.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Agility

Ämne: Idrott
| Mer

Agility är en tävlingsform som går ut på att hunden på tid tar sig igenom en hinderbana med olika typer av hinder. Och det gäller inte bara att ta sig igenom på fortast tid utan också att ta sig genom alla hinder i rätt ordning. Det är en fartfylld tävling som bygger på samarbete och harmoni mellan förare och hund, lyhördhet, lydnad och kontakt.
Hunden bör vara med 8-10 månader innan man börjar lära hunden lydnad, för utan lydnadsträning kan man inte kunna lära hunden de olika delarna i agility.
Agility är väldigt tekniskt och det ser lättare ut än vad det är.
Träningen med hunden skall bygga på att utnyttja dess naturliga förutsättningar för inlärning. Detta sker på effektivaste sätt genom att belöna fram önskade beteenden. Användandet av obehag kan leda till oönskade reaktioner, som exempelvis rädsla, passivitet eller att hunden söker avstånd. Som hundägare har man ett stort ansvar för detta. I träningen formas hundens beteende steg för steg. Vid träning och tävling skall hunden vara frisk och i god kondition. Våld och aga är förbjudet. Det är också förbjudet att använda stackel, el-halsband och andra redskap eller metoder som orsakar grov smärta. De träningsmetoder som används skall utgå från hundens naturliga möjligheter och förutsättningar. Detta är det regler på.Banområdet bör inte vara mindre än 25 x 35 meter. Agilitybanan består av minst 14 och högst 20 hinderpassager. Banan får inte inledas eller avslutas med ett balanshinder.
De olika hinder som finns heter:
A-hindret:
Här ska hunden springa upp på toppen och ner på andra sidan. Hunden måste trampa på kontaktfälten på upp- och nedvägen.
Däcket:
Det är ett vanligt bildäck som hunden ska hoppa igenom.
Bordet:
Hunden ska hoppa upp på ett bord och vara där i fem sekunder.
Platt tunnel:
Tunnelns ena del hänger som en säck. Hunden ska springa igenom tunnelöppningen och med egen kraft skjuta upp tyget för att komma ut.
Balansbommen:
Är en lång fast bräda som först går uppåt, plant en bit och ner i andra ändan. Hunden ska springa över och trampa på kontaktfälten som finns på upp- och nedgång.
Långhoppet:
Här ska hunden hoppa långt istället för högt
Hopphinder:
Det är vanliga hinder som hunden ska hoppa över utan att riva.
Slalom:
Hunden ska gå i sicksack mellan en rad pinnar.
Gungbrädan:
Hunden ska gå upp på brädan, vänta tills den tippar över och gå ned på andra sidan. Även här finns det kontaktfält som den ska trampa på.

Agility, 3.1 out of 5 based on 6 ratings
| Mer
Betygsätt Agility


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Agility eller som på något sätt är relaterade med Agility.

Kommentera Agility

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2