.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Skolarbeten om Recensioner

Bokrecension – En blomma i Afrikas öken

Denna berättelse är baserad på en sann historia…

Den handlar om en 12 årig Somalisk flicka som heter Waris. Waris bodde med sina föräldrar och syskon, dem var en stor nomad familj som bodde ute i öknen. Alla i familjen hade sin egen syssla att sköta, Waris vallade getter och tog hand om djuren. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Bokrecension – Tusen strålande solar

Tusen strålande solar är en roman som är skriven av afghanen Khaled Hosseini. Hans första bok Flyga drake blev en stor succé. Det är bara bra kritik om boken.

Tusen strålande solar är en historia om två kvinnors liv i Afghanistan, där kvinnor är lika mycket värda som ett bord eller en stol. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Bokrecension – Musselstranden

Författare: Marie Hermansson

Född: År 1956

Uppväxt: Sävedalen, strax öster om Göteborg Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Bokrecension – Ondskans hotell

Jag har läst en bok som heter Ondskans Hotell och den är skriven av Sharmon Siamon.

Boken handlar om Clare och hennes mamma som har gått igenom hennes döda mormors hus.

Mamma är väldigt ledsen över att hennes mamma har dött. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Bokrecension – Över näktergalens golv

Jag har läst en bok som heter ”Över nektergalens golv” som är skriven av Lian Hearn. Översättaren heter Carla Wiberg.

Handlingen utspelar sig under en påhittad medeltid. Miljön återspeglar Japans natur och kultur.

Huvudpersonen Takeo var 15 år gammal, när hans fredliga bergsby blev överfallen av samurajer. Han räddades av en främmande krigsherre och blev den ende överlevande från byn. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Bokrecension – Sagan om konungens återkomst

Jag har läst ”Sagan om konungens återkomst” av J.R.R. Tolkien. Det är sista delen i trilogin om härskarringen. De två första delarna heter ”Sagan om ringen” och ”Sagan om de två tornen”. Handlingen utspelar sig i en fantasy-värld men i slutet av boken nämns början på 1400-talet. För att förstå handlingen tror jag att man måste läsa alla tre så jag ska kort berätta om de två första böckerna.

Huvudpersonerna i böckerna, som ingår i brödraskapet, är:

Frodo är en blyg och tapper halvlängdsman,”hob”, som är ring bärare och kommer från det grönskande landet Fylke.

Pippin är en ivrig och munter hob och kusin till Frodo.

Merry är hob och vän till Pippin.

Sam, som också är en hob, är Frodos vän och vapendragare. Han är bra på att odla.

Legolas är en alv som gillar att sjunga och vara i skogen.

Aragorn är en man från norr, som är arvtagare till Gondors tron. Han vandrar ofta i vildmarken.

Gimli är en dvärg från gruvorna och är barsk.

Gandalf är en trollkarl som är en hemlighetsfull och en vis man som brukar tala i gåtor.

Boromir är man och son till rikshovmästaren av Gondor.

”Sagan om ringen” handlar om att Frodo Bagger ärver nästan allt från sin morbror Bilbo och han ärver också en ring. Trollkarlen Gandalf Grå kommer på att denna ring är den Enda, fiendens ring. Den smiddes i Mordor av Sauron. Han gav också 9 ringar åt stora kungar men han förrådde dem och de blev till ringvåldnader. Frodo måste fly med sina vänner bort från hobernas land ”Fylke”, jagade av ringvåldnaderna. I Bri träffar de Vidstige som egentligen heter Aragorn. Han leder dem genom vildmarken till Alvernas dal ”Vattnadal”. Där bestäms det att Frodo ska bli ringbärare och få i uppdrag att försöka förstöra ringen i Mordor. Där den endast kan förgöras. Han får 8 följeslagare som blir Ringens brödraskap. Merry, Pippin, Sam, Gimli, Aragorn, Legolas, Boromir och Gandalf. De kommer till Morias gruvor där Gandalf möter en vålnad från skuggorna och dör. De andra fortsätter till Lot Loriens skogar där de får gåvor av drottning Galadriel. Brödraskapet får båtar att färdas med. Boromir blir besatt av ringens makt och det blir hans fall. Merry och Pippin blir tillfångatagna av fienden och släpas mot Isengård. Aragorn, Legolas och Gimli följer dem för att rädda sina två vänner medan Frodo och Sam fortsätter till Mordor.

Andra delen handlar om hur Aragorn, Legolas och Gimli jagar fienden och hur Merry och Pippin lyckas fly in i Fangorns skog där de träffar Enterna. Det är ett trädfolk som vill ha hämnd mot Isengård för att de har fält en massa träd i deras skog. Aragorn och de andra två möter Gandalf som återvänt från de döda och tillsammans rider de till Rohan och befriar kungen från en förhäxning. Fienden anfaller Rohan men förlorar. En natt ser Pippin in i en av de sju seende stenarna och får se hemska saker så Gandalf tar honom till Gondor.

Under tiden vandrar Sam och Frodo i bergen och går vilse men med hjälp av Gollum som en gång i tiden hade ringen i sin ägo, så kommer de till Svarta porten. Men det var omöjligt att ta sig in den vägen så de leds till en hemlig stig av Gollum men som förråder dem till Honmonstret. Det är en jättespindel som ger Frodo ett stick i nacken. Han blir fångad av Orcher. Sam får veta att Frodo inte är död utan bara förgiftad.

I tredje och sista delen räddar Sam honom och tillsammans får de vandra genom Mordors förtorkade land mot Domedagsberget som är en vulkan. Rohan rider mot Gondor för att hjälpa dem i kriget, men kungen stupar på slätten. Samtidigt träder Pippin i tjänst hos rikshovmästaren, som försöker ta sitt och sin sons liv genom att bränna sig på ett kungabål. Bara hans son överlever.

Västerns män utmanar Svarta portarna för att fiendens uppmärksamhet ska tas bort från ringbäraren. Det lyckas och även om det är en tung börda och svår terräng och törsten sliter i dem, kommer Frodo och Sam på något sätt fram till sitt mål för att där träffa på Gollum igen. Ringens makt var för mäktig för Frodo så han proklamerade den som sin och satte den på fingret. Då blev han osynlig som man blir när man sätter på sig den och Sauron såg honom. Men Gollum bet av honom det osynliga fingret och Frodo blev synlig igen. Just som Gollum skulle se sig mätt på sin skatt så tog han ett steg för långt bak och föll med ringen ner i lavan. Då förgjordes Sauron och hans land blev till ett hav av lava. Frodo och Sam räddades av örnar och efter en lång tid av lycka så kom våra 4 hober hem till Fylke, för att chockade hitta det förstört av hämnd av Isengård. Alla träd var nerhuggna och en massa nya hårda regler mötte dem istället för ett vackert fredligt land. Men till slut efter ett stort slag så blev det ett lyckligt slut. Sam gifter sig och odlar upp nya träd med hjälp av Galadriels gåva. Frodo seglar iväg över havet med alla andra ringbärare.

Jag tyckte boken var bra för den beskrev landskap så bra så man fick bilder i huvudet. Man kunde lätt leva sig in i handlingen och ibland tycka synd om huvudpersonerna. Jag rekommenderar denna bok för den har ganska många starka budskap, som att tvingas fly från sitt hem för att man är i fara in i en ännu större fara, och att lämna sina vänner. I slutet beskrev Tolkien också hur hemskt det kan vara att vara utan vatten i ett förtorkat land med en tung börda. Jag tror också Tolkien ville berätta hur svårt vissa människor kan behärska sin vilja och motstå maktens frestelse. Det största budskapet tror jag är just hur mycket som kan hända i ett stort krig och att det kan drabba oskyldiga om man ej hjälps åt.

John Ronald Reuel Tolkien föddes Sydafrika 1892 och dog 1973, det vill säga att han blev 81 år gammal. Han växte upp i England och blev professor i fornengelska och engelsk litteratur vid Oxford. 1937 kom boken om Bilbo, som handlar om hur Bilbo fick tag på ringen av Gollum. Tolkiens fantasivärld inspirerades av nordiska och germanska myter och han skrev ”Sagan om ringen” som gavs ut 1954-1956.

GD Star Rating
loading...

Bokrecension – Tusen gånger starkare

Recension

Jag har läst en bok som heter ”Tusen gånger starkare”, som är skriven av Christina Herrström.

Handlingen utspelade sig i en skolmiljö i nutid. Boken handlade om den självsäkra Saga, som kom till en vanlig niondeklass, i Sverige. Hon hade växt upp på sin fars båt och rest jorden runt. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Bokrecension – Hedern har sitt pris

Fakta

Namn: Hedern har sitt pris

Originaltitel: “Déshonorée

Författare: Mukhtar Mai Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Recention: Tusen gånger starkare

Mirjana Krisanovic 9D:
Jag har läst en bok som heter “Tusen gånger starkare”, som är skriven av Christina Herrström.
Handlingen utspelade sig i en skolmiljö i nutid. Boken handlade om den självsäkra Saga, som kom till en vanlig niondeklass, i Sverige. Hon hade växt upp på sin fars båt och rest jorden runt. Detta innebar att hon sett många olika kulturer och levnadssätt, från olika perspektiv. Hon hade bra självförtroende och vågade säga exakt vad hon tyckte.
Klassen som hon kom till var, liksom så många andra klasser i världen, gruppfördelad. Där fanns de tuffa, som njöt av att stå i centrum och där fanns blyga töntar. Vissa hade bättre status och hade mer förtroende till lärarna, som alltid stod på pojkarnas sida. De brydde sig inte om killarna var stökiga på lektionen och hade favoritelever. Tjejerna vande sig vid denna orättvisa behandling och accepterade situationen. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

”Över nektergalens golv”

Mirjana Krisanovic 9D:Jag har läst en bok som heter “Över nektergalens golv” som är skriven av Lian Hearn. Översättaren heter Carla Wiberg.
Handlingen utspelar sig under en påhittad medeltid. Miljön återspeglar Japans natur och kultur.
Huvudpersonen Takeo var 15 år gammal, när hans fredliga bergsby blev överfallen av samurajer. Han räddades av en främmande krigsherre och blev den ende överlevande från byn. Krigsherren tog hem pojken och ville adoptera honom. Kravet från klanen var att krigsherren (Shigeru) skulle gifta sig med en ung flicka. Takeo fick veta att han var son till en yrkesmördare och att han tillhörde “släktet”, som kan liknas vid ninjor. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

« Äldre skolarbeten -


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2