.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Skolarbeten om Filosofi

Filosofi – skönhet

Är det insidan som räknas?

Det är ofta man hör att det är insidan som räknas. Men är det verkligen så? I dagens samhälle blir man bedömd utifrån sitt yttre. Om man är rik eller fattig, snygg eller ful, framgångsrik eller misslyckad tror folk att de vet hur man är på insidan. Det kommer alltid att finnas fördomar och det går antagligen inte att göra något åt.

Skönhetsidealen nu och då

Om man tar t ex utseendet, innan man har börjat prata med någon är det enda man vet om den personen hur den ser ut. Men vad är som bestämmer dagens skönhetsideal? I dag är idealet för kvinnor att vara smal, stora bröst, stora läppar, höga tydliga kindben, brunbrända m.m. Män ska vara vältränade, långa, stylad frisyr, kraftigt käkben. Men så var det inte för t ex 200 år sedan. Då var idealet att vara tjock eftersom om man var smal så var det ett tecken på att man inte hade något att äta och därför var fattig. Man skulle också vara mycket blek för om man var brun var också ett tecken på att man hade varit ute i solen och arbetat. På 1920-talet så skulle kvinnorna inte se ut som kvinnor utan mer som pojkflickor. De skulle vara smala, kortklippta med små bröst. Det är bara på senare tid som det här onaturliga idealet har blivit populärt. P g a det har också plastikkirurgin ökat kraftigt. Nuförtiden blir det bara vanligare att kvinnor lägger in lite silikon här och var. I dag så finns det nog inte en tidning utan någon artikel om bantning, plastikkirurgi, sminktips, träning osv. När man är liten som tjej leker man ofta med Barbie dockor. Titta bara på de, de är vackra och smala osv. Det här fortsätter också under hela livet, efter Barbie kommer olika program på tv sedan så fortsätter det bara. Men jag säjer inte att det bara är tjejer som har press på sig att se bra ut. Många killar i filmer och på tv är extremt vältränade och ser bra ut och är tuffa. Men det är inte bara från media man har press på sig, både tjejer och killar har press på sig från de man umgås med. Detta sänder också ut en felaktig bild av hur man “ska” se ut. Det är många ungdomar som får ätstörningar och kanske till och med dör av all press de har på sig att vara “rätt”.

Makt, pengar och framgång

Redan när man börjar skolan börjar man mäta sig med sina klasskamrater kunskapsmässigt. Man får snabbt en stämpel. Om man är duktig i skolan får man snabbt stämpeln “pluggis” av de i klassen som inte är lika begåvade. När man en gång har fått en stämpel följer den med en under hela skoltiden även om man förtjänar den eller inte. Men den som var klassens ljus under skoltiden kommer antagligen få ett bra jobb senare i livet och på det sättet bra jobb, hög lön och mycket att säga till om. Medan de som inte skötte sig lika bra kommer antagligen inte få ett lika bra jobb osv. Men framgång och utseende hör också ihop. Om man har en fantastisk röst fast inte ser så bra ut så är det svårare att bli framgångsrik inom t ex sångindustrin än om man ser bra ut men inte har en lika speciell röst.

GD Star Rating
loading...

Etik och livsfrågor

Natasa Arrano

Det som inte kunde ske

Oftast så blundar människorna när dem ser en annan människa som behöver hjälp. Vi människor vill inte lägga oss i andras problem och skaffa oss bekymmer, vi tycker att det kan dem lösa själva. Nu sitter det en kvinna där och ber om hjälp. Vad gör jag då? Jag kan blunda och bara gå förbi, precis som om jag vore blind och döv. Vad blir det för konsekvenser om jag gör det? Kommer jag att känna någon skuld? Fråga mig själv varför gjorde jag så? Vad är jag för människa som klarar av att bara gå förbi? Varför var hon ledsen? Var och varför hade hon ont? Hur kunde jag bara gå förbi? I dagens samhälle är vi väldigt stressade. Hinner jag stanna till och försöka hjälpa henne. Finns det någon empati eller sympati i mig i människorna omkring mig? Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Filosofer

Robert Boyle (1627-1692)

Robert Boyle föddes på Irland och var en av de första vetenskapsmännen som började att ifrågasätta att allt bestod av de fyra elementen jord, eld, vatten och luft. Han ville också gärna visa att det han sa stämde genom att göra experiment. Boyle kom genom att göra experiment på att gaser är uppbyggda av små “korpuskler”, som hade tomrum mellan sig. Boyle menade att Leukippos hade haft rätt då han talat om atomer och Boyle sa att hans “korpuskler” var just dessa atomer. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Tillgänglighet nu

Tillgänglighet är ett ord som man kan beskriva många saker med, en kille/tjej kan vara tillgänglig, ett jobb kan vara tillgängligt, man kan vara tillgänglig efter åtta o.s.v. Det finns även så mycket som kan vara tillgängligt men endast för vissa. En del människor kan inte få jobb på grund av dess härkomst och namn, de har en psykisk eller en fysisk störning eller att man inte är av det kön som arbetsgivaren vill att man ska vara. Varför ska denna värld vara så tillgänglig men ändå så mycket mer men dolt otillgänglig än vad man tror och vet, så många som varje dag kämpar med att få ett jobb men kan inte på grund av arbetsgivarnas och normens fördomar men också dess eget hat eller avsky mot andra som inte är som de. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Essä

Hur kan det komma sig att vissa berättelser från förr i tiden fortfarande finns i dagens samhälle, lärs ut till elever, görs film på om och om igen? Är det något extra i dessa berättelser som fångar vårt intresse? Är det de gammal modiga sättet i det hela som gör det intressant?
Tristan och Isolde, Romeo och Julia, Pyramus och Thisbe är 3 berättelser från förr som lever än idag. De alla handlar om en man och en kvinna som blir förälskade i varandra men hindras från att träffas pågrund av vissa omständigheter. Dock kan de inte vara ifrån varandra och utmanar allt för att få vara tillsammans. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Vad är en människa värd?

Ämne: Filosofi

Det finns mycket här i världen som man vet om, har hört talas om, har åsikter om eller inte alls bryr sig om. Ibland handlar det om hemska, fruktansvärda saker, ibland inte. Vad en människa är värd är en fråga som har diskuterats väldigt längre och man ännu idag har delade åsikter om i hela världen. Men jag tycker egentligen inte att den frågan är så svår. Hur kan man tycka att någon annan människas liv, rättigheter, frihet och säkerhet är så mycket mindre värd än ens egen? Hur vet man att man gjort så mycket bättre ifrån sig, än en som kanske aldrig fått chansen att försöka? Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

En individuell tankeuppgift

Det är viktigt att börja fundera själv över komplicerade frågor. Dessutom är det i SH viktigt för betyget att man kan resonera sig fram och diskutera med sig själv och andra. Det är det jag vill att ni gör i denna uppgift. Skriv svaren på frågorna i ett textdokument. Det viktiga är inte här hur mycket ni skriver utan att ni funderar på vad du tycker si eller så och fram för allt varför. Jag måste se varför. Att i SH och i livet säga att man tycker någonting utan att argumentera varför är inte bra. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

NEW AGE

Har man någon Gud eller Gudar, vilka då?

Gud är en opersonlig, icke moralisk, skapande kraft i universum. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Guds existens

Ämne: Filosofi

Inledning

Slår man upp ordet Gud i ett filosofiskt lexikon finns det fem olika förklaringar på ordet. Den definition jag kommer att använda mig av är: det högsta varandet som är orsaken till allt annat levande. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Filosofiska tankar

Ämne: Filosofi

Fingrar som letar sig innanför min hud, tränger sig in.
Smutsiga naglar infekterar mitt innandöme och jag blir svart, ogenomträngligt svart.
De sliter i mina vener, färgar mitt så föregående blodröda blod i silvergrå ton. Min hud är en åldrings färg och vinterns orena snö beblandas med tankar från förr. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

« Äldre skolarbeten -


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2