.nu

Skolarbeten och uppsatser från högstadiet och gymnasiet
Sök skolarbeten

Al Gore och den globala uppvärmningen

Inledning

“Största problemet är inte vad vi inte vet, utan vad vi vet säkert men som faktiskt är fel.”

Dessa kloka ord använde MarkTwain när det visade sig att alla kontinenterna en gång i tiden har suttit ihop, fast ingen trodde på det. Folk tyckte att kontinenterna var så stora att de omöjligt kunde flytta på sig.Även idag har folk uppfattningar som de “vet” är rätt men vilka sedan visar sig vara felaktiga. Många tror t ex att:

- Jorden är ju så stor att vår påverkan knappast kan skada miljön.

Detta stämmer dock inte!

Vem är Al Gore?

Albert Arnold Gore Junior, också kallad Al Gore, föddes den 31 mars 1948 i Washington DC.

Han är gift, har fyra barn och har varit USA: s vicepresident i 8 år (1993-2001) – under Bill Clinton. Gore har också kandiderat mot bl.a. Bill Clinton för att bli demokraternas representant inför presidentvalet 1998, vilket han senare drog sig ur p.g.a. dåligt resultat. Clinton blev demokraternas val och han blev också senare president. Al Gore blev då vicepresident i ytterligare fyra år.

Efter 8 år som president får inte Bill Clinton ställa upp för att bli omvald igen. Då blev Al Gore demokraternas nye presidentkandidat (år 2000). Valet stod då mellan demokraten Al Gore och republikanen George W Bush. Det kom att bli det jämnaste valet på många år. Det blev till slut en domstol som fick avgöra, vilken av kandidaterna som skulle bli president i USA. Efter att man räknat all elektroniska röster för hand, blev George W Bush segraren.

Al Gore har både fått Nobelpriset och en Oscar. Nobelpriset fick han pga. Att han har lyckats förmedla budskapet om den globala uppvärmningen, på ett bra sätt till folk. En Oscar fick han för sin film “En obekväm sanning”, som jag senare tänker återge delar av vad de tar upp, samt fördjupa mig lite i dessa.

Förutom att Al Gore är en miljöaktivist och en före detta politiker – är han också författare, företagare och före detta journalist.

Al Gores far hette Albert Gore och var född 1907 i Tennessee. Mellan 1953-1971 var han senator (ungefär samma sak som dagens ledamöter) för Tennessee. Han ägde också en egen tobaksodling, som han höll mycket kär.

Al Gores mor – Pauline La Fon Gore, (f 1912) – kom från en fattig familj. Hon var en av de första kvinnorna som studerade till advokat. Gores äldre syster började röka när hon var mycket ung och dog senare i lungcancer. Tobaksodlingen som fadern arbetat med i nästan hela sitt liv, lades ner.

En obekväm sanning!

Så, nu tillbaka till “en obekväm sanning”. Jag hade tänkt berätta lite om vad dom pratar om i filmen.

Filmen handlar om den globala uppvärmningen. Temperaturen på jorden har ökat mycket de senaste 10 åren och det har varit många värmeböljor, särskilt år 2005. Även i haven har temperaturen ökat och detta medför stora klimatförändringar. Ovädren blir också kraftigare. År 2004 hade t.ex. Japan 10 olika tyfoner. Forskarna säger att det är omöjligt att tropiska orkaner skall uppstå i Sydatlanten. Men år 2004 drabbades Brasilien av en.

Orkanen Kathrina (2005) passerade först Florida och när den senare passerade varmare vatten ökade vindhastigheten och fuktigheten. Kathrina dödade tusentals människor och orsakade stor kaos.

Någonting som man ofta inte märker med ökad global uppvärmning är också ökad nederbörd vid mer enstaka större oväder. Nederbördsavdunstningen skickar upp fukten från havet och när oväderna kommer faller mer ner. Det har varit många katastrofer på jorden. I t.ex. Indien var det en jättestor översvämning i juli för några år sedan, 94 cm regn på ett dygn. Den globala uppvärmningen orsakar inte bara regn utan också torka. I Kina vid samma tid som översvämningen i Indien var det en extrem torka.

Vad är syftet med denna film och vad vill han förmedla?

Syftet med denna film är inte bara att informera – utan den vill också väcka debatter, påverka och få oss människor runt om i värden, att verkligen förstå vad den globala uppvärmningen gör med vår planet.

I sin film förmedlar han detta stora och komplicerade problem på ett faktabaserat, men ofta också ett mycket humoristiskt sätt, som är lätt att ta till sig. Gore har alltså lagt ner mycket arbete för att försöka nå ut till alla sorters människor. Han vill också ge tips om vad vi själva kan göra för att bidra till en bättre miljö. Exempelvis att vi kan ta bussen eller cykla istället för att köra bilen till jobbet.

Hur påverkas atmosfären?

Atmosfären är ett gashölje kring jordklotet. Dess sammansättning är i stort sett lika överallt, bortsett från mängderna av vattenånga samt föroreningar. Atmosfären förser oss inte bara med livsviktiga gaser såsom kväve och syre – utan skyddar även jorden från skadliga strålar samt kvarhåller värme. Dessa strålar som värmer upp jorden kallas för infraröda strålar och när dessa träffar jordytan, studsar de flesta tillbaka ut i rymden. De strålar som blir kvar, värmer alltså upp vår jord och ger oss det klimat vi har. Men atmosfären är mycket tunn och känslig.

När den påverkas av våra föroreningar, blir den tätare vilket leder till att inte infrastrålarna kan reflekteras tillbaka ut i rymden lika lätt. På så vis bromsar föroreningarna denna process vilket gör vårt klimat varmare. Detta kallas global uppvärmning.

Shelf-isarna på syd/nordpolen.

En shelf-is är dom vita och dom äldsta isarna. Förklaringen till att temperaturhöjningen är så dramatisk här är pga. att den vita isen reflekterar mycket solljus. När havet blir varmt och isarna smälter och byts ut mot “mörkt havsvatten” så avger de mörka ytorna mycket mer värme och ljuset studsar inte tillbaka ut i atmosfären. Det skapas en “ond cirkel”, mer värme, mindre is, mer mörkt vatten, ännu högre temperatur, ännu mindre is osv. Men någonting som verkligen är farligt, är att när isarna smälter frigörs metangas i enorma mängder. Metangas är en växthusgas som är 20 ggr. värre än koldioxid. Om den infrysta gasen kommer loss kan inte människan längre sätta stopp för klimatkatastrofen.

Nordpolen är den delen som påverkas snabbast av den globala uppvärmningen. Arktis största Shelf-is Ward Hunt sprack för 5 år sedan. Alla blev förvånade, speciellt forskarna. Al Gore tror att om 50-70 år kommer isen på Arktis vara borta. Han menar också på att alla strömmarna kommer ändra riktning.

Shelf-isarna runt Antarktis (sydpolen) har också börjat smälta oerhört snabbt. Vattennivån skulle stiga med ca 10-12 m. om isarna smälter. Även isen på Grönland tinar rekordfort. Nederländerna kommer kanske att försvinna i framtiden. Jag tror att Onsala, Kungsbacka kanske till och med delar av Halland så småningom kommer att försvinna under vattenmassorna.

“9 obekväma fel:”

Någonting som jag tycker är konstigt i filmen är när han berättade om när dom gjorde ett urval av 928 vetenskapliga artiklar som handlade om global uppvärmning. Där påstår han att inte någon artikel höll med om att det är vi människor som orsakat den globala uppvärmningen och att det är ett stort problem. Istället menar han att det stod någonting i stil med: “Den globala uppvärmningen är teori och inte fakta.”

Jag tror att det visst finns dom som menar på att vi måste göra något åt detta stora problem, eftersom det är vi som skapat det.

Även om “en obekväm sanning” har fått 92 % positiva recensioner, har Högsta domstolen i Stobritanien beslutat att man inte får visa filmen för Brittiska skolbarn om man inte påpekar dessa 9 fel:

Nr 1: Det tar flera tusen år för haven att stiga ens 7 m. Det är omöjligt att ytan skall höja sig

så högt inom kommande tid.

Nr 2: Det finns inget vetenskapligt bevis att stormen Kathrina skulle ha orsakats av den

globala uppvärmningen.

Nr3: Det finns heller inget vetenskapligt bevis på att sjön Tchad i Afrika skulle ha torrlagts av den globala uppvärmningen.

Nr 4: Det finns inget förnuftigt faktum att snön töar på Kilimanjaro.

Nr 5: Det är inte vetenskapligt belagt att de lågt liggande atollerna i stilla havet riskerar att

försvinna eftersom havsnivån stiger.

Nr 6: Fn:s klimatpanel menar att det är osannolikt att golfströmmen kommer att upphöra

eller ändra riktning pga. den globala uppvärmningen.

Nr 7: Al Gore anser att isbjörnarna drunknar om dom inte hittar stadiga isar att bo på. Det

finns bara 4 kända fall om isbjörnar som drunknat i en storm.

Nr 8: Det är inte heller bevisat att det är pga. klimathoten som korallerna bleknar i haven.

Nr 9: Det finns 2 överskattade diagram i filmen som handlar om koldioxidutsläppen och

temperaturförändringarna under de senaste 650.000 åren. Al Gore menar på att dom är

helt korrekta men enligt den brittiska domen är dom överdrivna.

Vad kan vi själva göra?

För att vi skall få en bättre miljö cyklar jag t.ex. till skolan, hemma äter vi för det mesta ekologiskt, och använder oftast lågenergilampor. Vi sänker värmen till det absolut nödvändiga, och duschar inte på det varmaste, samt stänger av vattenflödet då man t.ex. schamponerar håret. Lagar man mat lägger man självklart på locket på kastrullen, för att det skall koka upp snabbare och därmed går mindre energi åt.

Men om man vill tänka ännu mer på miljön och gå in på detaljer, så kan man äta potatis och durumvete istället för ris och pasta som ofta importeras långtifrån. Vi kan äta rotfrukter, kål, ärtor, bönor och möjligtvis ekologisk sallad, tomat och gurka. Det är nyttigt och importeras inte från länder långt bort. Ät svenska äpplen och jordgubbar och inte exotiska frukter. Välj alltså sådant som följer våra årstider här hemma. Och en annan grej som är viktigt att tänka på med mat – är juicen. Frukterna är ofta importerade och även juicen har fraktats långt. Många väljer annan fisk t.ex. pangasius istället för den utfiskade torsken. Då kan man tänka på att köpa t.ex. sej eller lax som finns på betydligt närmre vatten.

Återvinn alltid papper och flaskor/burkar mm., eftersom man tillverkar nytt av det gamla.

Släck alltid lamporna i de rummen som du inte vistas i osv.

Ja, många kanske tycker att det verkar omständligt och jobbigt att “hålla på och tänka” hela tiden. Vi lever i ett konsumtionssamhälle där man genom reklam och media uppmanas till att köpa samtidigt som vi “spar pengar”; Köp en TV nu – så får du en cykel på köpet! Eller “Ta tre – betala för två”! Det är lätt att bli påverkad och vem vill inte fynda och göra ett klipp?

Samtidigt är det ju ändå vi som väljer i slutändan. Produkter som inte säljer, lönar ju sig ändå inte för producenterna – därför menar jag att vi kan påverka mer än vi tror. Tänk bara på alla tusen förpackningar man släpar hem varje år? Så enkelt att välja refill-paket!?

Om alla hjälps åt och drar sitt strå till stacken tror jag vi kan göra mycket. Man behöver inte förändra allt i sitt hem och liv samtidigt, välj en eller ett par nya grejer varje månad. Skaffa inte kompost och alla sopsorteringskärl samtidigt som du börjar cykla till jobbet, skolan och blir vegetarian!

Jag skulle till sist vilja avsluta med följande ord;

“Små steg i rätt riktning, är också framsteg – särskilt om de blir bestående!”

Josefin Nordlander

Al Gore och den globala uppvärmningen, 2.4 out of 5 based on 19 ratings
| Mer
Betygsätt Al Gore och den globala uppvärmningen


Relaterade skolarbeten
Nedanstående är skolarbeten som handlar om Al Gore och den globala uppvärmningen eller som på något sätt är relaterade med Al Gore och den globala uppvärmningen.

Kommentera Al Gore och den globala uppvärmningen

« | »


Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2

Warning: fopen(./.access_log) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /home/d32201/public_html/wp-content/themes/emerald-10/footer.php on line 2