.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Skolarbeten om Historia

Hur kunde Sverige bli en stormakt?

Ämne: Historia

Sveriges stormaktstid var mellan 1611-1718, då Karl XII blev skjuten. Gustav II Adolf drog Sverige med i det 30-åriga kriget, mest för att få mer makt. Han ville ju att Sverige skulle härska över all mark runt Östersjön. Det var kung Gustav II Adolf som gjorde det möjligt för Sverige att bli en stormakt, den viktigaste adelsmannen vid hans sida var politikern Axel Oxenstierna som i över 40 år skull vara den mest viktigaste politikern i Sverige. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Från runsvenska till sms

Svenskans epoker

Runsvenskan ca 800-1225

Fornsvenskan ca 1225-1526 (klassisk fornsvenska till 1375, yngre fornsvenska från 1375)

Äldre nysvenska 1526-1732 Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Nordkorea

1. Bakgrund och inledning

Nordkorea (bil.1) är ett land med charm och mycket historia, spännande historia.

Anledning till varför jag just valde landet Nordkorea är just därför att det finns så mycket historia, koreakriget, återuppbyggningen, kärnvapenmakten. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Schindlers Lista

Oskar Schindler har från allra första början inget som helst intresse för att försöka rädda några judar. Han är medlem i tyska nazistpartiet och det enda som intresserar honom är att följa Hitlers lagar men även göra bra affärer och tjäna mycket pengar. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Finska vinterkriget

Ämne: Historia, Krig

Mainila: Mainila är en by som ligger i Ryssland. Men en dag har det hänt en liten konflikt

och då blev fyra sovjetiska soldater mördades. Sovjetunionen ville veta vem som var bakom det här mordet och dem utredde men till sist lade dem skulden på Finland men Finska myndigheterna förnekade det Sovjeterna sa . Detta hände 26 november 1939. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Det första försöken till att flyga

Ämne: Historia

Det första försöken till att flyga

De första försöken som gjordes med att försöka flyga gjordes av kineser för ca 1 000 år sedan med hjälp av drakar och varmluftsballonger. I Europa skissade Leonardo da Vinci på de första konstruktionerna för ett flygplan; en mandriven konstruktion med flaxande vingar, nästan som en fågels vinge. Han gjorde även de första skisserna på ett helikopterliknande konstruktion och en fallskärm. Tyvärr som kom Leonardos arbete inte längre än till skisser på ett papper, för man kunde inte hitta någon slags drivkälla som kunde få “flygplanet” i luften. Senare började man skissa och experimentera på varmluftsballonger. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Läkekonstens historia

UPPGIFT 1

Läkekonstens historia
Den första nertecknade kunskapen om olika sjukdomar skrevs omkring 400 f.Kr i Grekland. Den grekiska kulturen lade grunden till en teori om sjukdomarnas uppkomst och orsak. Läkekonstens fader Hippokrates ( 460-377 f.Kr) idéer om läkaretik och tystnadsplikt gäller än idag. Den första vetenskapliga undersökningar och resultat kom under 1500 talet. Vesalius en belgare ( 1514-1564 ) skrev fler böcker i anatomi efter att ha dissekerat ett flertal kroppar. Under 1600 talet var läkekonsten påverkad av religion, astrologi och trolldom. Fram till slutet av 1800 talet användes läkemedel som kom från naturen efter det framställdes nya läkemedel av kemister och biologer. Enligt min uppfattning så har religionen haft stor påverkan på läkekonsten och har fortfarande stor påverkan i vissa religionen än i dagens läge. Forskningen har utvecklat många läkemedel som hjälper mot olika sjukdomar och människor/djur som har ont. Läkemedel har hjälpt många människor i det stora hela men samtidigt så har läkemedel också gjort många människor beroende av mediciner. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Daniel Defoe

Daniel Defoe var en brittisk författare som skrev Bl.a. Robinson Crusoe.
Han föddes 1659 och dog den 24 april 1731.
Han skrev böcker under upplysningstiden, och innan det så arbetade han som spion/politisk journalist.
När han var 60 år skrev han Robinson Crusoe, min favorit bok
Ibland fick Defoe betala dyrt för att myndigheterna inte gilla hans böcker.
Robinson Crusoe handlar om en man som är skeppsbruten på en öde ö i Karibien och är där i 28 år, han hade en följeslagare som han kallade fredag eftersom han hitta honom på veckodagen fredag. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Finska vinterkriget

Mainila: Mainila är en by som ligger i Ryssland. Men en dag har det hänt en liten konfliktoch då blev fyra sovjetiska soldater mördades. Sovjetunionen ville veta vem som var bakom det här mordet och dem utredde men till sist lade dem skulden på Finland men Finska myndigheterna förnekade det Sovjeterna sa . Detta hände 26 november 1939.

Sovjetunionen anföll dem den 30 november och detta kriget slutade efter fyra månader och det var den 14 mars 1940. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Upplysningen

Ämne: Historia

Upplysningstiden började på ca: 1600-talet och slutade vid 1800. Upplysningen var en kulturhistorisk rörelse i Europa. Det var under upplysningstiden som det vetenskapliga började växa och mänskligheten började förstå att det fanns mer än deras trångsynta liv. Folket började bli mer intresserade av läsning och istället för högläsning läste var och en varsin egen bok. Genom det blev det förmodligen enklare att reflektera och analysera det man läst, och av möjligheten att kunna läsa det som var av eget intresse. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

« Äldre skolarbeten -


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2