.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

1900-tals musiker

Ämne: Biografier, Musik
| Mer

Igor Stravinskij

Igor Stravinskij ( Stravinsky )föddes 17 juni 1882i Oranienbaum nära Sankt Petersburg i Ryssland. När Igor var ung så hade han kämpigt i skolan, eller rättare sagt han struntade i att studera. Han gick på 50 föreläsningar på 4 år, istället så umgicks han med den ryske kompositören Rimskij-Korsakov.
När Igor var nio år så började han spela piano och tog pianolektioner. Det var inget som Igor älskade att spela, det var mer som en grej för honom.
När Igor var ca 16 år såg man honom mest i opera salen. Hans pappa var bassångare vid operan, så Igor fick gå in gratis + bra platser när han såg föreställningarna.
1906 skrev Igor sitt första stycke som hette “Feu d’artifice.” Låten är väldigt ryckig och man känner hur håret reser sig, om jag skulle beskriva låten med några ord så skulle det vara:
Ryckigt, proffsigt, lugnt, vackert och läskigt.

Ett par år senare fick Igor kontrakt med en berömd balletchef i Paris, han bad honom att komponera en balett och det gjorde Igor. Baletten hette ” Eld fågeln ” och den blev en succé!
Efter succén så bestämde han sig för att stanna i Paris.
Efter några år avtog både det “ryska” i hans stil och arbetet med balett. Igor dog år 1971 i USA, hans mest kända stycke blev ” Våroffer”.

Igor var en mycket berömd modernist under stor del av sitt liv.

Erik Satie

Erik Satie föddes år 866 i Honfelur Frankrike. Han var ung, fattig och försörjde sig med att spela piano på cafén. Erik skrev mycket musik i sitt liv men han fick inte den respekt han ville ha i början. Folk kunde inte ta honom seriöst och dom tyckte att hans musik var smörja. Men när han var 40 år bestämde han sig för att börja studera kontrapunkt i Schola Cantorum i Paris. Hans miniatyrer döptes till saker som “Torkade embryon” “Dreglande preludier för en hund” och ” Kylda bitar”. Folk tyckte fortfarande att Erik var tokig men ändå så var han den kända omtyckta kompositören av klassisk musik.
1925 dog Erik Satie i ett hotellrum naken, fattig och alkoholiserad. Erik var en skum man, han startade tex. en egen kyrka med sig själv som den enda medlemmen eller som när man hittade 84 olika näsdukar och 12 likadana sammetskostymer efter Eriks död. Han var pionjär inom den moderna musiken och en mycket skicklig pianist.
( Erik Satie )
Arnold Schönberg Var en snubbe som gjorde succé med sitt senromantiska skrivande. Han föddes 1874 i Wien ( Österrike ) Han var 1900-talets främsta tonsättare, och han tog piano lektioner av Alexander von Zemlinsky. Vid 1914 så drog sig Arnold tillbaka, För att det blev problem om tonalitet och han tystnade.Vid 1920 kom han tillbaka och hade med sig en ny tolvtonsteknik. Så det blev mycket dans på rosor för Arnolod 1920. Hans musik kallades vanligen atonal, men han ville hellre beskriva den som pantonal, eftersom den innehöll alla tonarter.
Han började 1940-talet skriv tonalt musik igen och han dog den 3 juli 1951 i Los Angeles. Han var en Österrikisk kompositör musikteoretiker och målare.
Alla tre var mycket kända under 1900-talet och mycket erfarna. Igor Stravinsky var en känd kompositör, Erik Satie var känd Pianist och Arnold Schönberg var känd för sitt senromantiska skrivande.

Nu har jag berättat lite för dig om 3 stycken duktiga grabbar från 1900-talet.

Linda Brandt

1900-tals musiker, 2.7 out of 5 based on 11 ratings
| Mer
Betygsätt 1900-tals musiker


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om 1900-tals musiker eller som på något sätt är relaterade med 1900-tals musiker.

Kommentera 1900-tals musiker

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2