.com

Szkolnych i eseje gimnazjum
Szukaj szkolnych

Kwasy

Wątek: Chemia

Kwas solny HCl

Cechy: jest to, że koncentruje się dużo starktfrätande i bezwonny gaz. Otworzyć butelkę kwasu solnego, pozostawia gazowy chlorowodór, które przyciągają wilgoci w powietrzu, otrzymując białą dymu. Gaz ten ma zdolność do korozji błony śluzowej nosa.
Zastosowanie: rozcieńczonym kwasem solnym to sok żołądkowy. Występuje także w paszy mineralnej i zmyć powłokę wapno w domu, można również usunąć powłok tlenkowych.

Kwas siarkowy H2SO4

Funkcje: Kwas ten jest bardzo gęsty, lepki, i kwas bardzo silny. Jest to zarówno zapach i kolor luźne.
Zastosowanie: Służy do wyssać wilgoć z powietrza i innych gazów. Ponieważ dobrze wchłania wody.
Jeśli ikona jako substancję zawierającą węgiel (na przykład cukru / drewna / szmatką) zwęglone ten temat i tylko staje się węgiel pozostaje reszta są zjedzone.
Zarówno siarkowy i kwas azotowy jest stosowany do produkcji nawozów sztucznych, barwniki i wybuchowe. Można również usunąć powłok tlenkowych z nim.

Kwas azotowy, HNO3

Charakterystyka: Jest starktfrätande i ma ostry zapach. Wchodzący w kontakt z materiałami organicznymi są w kolorze żółtym.
Inne: kwas azotowy zawierający elementy wodoru, azotu i tlenu. I gdy kwas styka się z różnych metali (miedzi) utworzone czerwonawo toksyczne gazy. Gaz ten składa się z tlenków azotu, a zatem nazywa się zwykle gazy nitrozowe.

4. Podaj przykłady słabych kwasów.
Odpowiedź: W kuchni, często owoce i jagody, które zawierają bla. Kwas cytrynowy, kwas winowy, kwas szczawiowy, kwas jabłkowy i kwas askorbinowy. Ocet jest używany do zachowania ogórka mm.
5. Wiesz, co jon są wszystkie substancje kwaśne.
Odpowiedź: jonów wodorowych H +

6. Wiedz, że przeciwieństwem kwaśny odczyn zasadowy.

7. Podać przykłady substancji w naszym codziennym środowisku, które jest Basków.
Odpowiedź:. Te x Czy mydło, proszek do prania i detergentów do prania są często podstawowym. Inne rzeczy są tea x. Lime woda, amoniak, wodorotlenek sodu, węglan wapnia, gips i środek alkaliczny.

8. Wiesz, co podstawowe materiały mają cechy wspólne.
Odpowiedź: Wszystkie materiały podstawowe mają wartość pH siedmiu, wiele substancji alkalicznych są żrące.

9. być w stanie wymienić formułę i właściwości niektórych materiałów podstawowych.
Odpowiedź:

Sodowy, Na

Właściwości: Sód jest bardzo miękki metal, więc go wyciąć nożem. Daje to metaliczny połysk, ale sodu utlenia się bardzo szybko od tlenu atmosferycznego. Sodu jest mniej gęsty niż woda, i w związku z tym występuje bardzo silna reakcja w kontakcie z wodą. + Powstaje wodór i wodorotlenek sodu.

Wodorotlenek sodu, NaOH

Właściwości: jest biały osad, który jest bardzo prosty. (Sprzedawany jako kausisk sody). Rozpuszcza się w wodnym roztworze wodorotlenku sodu, osad, który jest bardzo korozyjna.
Zastosowanie: do produkcji mydła i miazgi papierowej. Można go używać do rozpuszczenia zakrzepów tłuszczu i żywności skrawki do kanalizacji. Oraz rozpuszczać farbę.

Wodorotlenku potasu KOH

Właściwości: Czy białe ciało stałe przypominające wodorotlenek.
Wykorzystanie: w produkcji cyklu.

Wodorotlenek wapnia, CaOH2

Cechy: Metal ten również reaguje z wodą z tłuszczów sodu nie są tak niesamowite. Reakcja powoduje powstanie wodorotlenku wapnia i wodoru. Jeżeli jeden rozwiązuje wodorotlenku wapnia w wodzie utworzone wapno wody.
Zastosowanie: Używane w połączeniu z sodą i wodą ług dodanie Sztokfisz w.

Amoniak, NH3

Cechy: Amoniak jest lekki gaz, który jest ostry, i atakuje błony śluzowe i płuca, jeśli oddychać w zbyt dużych ilościach.
Zastosowanie: Stosowany jest w niektórych detergentów. Oraz produkcja nawozów i kwasu azotowego. Jest również stosowany do chłodziarek i lodowisk, gdy jest pływających, jak robi się minus 33,4 stopni. Możesz również ożywić pobity bokser z amoniakiem, ponieważ były one tak zszokowany.

10. Wiesz co jonowy obecny we wszystkich podstawowych przedmiotów.
Odpowiedź: jon OH- wodorotlenku

11. Znać wartość pH kwaśnym, obojętnym i zasadowym substancji.
Odpowiedź: kwaśny: poniżej 7 Neutralne: 7 podstawowe: w ciągu 7

12. znać różne wskaźniki pH.
Odpowiedź: lakmusowym, wskaźnik uniwersalny, BTB i fenotafin.

13. Wiesz, co się rozumie przez tlenku.
Odpowiedź: Gdy tlen jest połączenie z innym elementem tworzącym tlenku.

14. Podaj przykłady różnych tlenków kwasowych i zasadowych.
Odpowiedź:
Kwaśny kwas węglowy i kwas siarkowy. (Często niemetale)
Premium wodorotlenek magnezu i wodorotlenek wapnia. (metale)

15. Wiesz, jak różne kwasy i tematy baskijski wpływające na charakter.
Odpowiedź:. Te x Powoduje olej stosowany w kotłach i silników Diesla zakwaszenia. Dlatego, że zawiera kwas siarkowy, który wraz z wilgocią z powietrza, z wytworzeniem kwasu siarkowego, który jest wysoce korozyjna.
Dwutlenek węgla, który wychodzi z samochodów również przyczyniają się do zakwaszania.

Aby zatrzymać tego normalnie używać substancji alkalicznych przynieść wartość pH jest bardziej neutralny.

16. Dowiedz się, co należy wziąć pod uwagę w celu zmniejszenia ryzyka zranienie substancji niebezpiecznych.

17. Co zrobić, aby zmniejszyć społeczność szkody dla środowiska.

based on 11 ratings Kwasy, 2.8 z 5 na podstawie 11 ocen
Kursy Kwasy


Podobne projekty szkolne
Poniżej znajdują się projekty szkolne czynienia z kwasami lub w jakikolwiek sposób związane z kwasami.

Komentarz Kwasy

|