska hinna bli varm innan man dricker upp.
I södra Brasiliens inland så äts det mycket kött, men deras matkultur har spridit sig väldigt mycket över stora delar av Brasilien. Vid kustorterna så äter man mest fisk och skaldjur I delstaten Bahia så är maten mycket starkare kryddad än i andra delar av Brasilien.
Mycket av matkulturen har man tagit från Afrika då slavarna förde med sig mycket traditioner. Det är i Bahia som den största delen av maten kommer från Afrika.
Det dricks väldigt mycket juice i Brasilien och det finns antagligen inget annat land som har större utbud av olika juicesorter.

Brasiliens matkultur, 1.1 out of 5 based on 15 ratings
| Mer
Betygsätt Brasiliens matkultur


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Brasiliens matkultur eller som på något sätt är relaterade med Brasiliens matkultur.

Kommentera Brasiliens matkultur

« | »


Warning: fopen(./.ips1.txt) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.ips1.txt) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.ips1.txt) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(.SIc7CYwgY) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 18