.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Skolarbeten om Samhälle

Förbjud rökning

Ämne: Samhälle

Jag förstår inte varför folk röker det är så dumt på alla sätt. Det är dyrt, tillverkningen av cigaretter är inte bra för miljön. Att röka är dåligt för både sin egen hälsa och för personer i rökarens omgivning. Stora områden skog och regnskog försvinner i Sydamerika bara för att man ska kunna ge plats åt tobaksodling. De som arbetar där får andas in alla farliga ämnen och de lever inte särskilt länge. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Dyr kollektivfabrik

Ämne: Samhälle

Biljetter för bussar och tunnelbana är alldeles för dyra, speciellt i Stockholm. En enkel resa kostar nästan 20 kr! Jag läste en artikel om att åka buss i Stockholm är dyrast, om man betalar med pengar (kan ju hända att man har glömt SL-kortet hemma).

Jag förstår att biljetterna är dyra för att SL måste få in pengar, för att betala löner, sköta om stationer, tåg m.m. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Konsumentekonomi

Ämne: Samhälle

Postorder och internethandel

Om man köper på postorder innebär det att man beställer varor genom att göra sin beställning via fax, brev, telefon eller internet av ett företag. Bekvämligheten med att sitta hemma i lung och ro och välja ut en eller flera varor ur ett oändligt sortement än nog anledningen till att så många använder sig av postorder. Men det kan nog vara lätt att man köper mer än vad man från början hade tänkt sig, så det får man se upp för. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Boende

Ämne: Samhälle

Boendeformer

De vanligaste Boendeformerna:

• hyreslägenhet

• bostadsrätt Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Anarki

Ämne: Samhälle

ANARKISM – Utan härskare

Det finns väldigt många olika riktningar inom anarkismen. Agorism, Anarkosyndikalism, Individualanarkism, Social anarkism, Anarkafeminism, Kommunalism, Kristen anarkism, Grön anarkism är några av dem. I den här texten kan du läsa om grunden till anarkismen. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Energikällor

VINDKRAFT

Vindenergi uppkommer genom (sol)strålningen som ger olikheter i temperaturen mellan olika platser. Detta medför en variation i lufttrycket som i sin tur sätter luften i rörelse. Vindkraftverkets turbin är monterad på ett torn ovanför marken. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Filosofi – skönhet

Är det insidan som räknas?

Det är ofta man hör att det är insidan som räknas. Men är det verkligen så? I dagens samhälle blir man bedömd utifrån sitt yttre. Om man är rik eller fattig, snygg eller ful, framgångsrik eller misslyckad tror folk att de vet hur man är på insidan. Det kommer alltid att finnas fördomar och det går antagligen inte att göra något åt.

Skönhetsidealen nu och då

Om man tar t ex utseendet, innan man har börjat prata med någon är det enda man vet om den personen hur den ser ut. Men vad är som bestämmer dagens skönhetsideal? I dag är idealet för kvinnor att vara smal, stora bröst, stora läppar, höga tydliga kindben, brunbrända m.m. Män ska vara vältränade, långa, stylad frisyr, kraftigt käkben. Men så var det inte för t ex 200 år sedan. Då var idealet att vara tjock eftersom om man var smal så var det ett tecken på att man inte hade något att äta och därför var fattig. Man skulle också vara mycket blek för om man var brun var också ett tecken på att man hade varit ute i solen och arbetat. På 1920-talet så skulle kvinnorna inte se ut som kvinnor utan mer som pojkflickor. De skulle vara smala, kortklippta med små bröst. Det är bara på senare tid som det här onaturliga idealet har blivit populärt. P g a det har också plastikkirurgin ökat kraftigt. Nuförtiden blir det bara vanligare att kvinnor lägger in lite silikon här och var. I dag så finns det nog inte en tidning utan någon artikel om bantning, plastikkirurgi, sminktips, träning osv. När man är liten som tjej leker man ofta med Barbie dockor. Titta bara på de, de är vackra och smala osv. Det här fortsätter också under hela livet, efter Barbie kommer olika program på tv sedan så fortsätter det bara. Men jag säjer inte att det bara är tjejer som har press på sig att se bra ut. Många killar i filmer och på tv är extremt vältränade och ser bra ut och är tuffa. Men det är inte bara från media man har press på sig, både tjejer och killar har press på sig från de man umgås med. Detta sänder också ut en felaktig bild av hur man “ska” se ut. Det är många ungdomar som får ätstörningar och kanske till och med dör av all press de har på sig att vara “rätt”.

Makt, pengar och framgång

Redan när man börjar skolan börjar man mäta sig med sina klasskamrater kunskapsmässigt. Man får snabbt en stämpel. Om man är duktig i skolan får man snabbt stämpeln “pluggis” av de i klassen som inte är lika begåvade. När man en gång har fått en stämpel följer den med en under hela skoltiden även om man förtjänar den eller inte. Men den som var klassens ljus under skoltiden kommer antagligen få ett bra jobb senare i livet och på det sättet bra jobb, hög lön och mycket att säga till om. Medan de som inte skötte sig lika bra kommer antagligen inte få ett lika bra jobb osv. Men framgång och utseende hör också ihop. Om man har en fantastisk röst fast inte ser så bra ut så är det svårare att bli framgångsrik inom t ex sångindustrin än om man ser bra ut men inte har en lika speciell röst.

GD Star Rating
loading...

Våldtäkt

Ämne: Samhälle

Det finns en känd tavla målad av Tizian som föreställer en kvinna som blir våldtagen. Tavlan är från 1500-talet men händelsen bakom motivet hände

509 f. Kristus. Den föreställer den mycket vackra Lucretia som var en romersk adelsdam och var gift med en kusin till Romarrikets sista kung. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Vård vid livets slut

Ebba är i en svår situation, och därför är viktigt att hon får den hjälp hon behöver, men även att hon får uppleva saker som hon inte fått uppleva tidigare, vilket är bra för henne både fysiskt och socialt.

Ebbas situation just nu är väldigt dålig, hon har en sjukdom som hon inte själv kan hantera vilket betyder att mycket krävs för att Ebba ska må bäst till livets slutskede. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

Guantanamobasen

Ämne: Samhälle

Syfte

Får något år sen fick jag läsa i tidningen om vad som hänt på Guantanamo basen, jag förstod inte hela sammanhanget i tidningen men tyckte det var hemskt och hela artikeln fångade mitt intresse. När vi fick uppgiften att jobba om USA stod valet mellan Guantanamobasen och dem olika sekterna som finns i USA, men efter att ha tänkt igenom mitt val bestämde jag mig för Guantanamobasen för att det är lättare att få information och det är något som berör folk över hela världen, inte bara USA. Visa skolarbete »

GD Star Rating
loading...

« Äldre skolarbeten -


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2