.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Skolarbeten om Biologi

Parasitsjukdomar

Ämne: Biologi, Hälsa

Malaria: Den mest kända parasitsjukdomen måste vara malaria. 300-500 miljoner människor insjuknar varje år. Malaria sprids genom att en mygga av släktet Anopheles biter en människa. När myggan biter människan sprutar den samtidigt in saliv för att se till att blodet inte koagulerar och öppna upp blodkärlen. I just det ögonblicket följer den trevliga parasiten sporoziten med in i människan. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Trädfiber

Det var en vanlig dag, jag gjorde absolut ingenting. Jag bara fanns på min plats som alla andra, lite trångt men ok. Vi var i en stor gran som var i en stor skog. Det var en vanlig dag som jag sa, trodde vi…

Vi hörde alla ett brummande, det kom närmare och närmare. Det viskades om att vi skulle avverkas och bli toalettpapper. Sedan började det skaka och vi föll ner på marken. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Blodomloppet

Ämne: Biologi

Hemoglobinget är ett järnhaltigt protein som finns i de röda blodkropparna. Hemoglobinet gör att röda blodkroppar kan transportera syre, och ger blodkropparna dess röda färg.

Hjärtat är som en dubbel pump. Samtidigt som den ena halvan pumpar ut blod i hela kroppen, tar den andra halvan tillbaka blod från venerna. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Vård vid livets slut

Ebba är i en svår situation, och därför är viktigt att hon får den hjälp hon behöver, men även att hon får uppleva saker som hon inte fått uppleva tidigare, vilket är bra för henne både fysiskt och socialt.

Ebbas situation just nu är väldigt dålig, hon har en sjukdom som hon inte själv kan hantera vilket betyder att mycket krävs för att Ebba ska må bäst till livets slutskede. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Psykologi – PTSD

PTSD (Post Traumatic Stress Syndrom)

PTSD kan drabba den som varit med om exempelvis misshandel, våldtäkt eller en olycka. Du kan ha upplevt krig, övergrepp eller andra allvarliga händelser. En behandling som visat god effekt vid posttraumatiskt stressyndrom är kognitiv beteendeterapi. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Etik och livsfrågor

Natasa Arrano

Det som inte kunde ske

Oftast så blundar människorna när dem ser en annan människa som behöver hjälp. Vi människor vill inte lägga oss i andras problem och skaffa oss bekymmer, vi tycker att det kan dem lösa själva. Nu sitter det en kvinna där och ber om hjälp. Vad gör jag då? Jag kan blunda och bara gå förbi, precis som om jag vore blind och döv. Vad blir det för konsekvenser om jag gör det? Kommer jag att känna någon skuld? Fråga mig själv varför gjorde jag så? Vad är jag för människa som klarar av att bara gå förbi? Varför var hon ledsen? Var och varför hade hon ont? Hur kunde jag bara gå förbi? I dagens samhälle är vi väldigt stressade. Hinner jag stanna till och försöka hjälpa henne. Finns det någon empati eller sympati i mig i människorna omkring mig? Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Läkekonstens historia

UPPGIFT 1

Läkekonstens historia
Den första nertecknade kunskapen om olika sjukdomar skrevs omkring 400 f.Kr i Grekland. Den grekiska kulturen lade grunden till en teori om sjukdomarnas uppkomst och orsak. Läkekonstens fader Hippokrates ( 460-377 f.Kr) idéer om läkaretik och tystnadsplikt gäller än idag. Den första vetenskapliga undersökningar och resultat kom under 1500 talet. Vesalius en belgare ( 1514-1564 ) skrev fler böcker i anatomi efter att ha dissekerat ett flertal kroppar. Under 1600 talet var läkekonsten påverkad av religion, astrologi och trolldom. Fram till slutet av 1800 talet användes läkemedel som kom från naturen efter det framställdes nya läkemedel av kemister och biologer. Enligt min uppfattning så har religionen haft stor påverkan på läkekonsten och har fortfarande stor påverkan i vissa religionen än i dagens läge. Forskningen har utvecklat många läkemedel som hjälper mot olika sjukdomar och människor/djur som har ont. Läkemedel har hjälpt många människor i det stora hela men samtidigt så har läkemedel också gjort många människor beroende av mediciner. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Livsfarliga potensmedel på nätet

Av Marianne Hedenbro
Publicerad: 9 januari 2009 23:30, Sydsvenskan Uppdaterad: 9 januari 2009 23:57Minst tio potensmedel som säljs på Internet har spetsats med samma ämnen som finns i receptbelagda läkemedel. Läkemedelsverket som har granskat marknaden varnar för att produkterna kan vara livsfarliga. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Kroppsuppfattning

KORT FAKTA OM BULIMI

Bulimi är en ätstörning som innebär att man hets äter stora mängder mat som man sedan försöker göra sig av med, oftast genom att kräkas eller använda laxermedel.

Bulimi är vanligast bland kvinnor, och de flesta blir sjuka i slutet av tonåren eller i tjugoårsåldern. Vad som orsakar ätstörningen är olika från person till person, och oftast är det flera saker som spelar in. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Evolutionen och jordens utveckling

Hos djuren liksom hos algerna bildades flercelliga organismer ur encelliga. Både ryggradslösa djur och ryggradsdjur utvecklades i havet och har därifrån anpassats till landliv. Hos både ryggradsdjur och ryggradslösa djur skedde efterhand en anpassning till ett liv på land.Jorden är ca 4,6 miljarder år gammal och de tidigaste livsformerna bestod av encelliga bakterier i haven. Den första levande organismen var en blågrön alg utan cellkärna (ca 3,5 miljarder år sedan). Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

« Äldre skolarbeten -


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2