.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Aktier

Ämne: Ekonomi
| Mer

Det finns många sätt om man vill tjäna pengar på sitt sparande.
Det lättaste sättet är att starta ett bankkonto och betala in sina pengar, men om man gör det så vinner man inte så mycket på det på grund av den låga räntan. Ett annat sätt är att sätta in sina pengar i en aktiefond.
Då låter man experter välja var dina pengar ska hamna, om man gjorde det för ett antal år sedan så har man med stor säkerhet gått med en rejäl vinst, det har nämligen gått mycket bra för den sortens sparande de senaste åren.
Sedan finns det många olika fonder och obligationer som man också kan tjäna pengar i men det ger oftast inte lika stor vinst.
Om man tycker att de tidigare sätten är för tråkiga och redan har prövat lotto och liknande spel så kan man alltid testa att spara i aktier. Det är den sparformen jag tycker verkar bäst, jag tror att det är lättare att göra stora vinster med aktier än att spela bort alla pengar på lotto och liknande spel.
En aktie är egentligen en del i ett aktiebolag, alltså ett företag som har valt att bolagisera sig.
Det finns olika sorters aktier. A- och B-aktier är de vanligaste två. B-aktien är den mest omsatta, när man köper den vill man enbart tjäna pengar. Genom att köpa en A-aktie så får man vara med och bestämma i företaget, så dem aktierna brukar man behålla längre än B-aktierna. Det finns vissa personer som livnär sig på aktier. De köper då en stor mängd A-aktier och styr då nästan företaget, ett exempel på det är Wallenberg.
Därför försöker företaget ha så stor majoritet av aktierna att de är säkra på att få igenom sin vilja.
Det finns många som har blivit påverkade av allt positivt som skrivits om aktier i tidningar och som nu har börjat spara. Många gjorde sin första aktiehandel när Telia bolagiserades, men många blev besvikna på att den sjönk nästan direkt. För de som inte riktigt vågar prova p.g.a. okunnighet, så finns det hjälpmedel.
Bland annat en massa tidningar som enbart handlar om aktier och om man har tillgång till Internet så kan man alltid leta fakta och tips på alla sidor som har aktier som huvudpunkt. De sajter jag har kollat på har varit riktigt bra med massa fakta och tips om var man ska placera sina pengar. Det är ett bra sätt att ta reda på vilka aktier man ska köpa och inte köpa, det finns ett flertal till.
Först kan man ju alltid lita på slumpen och bara blunda och sedan peka på en aktie och sen köpa den, men det är ju inte speciellt tillförlitligt och då kan man ju lika gärna spela på lotto.
Ett annat bra sätt är att gå med i en aktiesparklubb, då får man tips av andra om aktier och sånt. Men det kan ju också innebära att man får nya vänner, och vänner är ju mycket viktigare än pengar så….
Om man till slut bestämmer sig för att gå med i en aktieklubb så kommer man att kunna betala in pengar när man har lust och ju mer man betalar desto större andel av vinsten får man. Det är nämligen så att alla delar på en aktieportfölj som till en början kan vara ca 5-6 aktier.
På det sättet kan man få vara med på en hyfsad portfölj för en ganska liten kostnad.
Men om man tycker att det verkar tråkigt att inte få bestämma helt själv så ska man absolut lära sig mer och ta den risken som man har i början och våga chansa, det kan ge stora vinster men man ska inte blunda för riskerna.
Det kan på en dag svänga ganska mycket, en upp- eller nedgång på ca 2% på generalindex på endast en dag är nu för tiden helt normalt och en indexförändring på 5% eller mer på en vecka är inget speciellt. Men om man skulle hamna mitt i en liten nedgång eller i ett börsras, så ska man aldrig sälja sina aktier. Då går man ju oftast med en stor förlust och värdet på aktien kommer med största sannolikhet att stiga igen så det lönar sig att vara kylig.
Jag tror att det kommer att komma ett börsras när som helst, det har ju inte varit något riktigt stort börsras på ett tag , det senaste var ju oktober till november 1998 och dem brukar ju komma när man inte väntar dem.
Oftast så uteblir de förutspådda börsrasen så när det står massa varningar i de vanlaga dagstidningarna kan man oftast vara ganska lugn.
Om man sen tror att man har ett bra köp så får man först ta reda på vad aktierna kostar styck, t.ex. 225 kr styck. Om man sen vill köpa 500 st så får man sedan erbjuda någon mer pengar än vad de är värda t.ex. 240 kr/st.
När personen godtar köpet så får man då betala sina 120 000 till personen och då överför personen sedan aktierna till dig.
Om sen aktierna stiger och du vill sälja dem kan man då sälja dem för t.ex. 260 kr/st, då får man till slut en vinst på 20 000 kr.
Jag själv tycker att aktier verkar mer och mer intressant. Mitt intresse väcktes lite då AIK-fotboll bestämde sig för att de skulle bolagiseras, då satt man hela tiden uppe på nätet och läste alla fakta och om hur det skulle gå till. En annan sak som väckte mitt intresse var när Telia-aktien var den hetaste nyheten under några veckor.
Nu under de senaste åren har det blivit mycket lättare att köpa aktier bl.a. genom Internet och snart kommer det att gå att köpa aktier direkt ifrån mobilen, och det är ju alltid bra.
Under praon i åttan så höll min handledare mycket på med aktier så då lärde jag mig ganska mycket om hur man gör och sånt.
Jag tror att jag i framtiden kommer att köpa aktier, men för tillfället är jag håller jag mig till aktiefonder och stryktipset. För ingenting kan ju ta spänningen från att sitta framför TV:n och ha chans till 13 rätt på stryktipset.

Aktier, 4.4 out of 5 based on 6 ratings
| Mer
Betygsätt Aktier


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Aktier eller som på något sätt är relaterade med Aktier.

Kommentera Aktier

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2