.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Abort

Ämne: Etik, Samhälle
| Mer

Min ståndpunkt före arbetet.

Abort, tänk att ett ord på fem bokstäver kan betyda så mycket olika saker för olika människor.
För vissa är det helt oacceptabelt att göra en abort, medans det för andra är helt självklart att man kan göra en abort. Ska jag vara helt ärlig vet jag inte i vilken av dom två grupperna jag är i. Jag är nog lite mittemellan. Jag tycker på ett vis att det är fel. Man dödar ju trots allt ett foster som är till början på att leva och bli en människa. Men ändå har det inte börjat leva riktigt än (inte medans man fortfarande kan göra en abort, tror jag?) och inte utvecklats färdigt. Men jag tycker ändå det känns helt fel. MEN, även om jag skulle vara emot det och om jag själv skulle bli gravid, när jag inte är redo för att skaffa barn än, så skulle det ändå kännas tryggt att veta att jag har ett alternativ. Abort. Jag skulle säkert må dåligt efter jag gjort det, men jag tror man lär sig leva med det, har läst rätt mycket om folk som gjort abort och dom har skrivit att dom mått jätte dåligt ett tag och känt att dom fått en “skam” över sig, men att det gått över efter ett tag. Men jag har också läst om folk som skrivit om att dom verkligen kände att dom gjorde rätt när dom gjorde aborten. Det finns ju ett till alternativ om man känner att man inte vill ha barnet och inte vill göra abort. Man kan föda barnet och sen adoptera bort det. Men jag tror det är så att man måste ha barnet i 6 månader först innan man kan adoptera bort det så man har alternativet att behålla det om man vill.

Syfte

I Sverige är det fritt att göra abort men i vissa länder är det inte det. Inom vissa religioner betraktar man fostret som ett barn som prisats med livet och betraktar därför abort som mord, men även dom kan tycka att abort är bra ibland, till exempel om barnet blev till igenom en våldtäckt eller om kvinnans liv är i fara. Vissa andra religioner fokuserar mer på kvinnans rättigheter till ett fritt val och menar att alla barn som föds ska vara välkomna. 1993 förbjöd Polen abort, förutom om det var svåra missbildningar eller våldtäckt.

Undersökning

Sverige idag, igår och i framtiden.
Ordet “abort” kommer från det engelska ordet “abortion” och har många betydelser, först och främst betyder det missfoster/missbildad varelse. I början gjorde man bara abort av just dom anledningarna.
Sen 1975 har Sverige haft en lagstiftning som säger att kvinnan har rätt att själv bestämma om hon vill avbryta graviditeten upp till den 18onde graviditetsveckan.
Fram till 1864 var abort helt förbjudet i Sverige, det ansågs som barnamord och det var straffbart.
År 1938 antogs en lag som sa att man fick göra abort om barnet kom till genom en våldtäckt eller om barnets eller kvinnans liv var i fara.
Sen 1975 till år 2005 har mer det varit mer än en miljon aborter i Sverige.

Jag tror att det kommer vara ungefär likadant i framtiden som det är idag. Kanske att man inte får göra abort lika sent som man får idag, men jag tror fortfarande att abort kommer att vara en möjlighet för dom som har fått en oönskad graviditet. Jag tror att om det skulle komma en lag som säger att man inte får göra abort, kommer man istället att först föda barnet och sen döda det som spädbarn. För så var det förr i tiden. Men man kan ju också adoptera bort det, men det är det inte alla heller som vill.
Internationellt idag, igår och i framtiden.
I Irland är det totalförbjudet att göra abort, eftersom de har stort inflytande av katolska kyrkan. Men sedan 1992 är det tillåtet för Irländska kvinnor att göra abort utomlands..
I Afrika och Asien är det också helt förbjudet att göra abort. Där bryr dom sig inte så mycket om vad kvinnan vill och tycker.
I Kina infördes en lag 1978 om att man bara får föda ett barn. I Indien är flickor mindre värda så oftast om dom fick reda på att det skulle bli en flicka gjorde dom abort.
I Ryssland görs det dubbelt så många aborter än födslar.
I Nicaragua (ligger i Centralamerika) kriminaliseras alla typer av abort med hot om långa fängelsestraff. Om graviditeten orsakats av våldtäkt, incest eller är livshotande för kvinnan spelar ingen roll. De flesta där har nog ändå en ganska positiv syn på den nya lagen eftersom att 90 % av befolkningen där är katoliker.
Förra året i Sverige gjordes 37 000 aborter. I hela Europa är Sverige det land där det utförts mest aborter.

I många länder där det inte är lagligt med abort gör dom illegala aborter som kan orsaka dödsfall så därför tror jag att det i framtiden kommer vara mer länder som tillåter aborter.

Argument för och mot

Det här fostret är 15 veckor. I Sverige får man göra en abort tills fostret är 18 veckor. Sen ett barn endast är tre veckor gammalt börjar deras hjärta slå

Om jag skulle tänka pliktetiskt om abortfrågan:
Pliktetiken är strängt mot abort, och att döda (om man nu kan kalla abort för att döda) över huvud taget. Pliktetiken är en värdeteori, och den bryr sig inte om handlingens konsekvenser utan den bryr sig om själva handlingen. När det gäller abort anser pliktetikerna att det är mord eftersom fostret är oskyldigt och inte kan säga sin mening.

Om jag skulle tänka konsekvensetiskt om detta:
Den handling som får de bästa konsekvenserna är rätt.
Om jag har blivit våldtagen, eller känner mig för ung, eller om jag vet att barnet jag har i magen skulle få någon sjukdom som gör att den kommer få kämpa varje dag för sitt liv så blir ju konsekvenserna bättre om jag gör en abort, det säger ju sig själv. Eller om jag helt enkelt inte vill ha barnet så blir ju konsekvenserna också bättre om jag gör abort eftersom ett barn är beroende av kärlek och om den nu inte är välkommen kanske barnet skulle må bättre av att inte bli född. I dom lägena är det okej att göra abort om man tänker konsekvensetiskt, men man måste tänka efter noga före ändå så man inte gör någonting förhastat, och det är därför det är noga att man väger de olika alternativen mot varandra och vilket som kommer ge bäst restultat.
- Kommer jag kunna leva med tanken att jag dödade ett barn?
- Kommer jag klara av att ta hand om det själv om inte pappan vill vara med och ta hand om det om jag väljer att ha kvar det?
- Kommer jag att ha tid att ha ta hand om barnet?
o.s.v…

Om jag skulle tänka sinnelagsetiskt:
Det som avgör om en handling är rätt eller fel är avsikten bakom handlingen.
Sinnelagsetiskt tycker jag är lite likt konsekvensetiskt,
Om man tycker det är okej att göra abort så länge som barnet inte kan klara sig själv, (med att andas och äta) borde man inte egentligen tycka att det är lika mycket rätt att lämna barnet när det är fött? För då kan inte heller ett barn klara sig själv, det kan inte äta själv, det kan inte gå, inte klä sig själv..

Min ståndpunkt efter arbetet

Efter jag har skrivit lite om det här, och sett bilder efter själva aborten (bilderna nedan), så känns det som att jag är lite mer mot än för, men det känns ändå skönt att det finns alternativ även fast jag tycker det är hemskt. Det finns en film på www.nejtillabort.se som är väldigt rörande. Visst, man ser att det inte har utvecklats färdigt än för att födas och för att ha hunnit bli en människa men man ser ändå vad det är och vad det är på väg att bli, och den är mer än tre veckor gammal och har alltså ett dunkande hjärta och hjärnan har börjat bildats.

Erika Andersson

Abort, 2.5 out of 5 based on 19 ratings
| Mer
Betygsätt Abort


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Abort eller som på något sätt är relaterade med Abort.

2 Responses to “Abort”

  1. SCH on 06 Maj 2010 at 6:39 e m #

    riktigt bra skrivet, håller också på med ett arbete som har med abort att göra. jag visste inte vad jag skulle skriva i början men nu blev det lättare när jag läste det du hade skrivit. JÄTTE BRA,

  2. Saskia on 28 Mar 2011 at 5:37 e m #

    Intressant uppsats.

Kommentera Abort

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2